Hopp til innhold

Brev frå Hans Jæger til Oda Krohg

Kjære Dem! - tro ikke jei begynner saan for en forms skyll, jei mener det virkeli.- De er ennu tiltrods for alt det eneste menneske på joren jei er gla i og har kjær.

Om jeg arvet en formue idag, jei delte den strax i to og sente Dem halparten - som jeg ville delt mine tanker me Dem om jei hadde faat lov til aa vært hos Dem. Og fik jei brev fra Dem idag om jei ville komme dit hvor Di var, jei pakket på stede min koffert om jei hadde noen og sat mei paa en jernbane eller en dampbaat og ilte didhen hvor Di var - hvis jei paa noen maate kunne. Jei ville vite me mei sel naar jei gjore det, at et saant brev fra Dem bare var frugten af et øjebliks stemning, at sansynlivis ville jei træffe Dem i en helt anden stemning og bli tat imot me et kolt fremmed ansigt, som undret Di Dem over hva jei ville der hos Dem. Men allikevel, sel me den utsigt for øje aa maatte rejse igjen strax jei var kommen, jei drog allikevel afsted paa flyende flekken - saasant det på noen muli maate var gjörli.

Men jei tror ikke at det noensinne vil bli mei muli mere, sel om det falt Dem inn aa senne mei en saan inbydelse engang til. De 400 kroner jei drev op for aa kunne være sammen me Dem isommer - en enorm sume for mei som lever af aa tigge fra dag til dag - de 400 kroner var de siste blodsdraaber som lot sei presse ut af de faa mennesker som ennu bryr sei saavidt om mei at de vil jei skal leve. Min stakkars fattie bror derborte i Kristianssand ble a mei plyndret for sin ferietur isommer, en söster a mei fik jei til aa opdrive et lite laan og gi mei; Lövold presset jei for det lille som det var muli aa faa tynt ut af ham, noen smaasummer bedraget jei mei til og kjente og fremmede om hverandre slo jei for hvor smaa summer det skulle være - og resultate ble de 400 kroner. Men størsteparten a dem gik me til aa ligge i Kristiania og vente - og da jei endeli ve slutten af sommeren fik lov til aa komme til Dem, saa gad De ikke være sammen me mei.

Ikke da ialfal. Men siden! om noen maanter til! sa Di. Jei trodde jo ikke svært meget paa den lyst Di siden skulle faa til aa være sammen me mei igjen, men jei ville jo forsøke alt - og saa opfant jeg Sörensen. Ham maatte jei vente paa en maaned, og min gjæll steg i Grand hotel fra dag til dag. Men - jei ventet. Saa kom Di til byen. Di hadde afbrutt enhver forbindelse me mei imens, hadde ikke skrevet til mei som Di hadde sagt Di ville, ikke sent mei det Di hadde skrevet for som Di hadde loft, ikke skrevet noe nyt og sent mei som De ossaa hadde loft - ingenting. Og nu da Di kom gad Di ikke snakke me mei heller. Mit mot steg ikke ve det. Men saa en dag da jei hadde møtt Dem fem gange - huf, hvor jei skvatt nervöst tilside den femte gangen; og skynte mei videre; jei var pludseli kommet til aa befinne mei ansigt til ansigt me Dem, Di kunne jo gjerne tro jeg gik hen og gjore det exprés - men saa kom Krohg löpende efter mei og skulle spørre mei fra Dem om jei ville komme op til dere iaften - jei maatte isaafal ta Sievert me mei for at han ossaa kunne ha noen aa snakke me mens jei snakket me Dem, for han hadde ikke noen andre steder aa gjøre af sei stakkar. Jei stusset et øjeblik, der var jo fult op a restaurationer han kunne sætte sei inn paa og tilbringe en aften - og nu da al forbindelse var brutt i mellom Dem og mei saa kunne vi ikke snakke sammen, det visste jei; hvis han skulle være tilstede. Men saa tænkte jei at dere hadde vel ialfal to værelser, og saa kunne det kansje gaa allikevel - og saa sa jei ja, jei ville jo ikke la noen lejlihet gaa tabt. Men da jei saa kom inn i det ene store fæle værelse dere hadde saa skjønte jei jo strax hvordan det ville gaa. Og De sat Dem ossaa ganske rigti til aa le hysterisk a den komiske situation Di hadde narret mei oppi - og jei sat der, gjennemisnet og bare tænkte paa hvor rart det var at Di gad more Dem me sligt. Men De hadde altsaa ennu ikke tat Deres inbydelse tilbake, jei hadde fremdeles Sørensen i bakhaannen - og alt, alt! ville jei prøve.

