Hopp til innhold

Brad Pitt og Angelina Jolie skilles

Et av verdens mest omtalte kjendispar går fra hverandre. Angelina Jolie har søkt om skilsmisse fra Brad Pitt.

Ett av verdens største kjendispar går fra hverandre etter 12 år etter at Angelina Jolie har søkt om skilsmisse fra Brad Pitt.

Det var TMZ som meldte saken først.

Ekteskapet mellom Angelina Jolie og Brad Pitt skal være over etter to år som gift. Paret var kjærester i 12 år.

Jolie skal ifølge TMZ ha søkt om skilsmisse 15. september.

Har bedt om foreldreansvaret

Ifølge Sky News bekrefter Jolies advokat, Robert Offer, at skuespillerinnen har søkt om skilsmisse.

Offer sier videre at hun ikke vil kommentere saken, og ber om at Jolie og Pitts privatliv respekteres.

The Guardian skriver at Jolie skal ha bedt om foreldreansvaret for deres seks barn, og at Pitt skal ha rett til å besøke barna. Hun skal ikke ha bedt om økonomisk støtte.

Brad Pitt har gjennom en pressemelding til People uttalt at han synes det er trist, og ber også om respekt for privatlivets fred.

– Dette er veldig trist for meg, men det som er viktigst nå er å passe på barna våre. Jeg ber pressen om å vennligst gi dem albuerommet de fortjener i denne tøffe tiden, skriver Pitt.

Møttes på filmsettet

Angelina Jolie og Brad Pitt

FØRSTE MØTE: Kjendisparet møttes på filmsettet til «Mr. and Mrs Smith».

Foto: Stephen Vaughn / NTB Tema

Pitt og Jolie møttes da de spilte hovedrollene i filmen «Mr. and Mrs. Smith» i 2004.

I et intervju med motemagasinet Vogue har Jolie fortalt at forholdet mellom dem utviklet seg etter filminnspillingen. Pitt va gift med skuespillerinnen Jennifer Aniston, som i 2005 offentliggjorde at de skulle skilles.

Etter at Jolie og Pitt sto fram som par, har de blitt et av de mest omtalte parene i Hollywood. Jolie og Pitt ble forlovet i 2012, og giftet seg to år senere.

Jolie har vært gift to ganger tidligere, med Jonny Lee Miller og Billy Bob Thornton.

US-AFI-FEST-2015-PRESENTED-BY-AUDI-OPENING-NIGHT-GALA-PREMIERE-O
Foto: KEVIN WINTER / Afp

Humanitær forkjemper

Jolie er ved siden av skuespillerkarrieren kjent for å være en humanitær aktivist og fikk i 2013 Oscar for hennes arbeid kjent som Hersholt-prisen, blant annet for hennes engasjement for flyktninger og arbeid mot seksualisert vold.

Blant annet var hun også i mange år en såkalt «goodwill-ambassadør» for FNs høykommissær for flyktninger.

Dessuten er hun kjent for å være en forkjemper for likestilling.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober