Hopp til innhold

Dette blir Brenners nye TV-studio

Hans Olav Brenner er i gang med innspillingen til det nye TV-programmet «Brenner» . Denne bilen blir TV-studio, når han drar land og strand rundt for å sjekke hvordan det står til med norsk kulturliv.

Video Brenner i nytt program

Med denne bilen - en Volvo Amazon fra 1966 - skal Hans Olav intervjue gjester i programmet 'Brenner'.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

«Brenner» skal sendes på NRK fra høsten 2011. Men før Hans Olav Brenner kunne starte opptakene, måtte en viktig deltaker hentes. Det dreier seg om en helt original og intakt utgave av Volvo Amazon fra 1966.

Bilen er kjøpt i Sverige, og er kjørt til Norge for å være fungere som rullerende TV-studio i det nye programmet.

Omreisende studio

Gjestene som Hans Olav skal intervjue skal sitte i bilsetet sammen med programlederen. Dessuten skal det hektes på en campingvogn, med alt det tekniske utstyret som trengs for å gjøre opptakene.

– Vi skal ha gjester inne i bilen, og i tillegg skal vi også ha med en spesialinnredet campingvogn. Den har vi tømt for opprinnelig innhold, og designavdelingen her i NRK har gjort en helt fantastisk jobb med den innvendig. Den blir omgjort til et mobilt studio, som vi også skal ha gjester i, sier Hans Olav.

Hans Olav Brenner

Bilen skal fungere som TV-studio, og Hans Olav skal intervjue gjestene i denne bilen.

Foto: Hilde Bruvik / NRK

Nasjonalsport

Programmet skal handle om kultur i et vidt begrep. Brenner skal bruke bilen rundt om i hele landet, for å finne ut hvordan den norske kulturen har endret seg de siste tiårene.

– De er jo blitt en nasjonalsport å ta de kulturelle symbolene fra et annet land, for eksempel debatten om Holberg er dansk eller norsk, eller om Sandemose er norsk eller dansk. Nå har vi tenkt å gjøre Volvo Amazon norsk, ved å oppsøke de som var med på å designe den, det var en som heter Gunnar Falck og nordmannen Jan Wilsgaard, som faktisk var med på å designe bilen.

Tanken med å bruke en gammel bil, er at den skal vekke følelser hos gjestene Brenner møter.

– Da slo det meg at en bil som jeg synes er virkelig flott, er Volvo Amazon. Hver gang jeg ser den får jeg en følelse av at jeg er på vei til sommerferie i Valdres, og det syns jeg er en fin assosiasjon. Derfor ble det denne bilen, sier han.

– Bilen og campingvognen blir til sammen et rullende, nostalgisk studio.

Volvo Amazon, detaj

Radioen i Brenners Volvo Amazon fra 1966 er original - som resten av bilen, og fungerer fortsatt.

Foto: Hilde Bruvik

Dramatisk for kulturlandskap

«Brenner» handler om hvordan kulturen har endret seg over tid, fra tidlig på 1960-tallet og frem til i dag.

Den tidligere programlederen for «Bokprogrammet» har siden siste sending gikk på luften på NRK1 våren 2010, lett etter sporene av farfar, i programmet Huset på prærien .

I aller første del av det splitter nye kulturprogrammet «Brenner» skal Hans Olav legge hele landet under seg, og snakke om et fenomen som gjelder oss alle sammen – nemlig at det gror igjen overalt.

– Jeg tror at alle nordmenn har tenkt den tanken at "her var det en gang en åpen slette, men nå har det grodd igjen". Det er tendensen over hele landet. Hvis man ser i et fotoalbum og kikker på gamle bilder – de behøver ikke være mer enn ti år – og sammenligner med hvordan det er nå, så ser du at landet har grodd igjen.

Hans Olav Brenner, profil

Den tidligere programlederen for Bokprogrammet, skal reise Norge på kryss og tvers med bilen.

Foto: Hilde Bruvik

Brenner mener at det norske kulturlandskapet er i en enorm endring, og ønsker å ta opp de dramatiske følgene som det kan få.

– Vi har tenkt å finne ut om det er et problem, både for turisme, bosetting og kultur. Nå ser man at flere utenlandske produksjonselskaper har lyst til å gjøre filminnspilling i Norge, men hva skjer hvis hele landet har grodd igjen? Da har vi kanskje ikke den ressursen. En gang var det norske kulturlandskapet en verdensberømt attraksjon, men nå lar vi det gå for lut og kaldt vann.

Elsker allsang

De første innspillingene til «Brenner» har så vidt begynt. Et av programmene som skal sendes handler om musikk i religiøs sammenheng, og om hvordan kirken kjemper for å holde på medlemmene ved bruk av kultur.

– Vi har gjort opptak med en baptist-pastor, som fikk kirken til å løfte seg. Han hadde ikke det kommunikasjonsproblemet som den norske kirken innimellom lider av. Det så ut som han hadde en direkte-link til Gud, og det er alltid fascinerende å se folk som får formidlet det gjennom sang og musikk.

Selv elsker Hans Olav å synge.

– Jeg er ikke noen fast kirkegjenger, men når jeg først er i kirken er jeg en av de som virkelig trår til med salmesang. Jeg kan melodiene, og synger av full hals. Jeg syns det er så trist at folk står og mumler eller lar være å synge i det hele tatt. Jeg er veldig glad i allsang, så hvis alle hadde vært som meg hadde det ikke vært noe problem, som "tante Sofie" sier i Kardemomme by, ler Hans Olav.

Kulturstrøm

 • Lizzo kommer til Norge for første gang

  Superstjernen Lizzo (34) spiller storkonsert i Oslo Spektrum den 17. februar. Det melder konsertarrangør Live Nation i en pressemelding.

  Besøket er en del av turneen «The Special Tour», etter albumet som nådde andreplass på Billboardlisten og ble det hittil høyeste plasserte albumet av en kvinnelig artist i 2022.

  Lizzo har de siste årene håvet inn musikkpriser og lovord for sine låter. Hun har nærmere 13 millioner følgere på Instagram og er, i tillegg til musikken, kjent for å fronte kroppspositivisme.

  Blant hennes mest kjente låter er «About Damn Time», som har toppet i hjemlandet USA og gått som en farsott på TikTok. Det nyeste albumet, «Special», ble sluppet tidligere i sommer.

  Lizzo
  Foto: Bryan Bedder / AFP
 • Sacheen Littlefeather er død

  Skodespelar og aktivist Sacheen Littlefeather, som i 1973 avslo Oscar-prisen til Marlon Brando for beste skodespelar i «The Godfather», er død, skriv The Washington Post.

  Littlefeather blei 75 år. Familien sa at ho døyde i fred med sine næraste rundt seg, men nemnte ikkje dødsårsaka. Ho fekk diagnosen brystkreft i 2018, skriv avisa.

  I august fekk Sacheen Littlefeather ein offisiell årsaking frå Oscarakademiet etter at ho blei bua av scenen då ho avslo Brando sin pris. Sacheen Littlefeather gjekk opp på scenen med Apache-drakt, og fortalte at Brando ikkje ville ta imot prisen på grunn av undertrykkinga av urbefolkinga i USA. Etter det blei ho boikotta frå filmindustrien.

  Sacheen Littlefeather i 1973.
  Foto: Arkivfoto / AP