Men saa slo Sörensen klik, og mit mot var tilisene. Aa slaa penge til noe positivt som det gjæller, noe man skal gjøre og som man tror paa - all right! jei følte mei istann til aa gaa fra pengemand til pengemand, frk Thorvald Meyer og nedover hele Kristiania runt, naar det gjæller noe saant. Men aa tigge sammen penge af villfremmede folk for aa kunne rejse efter et menneske som efter al sansynlihet naar jei kom ville önske mei pokker ivold igjen – det følte jei at jei aarket ikke. Og saa besluttet jei mei aa ta imot den almisse som Sörensen bö mei og flygte fra Grand hit op og se om jei kunne opdrive ialfal det gran penge som skal til for aa leve her.

Som jei saa sitter der om aftnen oppe paa mit lille værelse i Grand sammen me Arentzen en ung dögenikt men en snil og hyggelig fyr som ikke syns der er mere enn én ting her i verden; kjærlihet - som jei sitter der sammen me ham og finner frem de allernödvendigste ting jei maa ha me mei og gjör en liten pakke af dem som jei kan faa smuglet ut af hotelle uten at det blir lagt mærke til - saa kommer det et brev. Det er fra Dem og jei aapner det og læser -:

"Da er det vel meningen at De ikke bryr Dem om aa være der hvor jei er mer, ikke sant?"

Det gaar mei som et stik gjennem hjerte -: did var det altsaa hun ville ha det! det skulle være mei som ikke længer ville være der hvor hun er, og ikke henne som ikke vil ha mei der! jaja! - og jeg stak nervöst breve i lommen.

- Var det noe vont? spör Arentzen deltagende.

- Aanej … det gjör ingenting …… hadde jei faat det igaar saa! - da hadde det gjort forfærdeli ont, men naa er jo alting slut allikevel, det kan være mei det samme altsammen.

Og jei slaar en hyssing om den lille pakken min og lister mei ut a hotelle, tilbringer natten paa en sofa i K.F. Dalls kontor og rejser saa den næste maaren hitop og sitter naa her og har opgit det hele siden jei skjönner at Di ikke bryr Dem noe om mei mer og ikke gider være sammen med mei.

Ikke fordi jei tror det forholler sei ganske saan som de andre tror -:

Men Herregud Hans Jæger, sier de til mei - skjönner du endda ikke at de menneskene bryr sei fan om dei, og at det bare var en snare, de stillet op, en fælle de lokket dei inn i for aa faa de manuskriptene dine? - kjære, det har da alle vi andre forstaat hele tiden.

Vist fan skjönner jei at det ser ut saan! svarer jei - men, der gives jo ikke den menneskelie handling i verden som ikke kan være sprunget ut af tusin andre motiver enn netop de som det ligger nærmest aa tro.

- Gud hvor du er naiv Hans Jæger! - og de trækker paa skuldrene.

Og jei trækker ossaa paa skuldrene, men svarer ingenting - jei kan ikke, vil ikke tro at det hele bare har vært en sjofel attrappe …. jei vil tro at hun ialfal af og til har hat en trang til aa være sammen me mei, at det hele ikke har vært bare komediespil - jei kan jei vil ikke tro andet! ……

Men op i mei dukker de jo én efter én alle de vonne tingene; en hel lang vonn kjæde af ting som allesammen ser afskyelie ut og som jei aldri har faat noen anden forklaring paa - ja for kjære Dem - Di har gjort mei meget, forfærdeli meget ont siden den tiden da Di holt op aa skrive at Di bare hadde gjort mei vont og isteden derfor förte krigen over i fiendens lejr og begynte aa skrive at "det var stykt a mei saan som jei hadde vært imot Dem paa det siste." Forfærdeli meget ont har De gjort mei siden - saa meget ont som i det hele taget et menneske kan gjøre et andet.

Jei ejet engang tre ting -:

Det ene var min kjærlihet til Dem - den var uten grænser, hver trevl i mei hörte Dem til.

