NRK Meny
Normal

Brazz Brothers 30 år

Utrolig men sant: The Brazz Brothers fra Langevågen på Sula har holdt det gående i 30 år.

Brazz Brothers holder konsert i Mostar Bosnia- Herzegovina
Foto: Rune Hansen

Brazz Brothers i Jazzklubben

Det var i 1981 at brødregjengen Førde og Tafjord slo seg sammen til en av de merkeligste og mest slitesterke nyskapninger i norsk og internasjonal jazz.

Ingen grenser

Brazz Brothers ble eksportører av norsk tradisjonsmusikk til Afrika og importører av afrikansk tradisjonsmusikk til Norge, de har holdt 3500 konserter i 35 land, gitt ut 18 plater og har forandret og snudd jazzhistorien opp-ned. Det fins verken geografiske eller musikalske grenser for Brazz Brothers. På debut-CD’en fra 1986 spilte de for eksempel musikk av frijazz-rabulisten Ornette Coleman som om det var god gammaldags tradjazz fra New Orleans.

Norgesturne

30 års jubileet feirer de med ny CD 2011 - Celebrating 30th Anniversary, pluss en gigantisk konsertserie. Sist uke var det på hjemmebanen Ørsta-Molde-Sunndalsøra-Surnadal-Ålesund, til helgen er det Oslo og Asker.

Brazz Brothers
Foto: K&U / K&U

Møte med Oslo-filharmonien

Et kapittel for seg er jazzpedagogene Brazz Brothers – de skyr nemlig intet når det gjelder å få verken unger eller proffer til å improvisere. For straks 10 år siden marsjerte de rett inn i løvens hule, Oslo Filharmoniske orkester og fikk dem til å improvisere uten noter. Begivenheten er fanget i Kjetil Bjørgans radiodokumentar «Med på notene» som kan gjenoppleves i ukas Jazzklubb-sending.

Ved 30 års jubileet er brassbrødrene stadig de samme: Jarle og Jan Magne Førde på trompet og flygelhorn, Helge Førde på trombone, Runar og Stein Erik Tafjord på henholdsvis waldhorn og tuba.

 • JAZZKLUBBEN P2 tirsdag 6/12 19.30
 • På DAB- og nettkanalen NRK Jazz også:
 • Torsdag 9.03 og 21.03, fredag 15.03, søndag 9.03

Kulturstrøm

 • 1,3 milliarder falske kontoer

  Nesten 1,3 milliarder falske Facebook-kontoer har blitt deaktivert i løpet av de siste seks månedene, opplyser selskapet. I en uttalelse tirsdag redegjorde Facebook for selskapets standarder mot seksuelle og voldelige bilder, terrorpropaganda og hatytringer. Det uønskede innholdet på Facebook fra januar til mars utgjør mellom 0,22 og 0,27 prosent av det totale innholdet på det sosiale nettverket, som blir brukt av over to milliarder mennesker (NTB).

 • Mari Boine på Stupetårnet

  Under Festspillene i Elverum skal Boine holde Soloppgangskonsert på Stupetårnet i Hamar. Det skjer 11. august – klokken fem om morgenen. Da etterfølger hun førstemann opp i tårnet, Ole Edvard Antonsen, som hadde ideen i 2016 og mente rytmisk musikk fra et stupetårn «passet perfekt». I fjor tro Bugge Wesseltoft og DJ Strangefruit til med det en anmelder kalte «sløv jazz» fra Stupetårnet (NTB).

  Mari Boine på Varangerfestivalen
  Foto: Knut-Sverre Horn / NRK