NRK Meny
Normal

Storm rundt Breivik-teater i Amsterdam

For første gang blir en historie om Anders Behring Breivik satt opp på en teaterscene. Allerede før premieren i Amsterdam i morgen, stormer det rundt ham som har skrevet dialogen.

Anders Behring Breivik og Geert Wilders

Et tenkt møte mellom Anders Behring Breivik og Geert Wilders er teaterstykkets idé.(Fotomontasje)

En flyplass er den tenkte arenaen for et møte mellom terroristen og den omstridte høyrefløypolitikeren Geert Wilders.

– Hvor langt er du villig til å gå for dine ideer? spør Breivik politikeren i det nyskrevne teaterstykket.

Theodor Holman

Theodor Holman. Foto Erlend Moe, NRK

Det er det anerkjente kultursenteret «De Balie» som setter opp den tenkte dialogen mellom de to. Stykket er skrevet av nederlandske Theodor Holman. Det har premiere torsdag.

Føler seg beslektet

Det er ikke bare stykket det stormer rundt, det er også utsagnene til Holman som har skapt bråk. De siste par dagene har han i avisintervjuer sagt at han føler seg politisk beslektet med Anders Behring Breivik.

– Jeg har ingen respekt for ham i det hele tatt. Men jeg forstår noen av hans ideer. Det er ikke komplett galskap alt sammen, sier Holman.

Hør ham i Kulturnytt:

Han er etter eget utsagn bestevenn med Theo van Gogh, filmskaperen som ble drept av en islamist i Amsterdam i 2004.

– Både jeg og Theo deler, og delte, noen av Breiviks meninger, sier Holman.

Yoeri Albrecht

Yoeri Albrecht

Foto: Jan Boeve / De Baile

Prosjektet har vært omstridt helt siden planene ble kjent. De Balies kunstneriske leder, Yoeri Albrecht, har forsvart dem.

– Nødvendig

– Jeg tror vi må kommentere forferdelige hendelser kunstnerisk. Ellers er vi ute av stand til å forstå dem, sa han til NRK i februar.

Terrorsiktede Anders Behring Breivik har uttrykt beundring for den nederlandske politikeren i sitt såkalte manifest og har sitert Wilders´ antiislamske utspill i den nederlandske nasjonalforsamlingen.

De Balie

Kultursenteret de Balie. Foto: Erlend Moe, NRK

Olivier Willemsen hos arrangøren de Balie, skjønner at de har rørt borti noe som vekker reaksjoner, med kontroversielle Theodor Holman som dramatiker og en Breivik-figur på scenen.

Men han forsvarer stykket og kaller det et tankeeksperiment.

– Det er et tenkt møte mellom terroristen og Geert Wilders som er blitt til teater, sier Willemsen.

Truer med demonstrasjoner

Geert Wilders er invitert, men kommer trolig ikke til premieren torsdag. En gruppe har truet med demonstrasjoner utenfor teateret.

Det nederlandske kultursenteret er først ute, men det planlegges kunstprosjekter med bakgrunn i 22. juli-terroren i flere land.

Størst blest har det vært om den danske regissøren Christian Lollikes monolog «Manifest 2083». Det skal settes opp på CaféTeatret i København til sommeren.

Pårørende etter 22. juli-terroren har protestert.

Det er faktisk utrolig støtende, sa Trond Henry Blattmann, leder for Nasjonal støttegruppe etter 22. juli, til NRK.no.

Kulturstrøm

 • Skal gjenoppbygge historisk moské

  En avtale om gjenoppbyggingen av Mosuls historiske al-Nuri-moské ble undertegnet i nationalmuseet i Baghdad mandag. Avtalen mellom De forente arabiske emirater og Irak innebærer en støtte til gjenoppbyggingen på over 50 millioner dollar. Den over 800 år gamle moskeen og dens berømte minaret ble sprengt i forbindelse med kampene om Mosul sommeren 2017. Les også «Urix forklarer»: Fem ting du må vire om sprengingen av den berømte moskeen

  Pressekonferanse i forbindelse med avtale om gjenoppbygging av moskeen i Mosul
  Foto: AHMAD AL-RUBAYE / AFP/Scanpix
 • Aviciis foreldre takker for støtten

  Foreldrene til Avicii (Tim Bergling) publiserte mandag kveld et åpent brev via pressekontakten Ebba Lindqvist: «Vi vil takke for støtten vi har fått, alle kjærlighetsfulle ord om vår sønn og bror. Takk for hedringen av Tim», ifølge Aftonbladet.

 • «The Crown»: Vi burde ha lik lønn

  Matt Smith støtter kravet om at Claire Foy og han selv burde hatt lik lønn for arbeidet i serien. – Jeg er glad for at dette har løst seg, og i fremtiden må vi jobbe for at ting som dette blir bedre og mer rettferdig, ikke bare i vår bransje, men i alle, sier han til Hollywood Reporter. Serieskaperne har beklaget lønnsforskjellen etter at det ble kjent at Smith tjener mer på Netflix-serien enn hovedrolleinnehaveren Foy.

  Claire Foy og Matt Smith fra permieren på sesong to av The Crown
  Foto: Grant Pollard / AP