Hopp til innhold

Breitbart-redaktøren: – Vi vil «make media great again»

Matthew Boyle føler seg som en «outsider», men mener at Breitbart News er blant USAs viktigste nyhetsformidlere. Målet er klart, han vil gjøre media stort igjen.

Breitbart-redaktør Matthew Boyle

KONTROVERSIELL: Politisk redaktør i Breitbart News, Matthew Boyle, under mediedagene i Bergen. Han forteller at nettstedet vil åpne kontorer i Europa. – Helst skulle jeg sett at det fantes Breitbart i alle land, sier han.

Foto: Patrick da Silva Sæther / NRK

– De andre tok feil, vi hadde rett. Hvis man hadde lest Breitbart News ville man ikke blitt overrasket over at britene stemte seg ut av EU. Eller at Donald Trump vant presidentvalget i USA. Men de hørte ikke på oss og ble sjokkert, sier Matthew Boyle, politisk redaktør i Breitbart News.

Redaktøren er i Bergen for å snakke under Nordiske Mediedager. Spørsmålet han skal prøve å besvare er om Breitbart News formidler politikk innpakket som journalistikk, eller om de driver nyhetsformidling som andre medier.

Breitbart-redaktør Matthew Boyle i Bergen

REPUBLIKANER: Matthew Boyle, politisk redaktør i Breitbart News, har stor tiltro til USAs president Donald Trump.

Foto: Patrick da Silva Sæther / NRK

Løsningen på mediekrisen

I 10 år har nettstedet Breitbart News publisert artikler og meningsinnhold fra et klart høyrepolitisk standpunkt. Nettstedet er svært kritisk til liberale krefter, den etablerte makten og den tradisjonelle mediebransjen.

– Det pågår en mediekrise som de tradisjonelle mediehusene, som New York Times og CNN, nekter å se i øynene. De har ikke lenger noen tillit og jobber etter et system som har feilet. Systemet må endres, sier Boyle.

– Hvordan da?

– Mediene lytter ikke til folk. De sier de er nøytrale, men det er det umulig å være. Jeg tror løsningen på mediekrisen er at mediene tar åpne politiske standpunkt slik at alle vet hva de mener, sier Boyle og legger til:

– Vi vil gjøre media «great again».

Trumps venn

Åpne politiske standpunkt er Breitbarts egen suksessmodell. Under fjorårets presidentvalgkamp støttet de Donald Trump. Siden har tidligere Breitbart-sjef Steve Bannon blitt en av Trumps rådgivere. Den politiske redaktøren omtaler presidenten som en venn.

– Trump har vært en venn i flere år. Jeg har intervjuet ham mange ganger, sier Boyle.

Men han er uenig i at båndene til Det hvite hus er for tette. Han mener Breitbart News er kritiske til Trump når det er nødvendig.

– Alle sier at vi har så stor påvirkningskraft, men det har vi ikke. Vi kan ikke påvirke hva folk kommer til å stemme, eller hvordan politikere skal oppføre seg, sier Boyle.

Når verden går ad undas

I løpet av de siste ti årene har Breitbart News fått mye kritikk, blant annet for å vinkle saker ut av virkeligheten.

Matthew Boyle, politisk redaktør i Breitbart News

Politisk redaktør i Breitbart News, Matthew Boyle.

Foto: PATRICK DA SILVA SÆTHER / NRK

Ifølge Mads Motrøen, skribent hos Minerva og Amerikansk Politikk, er Breitbart News spesielt store i sosiale medier. Når man måler i antall likes og delinger er de større enn NBC og Washington Post til sammen.

Likevel, sier Motrøen, kan ikke innholdet på nettstedet sees på om fullstendig sannferdig.

– Hvis man går inn på siden deres og bare leser titlene, så ser det ut som at verden er i ferd med å gå ad undas. Hvis man leser resten av brødtesten, så er de ofte litt mer nyansert. Men de er nok ikke fullstendig sannferdige, sier Motrøen.

Han får støtte fra Trygve Svensson, stipendiat i retorikk ved Universitetet i Bergen.

– Hvis du kun leser Breitbart for å forstå hva som rører seg i verden, så vil du få et problem. Innholdet er ekstremt vinklet. Men hvis man vil forstå hva som foregår på høyresiden i amerikansk politikk, så er det nyttig å lese Breitbart.

Men Boyle kjenner seg ikke igjen i kritikken.

Vi publiserer aldri noe som vi ikke vet er sant. Vi tror på å være korrekte. Nøyaktighet er konge, det er vårt motto, sier Boyle

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.