Hopp til innhold

IT-revolusjon i Øst-Afrika

- Hele Kenya skal få bredbånd ved slutten av året.

En bredbåndkabel fra De forente arabiske emirater trekkes i land i Mombasa i Kenya 12. juni 2009
Foto: STRINGER / AFP

I Nairobi møter NRK kenyanske arbeidere i gule kjeledresser som graver for harde livet. I den en meter dype grøften legger de ned ett blått plastikkrør.

I løpet av høsten skjer det alle i hovedstaden venter på. En fiberoptisk bredbåndskabel skal legges i de klare rørene.

Ifølge arbeiderne NRK møter skal hele Kenya få bredbånd i løpet av høsten.

I juni nådde en undervannskabel som er blitt lagt i Det indiske hav, havnebyen Mombasa. IT-revolusjonen strekker seg godt utenfor Kenyas grenser. Også nabolandene Uganda, Rwanda og Etiopia skal knytte seg til bredbåndskabelen i Kenya.

Sårbart nett

Bare noen kvartaler unna, ligger en populær internettkafé, men akkurat denne lørdag formiddagen uteblir kundene.

- Vi har ingen kunder, nettet er nede og det er ingenting vi kan gjøre, forteller Laureen Mwangala.

Hun og kollegaene på Easy Surf er vant til å få klager fra kunder når internettet ikke fungerer.

Nesten ingen i Kenya har internett hjemme. Fordi det til nå ikke har eksistert noen fiberkabler, sendes nettet over satelitt. Det er svært sårbart for vær og vind, og ikke minst kostbart.

Dyr surfing

Kundene på Easy Surf betaler 3 shilling per minutt for å surfe på nettet. Minimumstiden er 10 minutter. En shilling tilsvarer rundt 30 norske øre, og dermed kommer det hele på til sammen rundt 3 kroner. Det er mye penger for en vanlig kenyaner.

Også Laureen Mwangala ser fram til at den etterlengtede bredbåndskabelen kommer på plass, selv om hun er forberedt på å miste kunder ettersom nettet vil bli billigere og flere vil velge å skaffe seg internett hjemme.

Til nå har bare de med en god økonomi kunnet benytte seg av internett i Øst-Afrika. Ved slutten av året blir det altså en ny tidsalder for mange. Dog ikke for alle. I Kenya hvor halvparten av befolkningen lever for én dollar dagen, vil det å bruke penger på internett fortsette å være en helt uoppnåelig framtidsdrøm.

Demokratisering

Likevel vil utbyggingen få mange konsekvenser, mener professor Kjetil Tronvoll ved Norsk senter for menneskerettigheter ved Universitetet i Oslo.

- En konsekvens vil være tilgang på informasjon fra vanlige afrikanere. Massemediene i Afrika er svært lite utviklet, det eneste reelle massemediet til nå er radio. Avisene har et veldig lite nedgangsfelt.

Til nå har internett i Øst-Afrika vært et byfenomen.

- Det at internett demokratiseres i den forstand at det blir billigere, mer effektivt og mer spredt vil ha en stor effekt på at folk vil kunne holde seg oppdatert på hva som skjer og gi bredere politisk deltakelse, mener Tronvoll.

Dobbelt effekt

Bredbåndrevolusjonen vil også trolig bidra til å skape større internasjonal oppmerksomhet om hva som skjer på kontinentet.

- Samtidig som befolkningen får tilgang, har den også muligheten til å spre informasjon. Det er ytterst viktig ved flere tilfeller, som politiske overgangsprosesser, omdiskuterte valg, humanitære katastrofer og andre kriser og konflikter.

Tronvoll tror at en grunn til at man ser mindre til kontinentet i internasjonale mediene er mangel på bildevideoer som kan illlustere en situasjon. Han trekker situasjonen i Etiopia etter valget i 2005 fram som et eksempel.

Under store demonstrasjoner i etterkant av valgene, ble 200 mennesker ble drept på gata i Addis Abeba og mellom 30.000 og 40.000 arrestert. Likevel ble saken dysset ned, og glemt internasjonalt.

Med bredbåndtilgang tror Tronvoll at muligheten for å sende ut videosnutter via sosiale medier vil ha en enorm effekt på å tiltrekke seg oppmerksomhet.

Sårede ankommer sykehuset etter opposisjonsledede demonstrasjoner er blitt slått ned i november 2005

En mor roper 'morderstat' i det sårede ankommer sykehuset etter å ha deltatt i opposisjonsledede demonstrasjoner.

Foto: LEA LISA WESTERHOFF / AFP

Kulturstrøm

  • Tre norske er nominert til Nordisk Råds barn- og ungdomslitteraturpris

    Grøssaren «Udyr» av Ingvild Bjerkeland og høgtlesingsboka «Oskar og eg» av Maria Parr og illustratør Åshild Irgens nominert frå Noreg.

    I tillegg er Saia Stueng frå Karasjok nominert for ungdomsromanen «Hamburgerprinseassa – Eallá dušše oktii» i kategorien for det samiske språkområdet.

    Totalt 14 nordiske biletebøker, barnebøker og ungdomsromanar nominerte til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris 2024.

    Fleire av dei nominerte tek for seg eksistensielle spørsmål om livet og døden. Eit anna tema som går att er menneska sin relasjon til naturen.

    Vinnaren vert offentleggjort 22. oktober.

    Montasje forfatterportrett Maria Parr og coveret til barneboka Oskar og eg
    Foto: Samlaget/Jula Marie Nagelstad
  • Tungtvann feirer 25-årsjubileum i Operaen

    I år er det 25 år siden Tungtvann slapp sin første EP «Reinspikka Hip Hop».

    Det feirer de med å opptre på Operaen i Oslo.

    15. september blir det nemlig nordnorsk rap på menyen i hovedstadens storstue. Kringkastingsorkestret (KORK) blir også med på feiringen.

    I tillegg er hiphop-profiler som Petter, Jaa9 & OnklP, Lars Vaular, Oscar Blesson, Tyr, Grim Pil og Rambow invitert til jubileet.

    – Med den line-upen vi har så lurer jeg på om operaen er stor nok til å huse oss, sier Jørgen Nordeng i en pressemelding.

    – Sånn rent publikumsmessig, understreker han.

    Nordnorske Tungtvann er regnet for å være de første til å lykkes med rap på norsk.

    – Da vi begynte var det for å bevise at det gikk an. Vi følte at det meste vi hadde hørt av norsk rap ikke hørtes ut som hiphop, sier Nordeng.

    Arrangementet er i regi av Bodø2024.

    – Grunnen til at vi ønsker å gjøre det i Oslo, som den eneste produksjonen vi gjennomfører der, er at dette fenomenet funker på norsk takket være nordlendinger. Da gir det mening å ta det til hovedstaden, forteller programsjef Henrik Sand Dagfinrud

    Tungtvann opptrer på operaen 15. september
    Foto: Tarjei Krogh
  • Fleire artistar droppar Eurovision-arrangement

    Artistane Dotter og Titiyo skulle opptredd i Eurovision Village, men har no trekt seg. Det melder NTB.

    Eurovision Village er det offisielle festivalområdet knytt til Eurovision i Sverige. Der skal det vere fleire konsertar og arrangement frå 4. til 11. mai. Fleire av dei som skal opptre har trekt seg frå arrangementa.

    Bookingansvarleg for Titiyo skriv at «logistiske årsaker» er årsaka til at artisten ikkje speler. Dotter har fått fleire oppfordringar til å boikotte Eurovision på Instagram, fordi Israel deltek, skriv NTB.