NRK Meny
Normal

Her er Åmås' etterfølger som statssekretær

Thorhild Widvey får en syngende statssekretær når Bjørgulv Vinje Borgundvaag går fra rådgiverjobben i Høyres stortingsgruppe og til Kulturdepartementet.

Bjørgulv Vinje Borgundvaag synger på Høyres landsmøte

KULTUROPERATØR: Sangutdannede Bjørgulv Vinje Borgundvaag får jobben som kulturminister Thorhild Widveys høyre hånd. Her fremfører han en operette sammen med Gjøril Songvoll under Høyres landsmøte.

Foto: Thomas Moss / Høyre

Svein Harberg

DELTE FØLELSER: Kulturkomiteens leder Svein Harberg (H) mister nå sin viktigste rådgiver.

Foto: NRK
Bård Vegar Solhjell

TRYGT VALG: SVs kulturpolitiske talsmann Bård Vegar Solhjell innrømmer at Borgundvaag var ukjent for ham inntil utnevnelsen.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

Forrige uke ble det kjent at statssekretær Knut Olav Åmås' tar avskjed for å bli ny direktør i stiftelsen Fritt Ord.

Les også: Ønsket som Fritt Ord-direktør

Nå er det klart hvem hans etterfølger blir: 39 år gamle Bjørgulv Vinje Borgundvaag fra Ås i Akerhus.

Det opplyser Statsministerens kontor (SMK) en pressemelding fredag formiddag. Samtidig får Knut Olav Åmås avskjed i nåde.

Syngende statssekretær

Borgundvaag er utdannet sanger og pedagog, og har tidligere vært sanger i Operakoret ved Den norske Opera & Ballett og daglig leder i stiftelsen Oslo Domkor.

Han har de siste årene vært leder for Høyres lokallag i Grünerløkka bydel i Oslo, og sitter i styret for Oslo Pride-festivalen.

Siden 2012 har han vært rådgiver for Høyres familie- og kulturfraksjon på Stortinget.

Kilder NRK snakket med før utnevnelsen ble kjent, fremhevet Borgundvaag som et godt valg, og fremhever hans bakgrunn som både kulturpolitiker og kulturarbeider.

– Det kan hende det blir mer sang i departementskorridorene nå, ler Svein Harberg (H), leder i familie- og kulturkomiteen på Stortinget.

Under radaren

Han er ikke bare glad for at Høyres familie- og kulturfraksjon mister nå sin politiske rådgiver.

– I dag er jeg på en måte fryktelig lei meg, fordi jeg mister en fantastisk god medarbeider og støttespiller. Samtidig får vi en veldig god statssekretær som er godt oppdatert og flink til å holde seg oppdatert. Hans store forse er at han er flink til å fange opp det som skjer og holde seg ajour, forteller Harberg.

Til tross for en rekke politiske verv, har han så langt holdt seg ute av det politiske rampelyset.

Avisarkivet Atekst gir kun åtte treff på Borgundvaags navn og kun ett av dem omhandler politikk. I NRKs egne arkiver er han kun å finne ett sted – som gjest i «Midt i musikken» på NRK P2 i 2001.

SVs kulturpolitiske talsmann Bård Vegar Solhjell innrømmer at heller ikke han kjente til Borgundvaag før utnevnelsen ble kunngjort.

– Han fremstår som et trygt valg, og en som kjenner sakene i Stortinget. De har nok lagt vekt på å finne en som kjenner feltet godt allerede, og ikke et spennende valg fra utenfor Stortinget. Men for meg var han en ukjent navn, og jeg vil tro han vil være ukjent for mange andre også, sier Solhjell, som ønsker den nye statssekretæren lykke til i jobben.

Bjørgulv Borgundvaag synger for Erna Solberg

SANG FOR SOLBERG: Under Høyres landsmøte sang Borgundvaag for partileder og statsminister Erna Solberg.

Foto: Tomas Moss / Høyre

Kulturstrøm

  • Se NRKs dokumentar om Pushwagner

    I 2008 fikk Pushwagner mer enn ti henvendelser fra produsenter som ville lage dokumentar om kunstneren. Mannen som hadde mistet alt, og som ingen trodde ville kunne reise seg igjen. Men i 2008 skjer det ingen trodde var mulig, Pushwagner fikk sitt internasjonale gjennombrudd. NRK-regissør Kristin Rosenløw Eeg fulgte ham gjennom dette fantastiske året.

  • Maler for åpen scene

    I hele april har ni kunstnere fra ulike steder i verden bodd sammen og hatt Galleri Ramfjord i Oslo som sitt atelier. Anledningen for kunstmønstringa er galleriets 20-årsjubileum, forteller innehaver og daglig leder Elisabeth Ramfjord. I galleriets åpningstid kan besøkene kan se kunstnerne i arbeid, og resultatene kan sees i utstilling fra 5.–20. mai.(NTB)

    Laster Instagram-innhold