NRK Meny
Normal

Brazz Brothers 30 år

Utrolig men sant: The Brazz Brothers fra Langevågen på Sula har holdt det gående i 30 år.

Brazz Brothers holder konsert i Mostar Bosnia- Herzegovina
Foto: Rune Hansen

Brazz Brothers i Jazzklubben

Det var i 1981 at brødregjengen Førde og Tafjord slo seg sammen til en av de merkeligste og mest slitesterke nyskapninger i norsk og internasjonal jazz.

Ingen grenser

Brazz Brothers ble eksportører av norsk tradisjonsmusikk til Afrika og importører av afrikansk tradisjonsmusikk til Norge, de har holdt 3500 konserter i 35 land, gitt ut 18 plater og har forandret og snudd jazzhistorien opp-ned. Det fins verken geografiske eller musikalske grenser for Brazz Brothers. På debut-CD’en fra 1986 spilte de for eksempel musikk av frijazz-rabulisten Ornette Coleman som om det var god gammaldags tradjazz fra New Orleans.

Norgesturne

30 års jubileet feirer de med ny CD 2011 - Celebrating 30th Anniversary, pluss en gigantisk konsertserie. Sist uke var det på hjemmebanen Ørsta-Molde-Sunndalsøra-Surnadal-Ålesund, til helgen er det Oslo og Asker.

Brazz Brothers
Foto: K&U / K&U

Møte med Oslo-filharmonien

Et kapittel for seg er jazzpedagogene Brazz Brothers – de skyr nemlig intet når det gjelder å få verken unger eller proffer til å improvisere. For straks 10 år siden marsjerte de rett inn i løvens hule, Oslo Filharmoniske orkester og fikk dem til å improvisere uten noter. Begivenheten er fanget i Kjetil Bjørgans radiodokumentar «Med på notene» som kan gjenoppleves i ukas Jazzklubb-sending.

Ved 30 års jubileet er brassbrødrene stadig de samme: Jarle og Jan Magne Førde på trompet og flygelhorn, Helge Førde på trombone, Runar og Stein Erik Tafjord på henholdsvis waldhorn og tuba.

  • JAZZKLUBBEN P2 tirsdag 6/12 19.30
  • På DAB- og nettkanalen NRK Jazz også:
  • Torsdag 9.03 og 21.03, fredag 15.03, søndag 9.03