Bonnevie spiller psykisk ustabil mor: – Det er så smertefullt

En ny film tar for seg hvordan det er å være barn som blir utsatt for grov omsorgssvikt. Rollen ryster Marie Bonnevies eget morshjerte.

Maria Bonnevie

COMEBACK: Filmen Føniks representerer Maria Bonnevies comeback som filmskuespiller, etter flere års fravær fra filmlerretet. Hun syns rollen hennes er spennende, men også hjerteskjærende.

Foto: Stig Jaarvik / NRK

Skuespiller Maria Bonnevie har ikke vært å se på filmlerretet på en god stund. Hun har nemlig prioritert morsrollen, det yngste barnet er kun tre måneder.

Men filmen Føniks, og rollen som en mamma som sliter psykisk og forsømmer sine egne barn på det groveste, måtte hun bare gjøre – selv om det gjorde virkelig vondt.

– Det var ikke morsomt. Dette er en mor som ikke klarer å håndtere sine egne demoner. Og du kan ikke forberede deg på det å se disse barna lide på denne måten og alt det de må bære. Det er så smertefullt, sier Bonnevie til NRK.

Inspirert av regissørens barndom

Vi møter Bonnevie sammen med regissør Camilla Strøm Henriksen. Filmen Føniks har vært regissør Henriksens hjertebarn i mange år, det tok 12 år fra idé til filmen nå er ferdig og premiereklar.

Og historien er i stor grad tatt fra regissørens egen barndom. Siden Maria Bonnevies rollefigur Astrid ikke evner å ta vare på sine egne barn, og i tillegg en dag plutselig forsvinner, er det 14-årige Jill som må ta vare både på seg selv og lillebroren på åtte.

– Jeg tror nok det er mye av meg i Jill. Den tunge byrden det er å bli voksen for tidlig, at man som barn har behov man ikke blir møtt på, er noe jeg har kjent på mye. Det har vært viktig å gi plass i filmen

– Hvordan er det å vokse opp under slike omstendigheter?

Det er mye ensomhet. Det er en følelse av ansvar. Og den følelsen forsvinner ikke, selv når man blir voksen.

Mange barn som trenger å bli sett

Maria Bonnevie håper filmen gjør at publikum kjenner smerten i magen, og at den rører ved hjertene til folk. Og kanskje vil det igjen lede til både refleksjon og handling. For hun mener det er mange barn der ute som trenger å bli sett.

– Man kan se seg litt rundt, på hvordan barn har det. Du behøver ikke nødvendigvis å sette i gang så mye, eller et helt apparat, for å være til hjelp. Bare formidle at det er en voksen som ser barnet.

Maria Bonnevie og Camilla Strøm Jørgensen

DUO: Maria Bonnevie og Camilla Strøm Henriksen er henholdsvis skuespiller og regissør i filmen Føniks. Henriksen var fast bestemt på at det var Bonnevie som måtte bekle hovedrollen som moren.

Foto: Stig Jaarvik / NRK

En føniks selv?

Føniks er en fugleskikkelse fra gresk mytologi og betyr oppstandelse. Og nettopp derfor har filmen fått sin tittel.

– Jeg ser på det som et bilde på barna, de er føniksen som reiser seg opp fra asken, sier regissør Henriksen.

– Kanskje er du en føniks selv også?

Spørsmålet utløser noen sekunders ettertenksomhet. Maria Bonnevie stryker regissøren på ryggen, kjærlig og støttende. Til slutt svarer Henriksen:

– Ja. Jeg er vel kanskje det.

Kulturstrøm

 • Nytt Prince-album på trappene

  Fans vil snart kunne oppleve hvordan det låter når Prince selv synger sangene han skrev for andre, som Nothing Compares 2 U og Manic Monday. Det melder Variety. Sammen med Warner Bros. Records og strømmetjenesten Tidal vil boet etter artisten slippe et nytt album med tittelen «Originals» på Princes fødselsdag, 7. juni. Det vil inneholde 15 spor med 14 hittil uutgitte låter. Prince døde i april 2016.

  THE ARTIST GIVES ACCEPTANCE SPEECH AT SOUL TRAIN AWARDS
  Foto: Gary Hershorn / Reuters
 • Kirkene trenger 80 mill.

  Vedlikeholdsetterslepet for kirkene i Sandefjord er på 60 til 80 millioner kroner. Det forteller ordfører Bjørn Ole Gleditsch. Han mener staten må ta over vedlikeholdet av kirkene. Bare i Sandefjord er det fire middelalderkirker og en stavkirke. Ifølge Gleditsch kommer kommuner med mange verneverdige kirker dårlig ut rent økonomisk.

  Høyjord stavkirke
  Foto: Dagfinn Rasmussen

Flere kulturnyheter