Det andet var Deres kjærlihet til mei - om den kunne kalles saa, Den var ustadi og omskifteli som vejr og vann, men den var der, og det var nok for mei arme djævel - den minste plass i Deres hjerte var jo himlen for mei.

Og saa det tredje -: min bog, mit skrik! hvori jei ville tömme ut alle mine rædsler.

Jei ejet de tre tingene, og saa fatti jei var følte jei mei allikevel rik ve dem.

Men Deres kjærlihet til mei: den falt Dem for kostbar syntes Di; den var Dem for brysom - og saa slo Di den me kolt blo ihjel, De dræpte det De følte for mei og derme alt det vi kunne levet sammen vi to som sto hverandre saa nær som to mennesker kan i verden. De dræpte det uagtet Di trodde Di som jei at jei aldri kunne staa det over, dræpte det me kolt blo altsammen og gjore mit liv til en öde fortvilelsens örken, dræpte det for aa faa fre og komme til ro, De som var födt og skabt til uro og bevægelse og kjærlihet - og ble ikke éngang lykkeli ve det!

Ogsaa tok Di fat paa min kjærlihet til Dem, seigpinte og dejgpinte den til baade Di og jei trodde at naa endeli hadde Di da faat pint live af den.

Men saa maatte Di ossaa ha det tredje, det siste, mit eneste lam -: min bog! mit skrik, mine lungers luft som gjore at jei ikke kvaltes af rædsel. Men det kunne Di ikke faa hvis min kjærlihet var dö. Og saa kalte Di mei til Dem og rotet op i mit hjerte og fant ennu en glo derinne. Den pustet Di paa, og en syk gul flamme slo op, og jei forsto at jei var fortabt og klamret mei bare inn til Dem og og skrek det ut: jei skal ikke! jei vil ikke. - og saa sank jei graatende ned for Deres fötter og graat det ut-: aa men vær lit snil me mei; for naa vet jei ikke hva der skal bli a mei.

-Jada! sa Di - siden! og saa gik Di og lot mig ligge der.

Men dette "siden" det kunne altsaa ikke bli, - sel om det var alvorli ment a Dem, - og naa sitter jei her "og har opgit det hele for got.

Og som en spot klinger de efter mei helt hit op de orene Di skrev paa den lappen jei fik fra Dem i Grand hotel -

Hvorfor er Di saa forandret? hvorfor kan Di ikke være saan som det hvorfor jeg likte Dem för? hvorfor sier Di aldri mere noe a det som gjore at jei syntes Di var morsomst a alle aa snakke me ?"

Naar? Oda, naar ville Di jei skulle kunnet vært saan som för? naar ville Di jei skulle kunnet snakke me Dem saan som da? - Vel ikke inne paa det store fæle værelse den aftnen? - Eller kansje nede i den fæle byen hvor jeg gik omkring med hjerte snøret sammen af fortvilelse over at Di ikke brydde Dem det spor mer om mei"?! - gud da jei gik der ve siden a Dem op a den vejen gjennem skoven og bare saa og saa paa Dem og kunne ikke si et or for jeg var like ve aa kvæles - hvert skiftende uttrykk i Deres ansigt, hvert lite kast me Deres stolte hode naar Di saa bort paa mei; hver minste bevægelse a Deres arm a Deres haann og a Deres fot …og hoftenes og ryggens og skuldrenes egne vuggen under deres vidunderlie gang mens Di vandret der op over vejen - hvor det bævet igjennem min sjæl altsammen! det rørte ve noe som laa begravet dybt dernede paa bunden af min sjæl, noe som hadde vært i dyp inderli slægt me Dem og som hadde utgjort mit væsens inderste kjærne. Ja for Dem var det jei hadde sögt hele mit liv uten aa finne, Dem var det som svarte til den dype fortærende længsel jei hadde baaret paa hele mit liv uten a forstaa den! Di var det alene som kunne fylle det savn som hadde pint og martret mit hjerte i alle disse mangfoldie aar og gjort mei til det ulykkelie menneske jei ble! Deres dejlihet var det som svarte til alle mine længsler, Deres egne vidunderlie dejlihet som bare Di ejer i verden, og som vil forsvinne me Dem som den er kommen me Dem. fordi den er Dem ….

