Normal

Bookingsjef: – Booker ikke en kvinne bare fordi hun er kvinne

Kvinnelige artister glimrer med sitt fravær på norske elektronikafestivaler. Findings Festival har ikke en eneste kvinne på plakaten. Elektropop-artist Sandra Kolstad etterlyser kvotering.

Sandra Kolstad

VIL HA KVOTERING: Elektropop-artist Sandra Kolstad mener det er behov for kjønnskvotering for å løfte kvinnenadelen på konsertprogrammene til norske elektronikafestivaler.

Foto: Tom Øverlie / NRK P3

David Guetta topper Findings-festivalen 2016.

David Guetta topper Findings-festivalen 2016.

– Vi booker ikke en festival for oss selv, vi booker for publikum. Hva de liker og ønsker seg er selvsagt veldig viktig, sier Martin Nilsen, bookingsjef for elektronikafestivalen Findings Festival.

Festivalen som arrangeres i Oslo mot slutten av august har ikke booket noen kvinner til årets festival, og det er de ikke alene om.

På festivaler innenfor elektroniske sjangre glimrer kvinnelige artister med sitt fravær.

– Må bevise mer

Anniken Jess Iversen. aka Anana

LEIT: Anniken Jess Iversen, aka Anana, mener det leit at det ikke bookes flere kvinner til norske elektronikafestivaler.

Foto: Lars Andersen / NRK P3

– Som kvinne må du være mer kvalifisert for å oppnå like mye som en mann, sier Anniken Jess Iversen.

Under artistnavnet Anana har Iversen gitt ut flere elektroniske låter. Hun opplever at det som kvinne er vanskeligere å lykkes innenfor elektronikasjangeren.

– Gutter blir sett på som at de har mer teknologisk anlegg, spesielt innenfor elektronisk musikk. Som kvinne må du bevise at du faktisk klarer det, sier Iversen.

Tilbud og etterspørsel

Festivalsjefene NRK har snakket med sier det handler om tilbud og etterspørsel.

– Det handler om hvilke kvinner som selger billetter, og hvilke kvinner som er tilgjengelige når festivalen skjer. Vi kommer ikke til å booke en kvinne bare fordi vi hun er kvinne. I år har det ikke fungert med tilgjengeligheten, sier Nilsen.

Nilsen får støtte av Heine Strømme, festivalsjef på Palmesus. Ifølge Strømme takket mange kvinner nei til å spille på årets festival i Kristiansand.

– Vi prøvde å få tak i en hel haug kvinnelige artister, for eksempel Zara Larsson, Veronica Maggio og Robyn. Men det er ikke akkurat sånn at vi kan velge og vrake i artister, og at vi alltid får tak i dem vi vil, sier Strømme.

Vil ha kvotering

Elektropop-artist Sandra Kolstad er helt uenig i festivalsjefenes utspill.

– Det overrasker meg år etter år at dette liksom skal være så vanskelig, for det finnes så mange gode artister som er kvinner, også innenfor det elektroniske feltet, sier hun.

Marit Soldal

GJØR DET SELV: Marit Soldal i det kreative kollektivet og plateselskapet Koso jobber for å løfte frem kvinnelige artister.

Foto: Karoline Berge Hammersmark / NRK

Både Kolstad og Iversen mener det er festivalenes oppgave å sørge for en mer balansert artistsammensetning.

– Jeg mener det er helt riktig å snakke om en form for kvotering. For det foregår det allerede en form for kvotering i dag som er helt uformulert og uutalt, og det er at menn velger menn. Festivaler kan aktivt sørge for at kjønnsfordelingen blir jevnere, sier Kolstad.

Iversen er en del av det kreative kollektivet og plateselskapet Koso, som jobber for å få frem flere kvinnelige elektroartister.

– Vi har satt oss sammen og latt oss inspirere av hverandre. Forhåpentligvis kan vi snu noe ved å ta tak selv, Marit Soldal, også kjent som DJ Soldal.

Kulturstrøm

  • 37.500 kroner for piratkopier

    En kvinne som kjøpte falske Louis Vuitton-vesker må betale 37.500 kroner. Hun ble ikke trodd i retten på at varene var til døtrene. Hittil i år har norske tollere destruert piratkopierte varer for over 11 millioner kroner.

  • Kan få en halv million til kunst

    De fire kunstnerne Gunvor Nervold Antonsen, Børre Sæthre, Torbjørn Rødland og Eline Mugaas er nominert til Lorck Schive Kunstpris 2019. Prisen er på en halv million kroner, og skal bidra til debatt og interesse rundt samtidskunsten. Alle de fire har nå fått 150.000 hver til å produsere et verk, og vinnerverket kåres neste høst. Prisutstillingen blir å se på Trondheim kunstmuseum høsten 2019.

    Gunvor Nervold Antonsen (t.v.), Børre Sæthre, Torbjørn Rødland og Eline Mugaas
    Foto: TKM/ Christina U. Andersen