Maria Bonnevie gjør dronning Maud på dansk

Hun er norsk skuespiller, snakker svensk på jobben på Dramaten i Stockholm, og nå spiller hun sannelig prinsesse Maud på klingende dansk.

Harry & Charles - Norges første kongepar

Haakon, Maud og lille Aleksander flankert av hoffdamen Tulle og Fridtjof Nansen. Fra venstre: Laura Bro, Jacob Sedergren, Maria Bonnevie, Hallvard Holmen og Viktor Andersen foran.

Foto: Ole Kaland / NRK

Det er Maria Bonnevie og danske Jakob Cedergren i rollene som prinsesse Maud og prins Carl av Danmark som er selveste høydepunktet på NRK1 denne jula.

Et vell av kostymer og rekvisitter

Serien Harry & Charles, navn som dronning Maud og kong Haakon brukte på hverandre, er svært påkostet og har vært i emning siden februar i år. Handlingen beveger seg fra Kristiania til København, og har vært en utfordring å dekorere, forteller produsent Anne Birte Brunvold Tørstad.

– Ingen av innendørsstedene vi har brukt i serien finnes tilgjengelig i dag slik vi måtte ha dem. Vi har funnet mange fine opptakssteder, men det meste har vi måttet bygge i studio.

Mye reising i Norge og Danmark

Opptakene til Harry & Charles er gjort i Oslo, Fredrikstad og København. Alt fra Stortinget, Theatercafeen, Frimurerlosjen, Amalienborg slott, Langelinie, Akershus festning og gamlebyen i Fredrikstad er valgt ut som location.

I tillegg bygde NRK to leiligheter i studio på Marienlyst, en kopi av prins Carls og prinsesse Mauds leilighet i Bredgade i København, og en som skal være boligen til bestevennene deres, det britiske diplomatparet Leach.

Dessuten har teamet reist Europa rundt for å finne rekvisitter.

– Det er ting som er funnet i antikvitetsbutikker, og det er mye som er leid i England, blant annet flere av kostymene, sier Tørstad.

Wedel Jarlsberg og Nansen

Kai Remlov og Hallvard Holmen spiller Grev Wedel Jarlsberg og Fridtjov Nansen i Harry & Charles. Bildet er tatt fra prøvene.

Foto: Hege Fagerheim / NRK

Det dyreste på ti år

Dette fører til at historien om Norges første kongepar er blitt det dyreste NRK har laget de siste ti årene hvis vi ser på prisen pr. minutt.

- Ikke siden Sofies verden i 1999, har vi lagt så mye i en dramaproduksjon, sier produsenten, som ikke vil ut med sluttsummen på produktet.

– Dere er ferdig med klippingen nå. Har det blitt som du har håpet?

– Jeg synes det er blitt kjempebra! Det har vært en stor glede å klippe sammen det ferdige resultatet. Dette er jo en fin blanding av fakta og fiksjon. 90 prosent av innholdet er det vi gjerne skulle ha visst om dette spennende paret, men som vi aldri fikk kjennskap til. For det er selvsagt privatlivet som er det mest interessante her, sier hun.

Bonnevie har levd seg inn i Maud

– Hvordan har det vært å jobbe med et såpass stort navn som Maria Bonnevie?

– Hun er en fabelaktig skuespiller. Hun har satt seg inn i Mauds psykologi, og har gjennomført hele rollen på dansk. Hun har vært utrolig flink, sier Tørstad.


Kongehuset var mer lukket på denne tiden enn i dag. Manuset til serien er skrevet av svenske Jonas Cornell på oppdrag for NRK, og han har dramatisert hendelser og historier ut fra hva de to kunne ha sagt. Dessuten har han tenkt dramatikk: Han har fortettet og vinklet i stoffet, og strukturert det slik at det skal bli et godt fjernsynsdrama.

– Dette kommer til å bli historisk drama på europeisk toppnivå . Og jeg tror også vi kommer til å bidra til historieinteressen, ved at folk ønsker å lese mer om både Haakon og Maud etter at de har sett serien, sa NRKs dramasjef Hans Rossiné tidligere i år.

Serien vil gå på NRK1 i romjula.

Anne Birte Brunvold Tørstad og Hans Rossiné

Produsent Anne Birte Brunvold Tørstad og dramasjef Hans Rossiné

Foto: Ole Kaland / NRK

Kulturstrøm

 • Lucinda Riley død

  Bestselgerforfatteren Lucinda Riley døde tidlig fredag morgen. Hun ble 55 år gammel, skriver VG.

  Lucinda Riley døde etter en fire år lang kamp mot kreft.

  Den irske forfatteren opplevde enorm suksess med serien «De syv søstre».

  Forrige måned var det ti år siden Rileys første bok på norsk, «Orkideens hemmelighet», kom ut. Siden har hun solgt 1,6 millioner bøker her til lands. Hun er dermed den oversatte forfatteren som har solgt mest i Norge det siste tiåret.

  Den syvende «Syv søstre»-boken kom ut 14. mai i år. Da ble hele førsteopplaget på 81.000 bøker av «Den savnede søsteren» revet bort fra hyllene. Etter kun få dager i salg ble et nytt opplag på 15.000 bøker trykket.

  Rileys norske forlag, Cappelen Damm snakket nylig med henne om den åtten boken, som hun nå skulle skrive ferdig. Hva som skjer med denne nå, er uvisst.

  Rileys bøker er oversatt til over 30 språk, og har solgt 13 millioner eksemplarer på verdensbasis.

  Lucinda Riley etterlater seg ektemann og fire barn.

  Lucinda Riley er Cappelen Damms stjerne og av de mestselgende forfatterne i Norge.
  Foto: Terje Bendiksby / NTB kultur