Og aldri mere skulle den lyse for mei denne dejlihet, aldri mer skulle jei stirre inn i det vidunderlie ansigte og se kjærliheten blusse op i Deres sjæl, De hadde jo dræpt det De følte for mei; Og aldri skulle det komme til a folle sei ut det som var mit væsens inderste kjerne - det var dödt, dödt for bestandi nu da Di ikke længer fölte noenting for mei

- jei gik der me bryste fyllt af rædsel og smerte. Og endda ville Di jei skulle kunnet snakke videre som om ingenting var hænt mei, som om ennu alt var som för! - kjære! da maatte jei jo aldri ha elsket Dem.

Ja dette var altsaa ikke svar paa Deres brev, som der forresten ikke er stort aa svare paa, især nu da jeg faar det 3 uker gammelt. "Gid jei ikke var rejst för Di hadde faat snakket me mei" skriver Di. Ja, jeg maatte jo ha rejst, sel om jei ikke hadde trod at Di var gla til. Desuten visste De jo at jei skulle rejse, Sivert hadde sagt Dem det den aft- aftnen, men De sa ingenting. Og hvordan skulle jei kunne hjulpet Dem me den bogen naar jei ikke fik lov til aa omgaas Dem. Deres manuskript har jei ikke, det var for stort til aa faa me i den lille pakken, men derimot min afskrift af det kan jei senne Dem strax jei faar Deres adresse for Di bor vel ikke mere i frk Sörensens pension naa og det er ikke vært aa senne manuskripter ut paa videvanke. De ber mei ikke være vonn paa Dem det vet Di got at jei ikke er og ikke kan bli, De rinner mei jo ennu gjennem bloe hele dagen, jei lever sammen me Dem heroppe bestandi; ser paa Dem og snakker me Dem som De var för - hvor skulle jei kunne bli vonn paa Dem!

Adjö da kjære Dem, jei er blit noksaa underli rar og trist after at jei for got har opgit haape om aa komme sammen me Dem mer - gud vet hvordan det blir me mei: Naar jei er færdi heroppe tænker jeg igjen paa Paris, hvis det er muli - Paris en tredje og siste gang - adjö.

Deres Hans Jæger

Kulturstrøm

  • Samisk Netflix-film på topp ti i 71 land

    Loga sámegillii.

    Den samiske Netflix-filmen «Stjålet» er allerede etter få dager blitt tidenes samiske kommersielle filmsuksess.

    Filmen er på topp ti-lista over mest sette filmer i 71 land, blant annet i USA, Canada, Storbritannia, Norge og Sverige.

    Det opplyser regissør Elle Marja Eira på sin Facebook-side.

    Handlingen i thrillerfilmen er i et reindriftsmiljø i Nord-Sverige. Filmen ble sluppet internasjonalt på fredag.

    Filmen er laget etter Ann-Helén Laestadius sin kritikerroste roman «Stjålet».

    Spent gjeng på tur til førvisning av Netflix-filmen "Stjålet" i Kiruna, april 2024
    Foto: Wenche Marie Hætta / NRK
  • «Ringenes Herre» blir 15 timar lang opera

    Fantasyklassikaren «Ringenes Herre» av J.R.R. Tolkien blir opera for første gong. Det melder Sveriges Radio.

    Det er den britiske komponisten Paul Corfield Godfrey som skriv musikken. Innspelinga av musikken har allereie starta av nasjonaloperaen i Wales, og skal sleppast i 2025.

    Operaen blir delt inn i fleire framsyningar, på til saman 15 timar og 30 kapittel.

  • Kadetten avlyser også 2024-festivalen

    Festivalen Kadetten i Sandvika, som kaller seg Norges største hiphopfestival, avlyser årets utgave.

    «Det er med tungt hjerte at vi må meddele at Kadetten 2024 er avlyst», står det på festivalens Instagram-side , og gjengitt av YLTV.

    «Det er utrolig leit, vi var overbevist da vi relanserte festivalen i år at situasjonen og markedet hadde snudd – sånn ble det ikke. Kombinasjonen av vesentlig høyere priser på alt av artister i sjangeren, usikre og innstilte turnéplaner, høyere kostnader og mindre kjøpekraft blant vårt publikum gjør at vi ikke ser det mulig å gjennomføre festivalen i år», står det om årsaken til avlysningen.

    Ifølge Instagram-posten vil kjøpte billetter refunderes automatisk.

    Kadettenfestivalen ble avlyst også i 2023.

    Cezinando på Kadetten 2022
    Foto: Eskil Olaf Vestre / NRK P3