Hopp til innhold

Boom for tegneserieromanen

Med Marjane Satrapis tegnede oppvekstskildring fra Iran, ”Persepolis”, i spissen, har  tegneserieromanen begynt å ta av i Norge. 

Faksimile fra tegneserien "Persepolis"
Foto: Faksimile

Marjane Satrapi
Foto: Pressebilde

Etter "Persepolis", som kom på norsk i 2005, har stadig nye tegneserieromaner blitt oversatt til norsk.

- De nye tegneserieromanene spenner fra ambisiøse selvbiografier til tegnet journalistikk, sier tegneserieanmelder Øyvind Holen, som har fulgt den siste utviklingen med interesse.

 

- Sover i timen

Marjane Satrapis ”Persepolis” har solgt i 2500 eksemplarer, som er på nivå med en alminnelig oversatt skjønnlitterær roman.

- Det er svært gode tall for en tegneserieroman. Dessverre sover både bokhandlerne og bokanmeldere timen, og gir ikke disse bøkene den plassen de fortjener, noe som bidrar til lavere salgstall enn potensialet tilsier, sier han.

 

Fritt fram for norske forlag

- Etter at markedet for oversatte kvalitetsserier har ligget brakk i flere år, kan norske forlag virkelig forsyne seg av de beste titlene fra både det franske, spanske og amerikanske markedet, sier Holen. 

 

 

Øyvind Holen, kulturredaktør i Ny Tid
Foto: Pressefoto

Her er noen tegnede romaner og reportasjer Øyvind Holen vil anbefale:

Marjane Satrapi: ”Persepolis”. Oppvekstskildring fra Iran.

Charles Burns: ”Sort hull”. Tenåringsangst kombinert med sprøyte gal virushistorie.

David B.: ”Epileptisk”. Forfatteren skildrer sin brors epilepsi og hvordan det har påvirket ham til å bli billedkunstner.

Alison Bechdel: ”Fun Home”. Seks fot under-aktig oppvekstskildring. (ikke oversatt til norsk) Kåret til årets beste bok i Times i 2006, uavhengig av genre.

Joe Sacco: "Palestina". Tegnet krigsjournalistikk som vant America Book Award 1996.

Didier Lefèvre, Emmanuel Guiberts, Frederic Lemercier: ”Fotografen”. Den franske krigsfotografen Didier Lefèvre har brukt overskuddsfotografiene fra sine Afghanistan-reiser og fylt ut hullene i historien med Emmanuel Guiberts tegninger.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.