Hopp til innhold

Bredt bånd - smale interesser

Internett har i praksis ingen plassbegrensning - uansett hvor smal og sær interesse man har, er det plass til den. Her er noen av de særeste!

Verdens styggeste sofa
Foto: www.norwoodmall.com/ugly/

I motsetning til papiraviser, TV- og radioprogrammer og andre medier, har internett ingen begrensning på innholdsmengden. Allerede eksisterer flere hundre millioner nettsteder, og nye kommer til hver dag.

En konsekvens av denne demokratiske strukturen, er at alle som vil - og kan - har mulighet til å lage sin egen nettside om akkurat hva de ønsker. Og dette igjen fører til at mellom alle de normale og vanlige sidene, finner man stadig de mest snevre, snåle, smale og sære sidene som tenkes kan.

Spypose-samling

Busy bee spypose

 

Ikke minst gjelder dette folks mange samlemanier og hobbyer. Disse var før dømt til et liv på trange gutterom, i støvete skuffer og dunkle kjellere – nå er det fritt fram for å vise fram interessen sin for alle, enten du samler på frimerker, kulepenner, barbiedukker eller – spyposer!

En student ved NTNU i Trondheim begynte nemlig å ta med seg flysykeposen hver gang han hadde reist med et nytt flyselskap. Etter hvert ble det anselig samling spyposer, og i 1995 lagde han egen hjemmeside, der spyposesamlingen fikk en sentral plass. Denne kan du fortsatt se i sin opprinnelige form, noe som i selv selv er en kuriositet – ikke mange nettsider fra 1995 eksisterer fortsatt.

Verdens styggeste sofaer

Kåringer har også et solid fotfeste på nettet. Her kan man blant annet stemme på beste sammenvokste øyenbryn eller verdens styggeste sofaer . Sistnevnte er en ganske kostelig side, og du vil garantert se på din gamle sofa hjemme med et nytt blikk etter en kikk på hvor uappetitlige, slitte og fæle sofaer faktisk kan bli.

Ikke overraskende er nerdene godt representert. Med en nærmest autistisk tilnærming til temaer som folk flest enten ikke forstår seg noe på eller har noen interesse av, florerer det med nettsider så smale at bare å komme på tanken er fascinerende.

Steinrasfaretrafikkskiltstatistikk

Som et eksempel på hvor smalt det kan bli, kan denne nettsiden nevnes: En nederlender ved navn Bartolomeo har sortert og kategorisert tre typer trafikkskilt fra hele verden. Ikke nok med at han presenterer bilder av skiltene fra hvert land - inkludert sjeldent besøkte stater som Namibia og Usbekistan – han har også sortert alle steinras-skiltene etter hvor mange fallende stein som er avbildet. En egen statistikk-seksjon forteller at det belgiske skiltet bare har to steiner, mens Filippinene vinner klassen med hele 45 fallende steiner. Blir det særere enn dette?

 

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.