Bredt bånd - smale interesser

Internett har i praksis ingen plassbegrensning - uansett hvor smal og sær interesse man har, er det plass til den. Her er noen av de særeste!

Verdens styggeste sofa
Foto: www.norwoodmall.com/ugly/

I motsetning til papiraviser, TV- og radioprogrammer og andre medier, har internett ingen begrensning på innholdsmengden. Allerede eksisterer flere hundre millioner nettsteder, og nye kommer til hver dag.

En konsekvens av denne demokratiske strukturen, er at alle som vil - og kan - har mulighet til å lage sin egen nettside om akkurat hva de ønsker. Og dette igjen fører til at mellom alle de normale og vanlige sidene, finner man stadig de mest snevre, snåle, smale og sære sidene som tenkes kan.

Spypose-samling

Busy bee spypose

 

Ikke minst gjelder dette folks mange samlemanier og hobbyer. Disse var før dømt til et liv på trange gutterom, i støvete skuffer og dunkle kjellere – nå er det fritt fram for å vise fram interessen sin for alle, enten du samler på frimerker, kulepenner, barbiedukker eller – spyposer!

En student ved NTNU i Trondheim begynte nemlig å ta med seg flysykeposen hver gang han hadde reist med et nytt flyselskap. Etter hvert ble det anselig samling spyposer, og i 1995 lagde han egen hjemmeside, der spyposesamlingen fikk en sentral plass. Denne kan du fortsatt se i sin opprinnelige form, noe som i selv selv er en kuriositet – ikke mange nettsider fra 1995 eksisterer fortsatt.

Verdens styggeste sofaer

Kåringer har også et solid fotfeste på nettet. Her kan man blant annet stemme på beste sammenvokste øyenbryn eller verdens styggeste sofaer . Sistnevnte er en ganske kostelig side, og du vil garantert se på din gamle sofa hjemme med et nytt blikk etter en kikk på hvor uappetitlige, slitte og fæle sofaer faktisk kan bli.

Ikke overraskende er nerdene godt representert. Med en nærmest autistisk tilnærming til temaer som folk flest enten ikke forstår seg noe på eller har noen interesse av, florerer det med nettsider så smale at bare å komme på tanken er fascinerende.

Steinrasfaretrafikkskiltstatistikk

Som et eksempel på hvor smalt det kan bli, kan denne nettsiden nevnes: En nederlender ved navn Bartolomeo har sortert og kategorisert tre typer trafikkskilt fra hele verden. Ikke nok med at han presenterer bilder av skiltene fra hvert land - inkludert sjeldent besøkte stater som Namibia og Usbekistan – han har også sortert alle steinras-skiltene etter hvor mange fallende stein som er avbildet. En egen statistikk-seksjon forteller at det belgiske skiltet bare har to steiner, mens Filippinene vinner klassen med hele 45 fallende steiner. Blir det særere enn dette?

 

Kulturstrøm

 • Filmkomponist skaper BMW-lyd

  Det tyske bilselskapet BMW lanserer sin nyeste elbil i dag, og denne gangen er en komponist med på laget. Hans Zimmer, som er en av verdens mest kjente filmmusikkomponister har nemlig designet lydbildet inne i bilen. Elbiler er nesten helt lydløse, og mange savner de lydene de er vant til. BMW-eiere får nå valgfri billyd laget av mannen bak musikken til blant annet «Løvenes Konge» og «Pirates of the Carribean».

  BMW
  Foto: CHRISTOF STACHE / AFP
 • Mariss Jansons er syk

  Oslo Filharmoniens tidligere sjefdirigent og en av verdens mest ettertraktede dirigenter avlyser alle sommerens planlagte konserter av helseårsaker. Jansons skulle blant annet ledet flere konserter under årets Salzburg Festival og under BBC Proms. Jansons (76) har også tidligere hatt utfordringer med helsa. (slippeddisc)

  Mariss Jansons
  Foto: Sigi Tischler / AP
 • Nytt festivalsamarbeid

  Nordlysfestivalen i Tromsø og samtidskunstfestivalen Ilios i Harstad inngår samarbeid. – En av grunnene er at det har blitt for dyrt å få orkestre og artister nordover til kun en festival, sier leder av Iliosfestivalen, Anders Eriksson.

  Sisu
  Foto: Martin Mortensen / NRK