NRK Meny
Normal

Bratsj og beats

Har du hørt besetningen slagverk og strykekvartett? Sannsynligvis ikke - men nå har du sjansen!

Thomas Strønen med McFalls Chamber
Foto: ukjent

HØR: Trailer for Jazzklubben med Thomas Strønen og McFalls Chamber

Jazzklubben byr denne uka på konsert med Thomas Strønen (trommer og live-elektronikk) og den skotske strykekvartetten McFalls Chamber fra Nasjonal jazzscene i Oslo fra April.

Som bestilt

I forbindelse med Edvard Grieg jubileét i 2007 fikk den allsidige trommeslageren en henvendelse fra et britisk managment om å skrive et bestillingsverk til seg selv og skotske McFalls Chamber. For Strønen kom henvendelsen som bestilt:

Thomas Strønen

Thomas Strønen kommenterer konserten fra studio

Foto: Espen Eriksen / NRK

- Etter at jeg hadde gjort meg ferdig med soloplata mi (Pohlitz) i 2006 fikk jeg utrolig mye energi. Jeg satt meg da ned og begynte å skrive for strykere egentlig uten noen plan, så da forespørselen kom fikk jeg noe konkret å jobbe frem mot.

Ny lydverden

Thomas Strønens fascinasjon for strykere startet på en lydprøve med Skomsork (med Erlend Skomsvoll) i et prosjekt hvor også strykekvartetten Cikada var med:

- Under lydprøven til strykerne dristet jeg meg til å spille litt i bakgrunnen og fant ut at det var en veldig spennende og dynamisk lydverden.

Minimalisme

Foranledningen til samarbeidet med strykekvartetten McFalls Chamber var altså markeringen av Griegs 100-års dødsdag i 2007. Strønens musikk for slagverk, live-elektronikk og strykekvartett er allikevel stilistisk langt borte fra nasjonalromantikken.

- Jeg er veldig glad i minimalisme-tradisjonen som tar for seg utvikling over tid, for eksempel komponistene Phillip Glass og Steve Reich.

I musikken du får høre i Jazzklubben fra konserten på Nasjonal Jazzscene finner du derfor flere lag av ostinater og rytmikk som fletter seg sammen.

Thomas Strønen og McFalls Chamber
Foto: ukjent

BESETNING:

  • ROBERT McFALL – fiolin
  • BRIAN SCHIELE – bratsj
  • SU-A LEE – cello
  • RICK STANDLEY – kontrabass
  • THOMAS STRØNEN – slagverk, perkusjon og live-elektronikk

HØR KONSERTEN:

  • P2 søndag 26/10 kl. 22:05 og onsdag 29/10 kl. 19:30
  • NRK Jazz tirsdag 28/10 kl. 9:03, 15:03 og 21:03

Kulturstrøm

  • Romanfiguren Elling med dikt-debut

    Ingvar Ambjørnsen og Tom Stalsberg er aktuelle med samlingen «Leilighetsdikt for hjemløse», melder Cappelen Damm. Diktene er lagt i munnen på de to romanpersonene Elling og Alfons Jørgensen. Bøkene om Elling danner utgangspunkt for flere filmer, samt teaterstykker som settes opp i mange land.