Brageprisen til Saabye Christensen

Lars Saabye Christensen tok i kveld hjem sin andre Bragepris etter at «Magnet» ble årets vinner i skjønnlitteraturklassen. Se alle vinnerne her.

Einar Økland, Morten Strøksnes og Lars Saabye Christensen

STA SEIERHERRE: – Lenge leve den sta litteraturen, proklamerte prisvinner Lars Saabye Christensen da han mottok prisen for «Magnet». Her sammen med hedersprisvinner Einar Økland (t.v.) og sakprosavinner Morten Strøksnes.

Foto: Thomas Espevik / NRK

– Å skrive en roman er et fall og en oppstigning. Det krever litt stahet. Lenge leve den sta litteraturen, sa Lars Saabye Christensen fra scenen da han tirsdag kveld mottok Brageprisen 2015 i klassen skjønnlitteratur.

Brageprisene ble i kveld delt ut i fire kategorier: skjønnlitteratur, sakprosa, barne- og ungdomsbøker og åpen klasse, som i år var viet krimlitteratur.

Dette er årets brageprisvinnere

Torun Lian

VINNER 1: Torun Lian får barne- og ungdomsprisen for «Reserveprinsesse Andersen».

Foto: Kjell Vesje / NRK

Torun Lian vant Brageprisen i kategorien barne- og ungdomslitteratur for boka «Reserveprinsesse Andersen», illustrert av Øyvind Torseter.

«Boka er fylt med humor, ofte mørk humor og er treffende og utdypende illustrert av illustratør Øyvind Torseter», heter det blant annet i juryens begrunnelse.

VINNER 2: Kjell Ola Dahl får krimprisen for «Kureren».

VINNER 2: Kjell Ola Dahl får krimprisen for «Kureren».

Foto: Thomas Espevik / NRK

Kjell Ola Dahl vant Brageprisen i åpen klasse, i år viet krim. Han får prisen for den krigshistoriske kriminalromanen «Kureren».

«Dahl gir leserne tette bilder av okkupasjonens Oslo, men også av 60-tallet og flyktningmiljøet i Sverige», skriver juryen i sin begrunnelse.

Morten Strøksnes med Havboka

VINNER 3: Morten Strøksnes med «Havboka», som han innkasserte sakprosaprisen for.

Foto: Bente H. Johansen / NRK

Journalist og skribent Morten Strøksnes får Brageprisen i kategorien sakprosa for «Havboka».

«På suverent vis vever Strøksnes fyr- og kysthistorie, idé- og litteraturhistorie sammen med både drømmeskildringer og poetiske beskrivelser av vann og sjø, og minner oss om vårt hopehav med alt liv, og vårt felles opphav», skriver juryen.

Lars Saabye Christensen og Thorhild Widvey

VINNER 4: Lars Saabye Christensen får skjønnlitteraturprisen for «Magnet». Her mottar han prisstatuetten av kulturminister Thorhild Widvey.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Lars Saabye Christensen vinner Brageprisen i klassen skjønnlitteratur for romanen «Magnet». Christensen har tidligere vunnet prisen med «Halvbroren» i 2001.

«Med «Magnet» leverer Lars Saabye Christensen en typisk Lars Saabye Christensen-roman, men samtidig også ikke. Her er et oppkomme av ideer, dette er skriveglede og alvor», mener juryen.

– Hvordan føles det å vinne to Bragepriser på ett forfatterskap?

– Det føles fint, og når det først skjedde, kom det på rette tidspunkt. Jeg står blant fabelaktige nominerte forfattere, så da er det ekstra spesielt å vinne, sa Christensen til NRK etter utdelingen.

Hederspris til veteran

Einar Økland med Hedersprisen

PRISGROSSIST: Einar Økland kan legge Brageprisens hederspris til sin lange merittliste. Her med statuetten under kveldens takketale.

Foto: Thomas Espevik / NRK

Hedersprisen 2015 går til Einar Økland.

«Forfatteren har, gjennom et langt forfatterskap, vist seg som en av våre beste lyrikere, dramatikere, barnebokforfattere, ungdomsbokforfattere, novellister, essayister, romanforfattere og sakprosaforfattere», heter det i juryens begrunnelse.

Økland var sentral i opprettelsen av Norsk Forfattersentrum, og var sentral i den såkalte Profil-kretsen. Han har tidligere vunnet Aschehougprisen, Gyldendalprisen og en rekke andre litterære priser.

Hedersprisvinneren var selv mest glad for å vinne i en klasse uten konkurrenter.

– Jeg liker ikke å skape tapere. Derfor vil jeg aldri drive med sport, og har aldri drevet med konkurranse. Men det betyr jo ikke at man ikke trenger å gjøre sitt beste for det, sa Økland til NRK etter å ha mottatt prisen.

Brageprisvinnerne 2015

PÅ ETT BRETT: Brageprisvinnerne 2015. Fra venstre: Einar Økland, Morten Strøksnes, Lars Saabye Christensen, Kjell Ola Dahl, Torun Lian og Øyvind Torseter.

Foto: Thomas Espevik / NRK

Kulturstrøm

  • SV vil modernisere pressestøtten

    SV vil ha en ny pressestøtteordning som åpner for flere gratisaviser på nett, skriver Klassekampen. Partiet vil at støtten skal være plattformnøytral, tilpasset heldigitale medier, og den skal tildeles på grunnlag av antall redaksjonelle stillinger, sier SVs mediepolitiske talsperson på Stortinget, Freddy André Øvstegård. Utspillet kommer i forbindelse med regjeringens varslede stortingsmelding om statens mediepolitikk.