Bønder laget fiktive aviser

Redaktører er opprørt over at Norges Bondelag tyvlånte logoene og identitetene til Dagens Næringsliv og 55 av landets lokalaviser.

Bondelaget tyvlåner aviser

Dagens Næringsliv og 55 lokalaviser fikk onsdag logoene sine misbrukt av Norges Bondelag.

Foto: Helge Lyngmoe / NRK

De fiktive avisene skulle rette fokus mot bøndenes krav i jordbruksoppgjøret.

Overrasket

Bondelagets versjon av DN.

Bondelagets versjon av DN.

Sjefredaktør i Avisa Nordland, Jan-Eirik Hansen tviler på at bøndene med dette fikk den oppmerksomheten de var på jakt etter.

- Jeg er overrasket over at en seriøs organisasjon bruker slike midler for å fremme sin sak. Jeg tror at de får mye oppmerksomhet, men neppe av den typen de var ute etter, sier Hansen.

- Stjeler identitet og integritet

Generalsekretær Nils E. Øy i Norsk Redaktørforening er provosert over aksjonen.

Nils E. Øy

Redaktørforeningens Nils E. Øy reagerer sterkt på aksjonen.

Foto: Fjeldstad, Knut / SCANPIX

- De stjeler identiteten og integriteten til 56 aviser, og misbruker disse avisenes troverdighet. Mange oppdaget nok at det ikke var snakk om den originale avisen, men mange skjønner kanskje ikke at dette ikke var gjort etter avtale med avisene. Dersom flere begynner å bruke denne fremgangsmåten, hvor ender vi da?

- Overreagerer

Kjetil Randem, informasjonssjef i Norges Bondelag, synes Redaktørforeningen overreagerer.

- Vi innrømmer at dette var et stunt for å få oppmerksomhet i forkant av forhandlingene vi nå skal inn i, men det var harmløst og vennligsinnet. Vårt inntrykk er at de fleste redaktørene tar dette med et smil, men vi burde kanskje spurt avisene på forhånd.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Bondelaget deler ut aviser

Bondelaget delte ut aviser til forbipasserende.

Foto: May-Sylvi Skinnerlien / NRK

Randem mener det var veldig tydelig at avisene ikke var ekte.

- Dette er løpesedler og har ikke noe med aviser å gjøre. Vi regnet med at det i mediene ville være såpass god takhøyde at de ikke ville bry seg så mye om dette.

Nils E. Øy avviser at avisredaktørene er for selvhøytidlige. Han ser ikke bort fra at saken vil få etterspill.

- Det er veldig mange redaktører som har reagert på dette. Nå blir det opp til det enkelte avishus å vurdere muligheten for rettslig etterspill. Det tror jeg vil skje i noen tilfeller.

Kulturstrøm

 • Foto frå Los Angeles-politiet

  Ei ny utstilling gir eit unikt innblikk i den kriminelle underverda mellom 1920 og 1970. Mange av bileta stod i fare for å bli brende. Takka vere innsatsen til fotografen og reservepolitimannen Merrick Morrick, har dei blitt berga for ettertida.

 • Netflix stupte på børsen

  Strømmegigantens aksje falt over 10 prosent da selskapet rapporterte en skuffende lav økning i nye abonnenter. Netflix fikk 2,7 millioner nye abonnenter på verdensbasis mellom april og juni, langt færre enn analytikerne hadde forventet. (NTB)

 • Nye mangfolds-emojier

  Apple og Google offentliggjorde rundt 70 nye emojier hver på verdens emojidag. Begge teknologigigantene utvider antallet symboler som viser mangfold. I Apple sine nye varianter av emojier som viser kjærestepar, kan folk selv velge hudtoner og kjønn.

  Nye emojier lansert av Apple
  Foto: Apple / AP