Brangelina: Enorme kjendiser med stor påvirkningskraft

Brad Pitt og Angelina Jolie var ikke som andre Hollywood-par.

Brad Pitt og Angelina Jolie

SKILLES: Et av Hollywoods mektigste par, Brad Pitt og Angelina Jolie, går hver sin vei.

Foto: LUCAS JACKSON / Reuters

– Mens andre par har vært opptatt av babyolje, sex og seg selv, så har Jolie og Pitt vært opptatt av veldedighet og barn, sier journalist i VG, Morten Hegseth.

Han mener paret fremsto som hakket mer elegante, seriøse og troverdige enn andre Hollywood-par, som Kanye West og Kim Kardashian.

Morten Hegseth

MEKTIG: Morten Hegseth i VG mener Pitt og Jolie hadde stor makt gjennom sitt politiske engasjement.

Foto: privat
Marianne Jemtegård

SUPERPAR: Journalist Marianne Jemtegård fremhever Pitt og Jolies påvirkningskraft.

Foto: Privat

Skapte mystikk rundt seg

– Uavhengig om det var tilsiktet eller ikke, så gjorde de en utrolig god jobb med å gi akkurat så mye at interessen ble holdt oppe, men likevel så lite at mystikken holdes ved like, sier Janice Min, president i Hollywood Reporter-Billboard Media Group til nyhetsbyrået AP.

Paret opererte uten PR-agenter og hadde ingen tilstedeværelse på sosiale medier.

Dermed ble publikum henvist til å se paparazzi-fotografier av paret og de seks barna deres i vanlige hverdagslige situsjoner. Ifølge AP manipulerte paret mediene bedre enn de fleste offentlige personer.

Politisk engasjerte

Journalist Morten Hegseth i VG sier Pitt og Jolie har vært opptatt av å engasjere seg politisk.

– De har satt fokus på veldedighet og kreftsaken. I tillegg har de adoptert barn fra alle verdens land, og snakket om hvorfor de har gjort det. Og så har de vært opptatt av at identiet er viktigere enn kjønn, sier Hegseth, med henvisning til at paret har en datter som identifiserer seg som gutt.

Han får støtte av journalist og popkulturekspert Marianne Jemtegård.

– De er jo hver for seg enorme kjendiser, med sterk påvirkningskraft. Til sammen har de blitt et superpar av dimensjoner.

Jemtegård mener oppmerksomheten rundt paret er knyttet til deres arbeid med politiske og internasjonale spørsmål utenfor kjendisverdenen.

– De er blant de kjendisene som har brukt påvirkningskraften til noe positivt; til humanitært arbeid, til politisk aktivitet og til å sette fokus på ting langt utenfor den vanlige Hollywood-sfæren.

Solgte barnebilder for veldedighet

Da parets første datter ble født i 2006, donerte Pitt og Jolie de 4,1 millioner dollarene de fikk for bildene til Unicef. Da de fikk tvillingene Knox og Vivienne to år senere, donerte de 14 millioner dollar til veldedighet.

– Dette stilte kjendiser som bare ville ha penger for bildene av barna sine i et dårlig lys, sier Janice Min.

– Jeg tror de forstår at når det er noe de vet folk er interessert i, så kan de bruke det til å ta opp tema de er opptatt av, og få folks oppmerkssomhet, sier redaktør J.D. Heyman, redaktør for People Magazine, til nyhetsbyrået AP.

Formål paret har støttet, som miljøvern, gjenoppbyggingen etter orkanen Katarina, og hjelp til syriske flyktninger, har fått mye mer oppmerksomhet og penger på grunn av deres engasjement, skriver AP.

Kulturstrøm

  • «Guds barn» får ris og ros i NYT

    Den engelske omsetjinga av Lars Petter Sveens bok «Guds barn» er meldt av den amerikanske poeten Christian Wiman i New York Times. I meldinga samanliknar Wiman boka med andre romanar om Det nye testamentet. Sveen får skryt for å framstå som nøytral og for å fokusere på mindre rollefigurar, men får også kritikk for at boka er for stilleståande og stemmene i romanen for like.

    Lars Petter Sveen
    Foto: Hilde Bjørnskau / NRK
  • Lar ikkje dottera få sjå Askepott

    Den britiske skodespelaren lar ikkje den tre år gamle dottera si få lov til å sjå på Disney-filmen Askepott. – Ho ventar på at ein rik mann skal kome å redde ho. Ikkje gjer det. Redd deg sjølv, seier Knightley i eit intervju med Ellen DeGeneres. Dottera får heller ikkje lov til å sjå på filmen om den vesle havfrua, då ho ikkje vil lære dottera si å gi frå seg stemma si for ein mann.