Brendon Dassey fra «Making a murderer» er beordret løslatt

Brendan Dassey, kjent gjennom Netflix-dokumentaren «Making a murderer» er blitt beordret løslatt av en føderal dommer. Staten Wisconsin anker avgjørelsen.

Brendan Dassey fra Making a Murderer

KAN LØSLATES: En føderal dommer har beordret løslatelsen av Brendan Dassey, kjent fra Netflix-dokumentaren «Making a murderer»

Foto: Dan Powers / AP

Brendan Dasseys sak ble kjent gjennom dokumentarserien «Making a murderer» på strømmetjenesten Netflix. Dassey har sonet en livstidsdom fra 2007, dømt for å ha hjulpet sin onkel Steven Avery med å ha voldtatt og drept fotograf Teresa Halbach i 2005.

Mandag krevde den føderale dommeren William Duffin en umiddelbar løslatelse av Dassey.

Årsaken til kravet er at Duffin tidligere i august slo fast at Dassey ble lurt av etterforskerne til å tilstå hans medvirking i drapet han ble dømt for og at han derfor bør løslates. Den gang ble det sagt at Dassey kunne løslates innen 90 dager, dersom staten ikke anket avgjørelsen.

Kontroversiell dom

Etter at den populære Netflix-dokumentaren ble sluppet i fjor har debatten rast rundt dommen mot Dassey. Dasseys egne forsvarere har blant annet hevdet at Dassey ble lurt til å tilstå under press i avhør.

Forsvarerne har også påpekt at Dassey har en svært lav intelligens og at hans tilståelse var et forsøk på å blidgjøre etterforskerne.

Tidligere i høst skrev dommer Duffin i en erklæring at: – Etterforskerne gjentok falske løfter, og sett i sammenheng med flere andre faktorer – særlig Dasseys alder, intellektuelle kapasitet og fraværet av en voksen, ble Dasseys tilståelse gjort ufrivillig.

Dassey var 16 da Halbach døde. I dag er han 27.

Ifølge nyhetsbyrået Ap har Dassey fram til tirsdag på seg til å oppgi en adresse til myndighetene om hvor han vil oppholde seg på prøveløslatelse. Ved en eventuell løslatelse blir han underlagt strenge krav og forpliktelser.

Staten Wisconsin har anket løslatelsen.

Kulturstrøm

  • Programleder truet på livet

    Journalist og programleder Lesley Stahl har fått drapstrusler etter intervjuet med USAs president Donald Trump sist helg. Ifølge nettstedet TMZ har arbeidsgiveren leid inn vakter for Stahls familie. Trump forlot intervjuet med «60 Minutes» i sinne.