Breiviks tale i retten blir teater

En tysk-sveitsisk teatergruppe vil gjengi Anders Behring Breiviks tale i retten, fra teaterscenen. Regissøren vil gi sitt publikum et sjokk.

Anders Behring Breivik

Anders Behring Breivik gjør sin høyreekstreme hilsen i retten.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Den 17 sider lange talen ble aldri publisert i sin helhet, fordi dommeren i 22. juli-rettssaken ikke ville gi den terrordømte en talerstol.

– Tanken er å gi publikum et stygt sjokk. Jeg føler også at talen inneholder argumenter som vil finne gjenklang i store deler av Europa, sier regissør Milo Rau til avisen Berliner Zeitung.

Talen blir kalt «Breivik's Erklärung» eller «Breiviks forklaring» på norsk. Den skal fremføres av tysk-tyrkiske Sascha Soydan. Regissøren begrunner det med et ønske om å skape distanse mellom «Breivik-karakteren» og hans argumenter.

– Jeg forsøker å gi publikum en intellektuell utfordring. Det blir ingen kulisser eller dramatisering av teksten, sier Rau til avisen i Berlin.

– Ikke skandaløs

Skuespilleren Sascha Soydan, som er medlem av den politiske tysk-sveitsiske teatergruppen, har lest gjennom den 17 sider lange talen.

– Jeg synes ikke den var direkte skandaløs, sier hun.

Regissøren Milo Rau er 35 år, fra Bern i Sveits. Han sier til Berliner Zeitung at han synes talen er relativt rasjonell og behersket.

– Rundt 80 prosent av den kunne vært presentert i den konservative sveitsiske avisen Die Weltwoche Swiss, sier han.

– Ideer vinner gjenklang

Rau påpeker at det er langt mellom tanke og handling.

– At du er høyreekstrem gjør deg ikke nødvendigvis til drapsmann. Breiviks tanker deles nok av mange europeere. Forskjellen ligger i at de fleste ikke går hen og dreper 77 mennesker, sier han.

Forestillingen er en del av Raus «Power and dissent»-prosjekt, eller «Makt og uenighet» på norsk. Den skal vises på Weimar National Theatre 19. oktober og på Berlin Theatre 27. oktober. Forestillingene blir etterfulgt av diskusjoner.

– Å tie i hjel

Dette er ikke det første forsøket på å lage teater av budskapet til Anders Behring Breivik.

 Trond Henry Blattmann

Trond Henry Blattmann

Foto: NRK

– Det er viktig at samfunnet debatterer ekstremisme, og flott at debatten føres fra teaterscener over hele verden. Men kan det ikke gjøres uten å ta utgangspunkt i denne massemorderen. Kan vi ikke bare tie ham i hjel?

Trond Henry Blattmann, leder for den nasjonale støttegruppen etter 22. juli er litt oppgitt. Han er lei av at kunst- og kulturinstitusjoner, og medier for den del, stadig gir Anders Behring Breivik en talerstol.

– Det betyr ikke at debatten om ekstremisme og terror ikke må føres hele tiden. Men Breivik, ham synes jeg vi skal være ferdig med, sier Blattmann.

Kulturstrøm

  • Vikingskip grunnstøytte på Ulefoss

    Vikingskipet Gaia frå Sandefjord gjekk i dag på grunn i Telemarkskanalen nær Ulefoss. Ingen blei skadde i grunnstøytinga, og skipet får no hjelp for å kome laus, skriv Varden. Fire vikingskip siglar no opp Telemarkskanalen for å markere Vikingveka.