Hopp til innhold

Bred støtte til kronerulling for Rolfsen

Norske medieorganisasjoner er positive til den foreslåtte folkefinansieringen av Ulrik Imtiaz Rolfsens høyesterettsanke. Nå varsler flere at de vil bla opp for å støtte dokumentarfilmskaperen.

Ulrik Imtiaz Rolfsen

KJEMPER VIDERE: Filmskaper Ulrik Imtiaz Rolfsen tar kampen mot PST til Høyesterett, men risikerer å måtte dekke saksomkostningene selv. Nå varsler flere at de vil bidra til spleiselaget.

Foto: Braastad, Audun / NTB scanpix

Mandag tapte filmskaper Ulrik Imtiaz Rolfsen foreløpig siste runde i kampen mot Politiets sikkerhetstjeneste. Lagmannsretten kom frem til at politiet får se opptakene de beslagla hjemme hos filmskaperen i juni.

Nå anker Rolfsen saken til Høyesterett, men må dekke omkostningene selv.

Generalsekretær i Norsk Presseforbund, Kjersti Løken Stavrum, tok i Klassekampen torsdag til orde for kronerulling for å dekke Rolfsens utgifter i forbindelse med saken.

– Rolfsen bør ikke stå alene

Nå får initiativet bred støtte hos medienes bransjeorganisasjoner.

Thomas Spence

POSITIV I: Thomas Spence i Norsk Journalistlag mener alle bør bidra.

Foto: Morten Brakestad
Arne Jensen, ass.gen.sekr. Norsk Redaktørforening

POSITIV II: Arne Jensen i Norsk Redaktørforening vil bidra juridisk og økonomisk.

Foto: Norsk Redaktørforening
Sverre Pedersen

POSITIV III: Sverre Pedersen i Norsk filmforbund støtter Rolfsen.

Foto: NRK
Knut Olav Åmås

POSITIV IV: Fritt Ord-direktør Knut Olav Åmås følger saken med stor interesse.

Foto: Ilja C. Hendel

– Jeg vil oppfordre alle som er opptatt av ytringsfrihet, kildevern og medienes rolle som den fjerde stasmakt, til å støtte Rolfsen. Dette er ikke en sak han bør stå alene om, det er en sak som angår alle samfunnsborgere, sier leder i Norsk Journalistlag, Thomas Spence.

NJ-lederen er positiv til å bidra økonomisk til spleiselaget.

– Jeg synes det er naturlig at både NJ og enkeltmedlemmer gir noen kroner, både for moralsk og økonomisk støtte.

Spence får støtte hos «motparten» i Norsk Redaktørforening, Arne Jensen.

– Jeg har stor sympati for Stavrums initiativ, og mener det er en god tanke. Rolfsen står ganske alene, og dette kan bli kostbart for ham, sier Jensen.

Han forteller at redaktørforeningen allerede har bistått Rolfsen juridisk.

– Vi har brukt finansiert en egen advokat som har skrevet et langt prosesskriv til lagmannsretten, og vi vil trolig følge det opp overfor Høyesterett.

– Prinsipielt viktig sak

Rolfsens kolleger i Norsk filmforbund vil også være med på spleiselaget, varsler styreleder Sverre Pedersen.

– Det er klart vi skal bidra. Ulrik er en viktig stemme, og dette er en så prinsipielt viktig sak at vi skal bidra til at han ikke knekker nakken økonomisk.

Stiftelsen Fritt Ord er også positive til at bransjen nå støtter opp om Rolfsen, og følger saken med interesse.

– Dette blir en prinsipielt viktig sak å få avklart hvor sterkt kildevernet står i Norge. Høyesterett har tidligere sagt at det er tilnærmet absolutt, sier Fritt Ord-direktør Knut Olav Åmås.

Åmås kan imidlertid ikke love å putte penger i potten.

– Vi får mange spørsmål om å dekke advokatutgifter. Det gjør vi ikke av prinsipielle grunner og prioriteringshensyn, men vi er med glede med på å støtte ytringsfrihetsrelaterte prosjekter på andre måter, sier Åmås.

Les også: Rolfsen fekk 260 000 av Fritt Ord

Arne Jensen i Norsk Redaktørforening mener det viktigste tross alt ikke er å støtte Rolfsen økonomisk, men å vinne saken i Høyesterett.

– Det vil ha betydning for hele journalistikken og presse- og ytringsfriheten, men det vil også bety at Rolfsen får dekket sine saksomkostninger.

Kulturstrøm

  • Harvard fjerner bokomslag laget av menneskehud

    Prestisjeuniversitetet Harvard sier de har fjernet menneskehud fra innbindingen av en bok de har hatt i ett av bibliotekene sine i over 90 år.

    I 2014 ble det oppdaget at en bok var bundet inn med huden til en død kvinne.

    Harvard, som regnes som det eldste universitetet i USA, har tidligere utnyttet interessen rundt bokens morbide historie. Da det ble oppdaget at det var brukt menneskehud i innbindingen ble det omtalt som «gode nyheter for både tilhengere av innbinding med menneskehud, bokfantaster og kannibaler». I et blogginnlegg samme år skrev Harvard at praksisen med å binde bøker i menneskehud tidligere hadde vært forholdsvis vanlig.

    (NTB)

  • Gåte er fornøyd, men spente

    Til NRK sier Gåte at de er fornøyde med plasseringen de har fått i sin semifinale, men at de samtidig er spente på stemningen i salen etter Israels opptreden.

    Tidligere tirsdag ble det kjent at Norge opptrer rett etter Israel i den andre semifinalen i Malmö 9. mai. EBU har fått kritikk fra flere hold for å la Israel delta.

    Jim Ødegård Pedersen, leder folkejuryen Adresse Malmö, tror det kommer til å gå bra. Men sier at Israels bidrag ikke er det enkleste å opptre etter i år. Også han er spent.