Hopp til innhold

Solgte bolig – kjøpte seg plass i Nytt på nytt

Madelaine Gordon Graadahl (25) satt igjen med et behagelig overskudd etter kjøp og salg av leiligheter. Pengene brukte hun på å kjøpe seg plass i Norges mest sette TV-program.

Nytt på nytt med Madelaine Gordon Graadahl

Madelaine Gordon Graadahl 'hadde litt penger til overs', og ga 47.000 kroner til TV-aksjonen. I bytte fikk hun en av plassene i denne ukens Nytt på nytt.

Foto: Inger-Marit Knap Sæby/NRK.no

– Det var faktisk mamma som begynte. Hun ringte meg og fortalte at hun hadde vinnerbudet på en lunsj med Kristin Halvorsen, og lurte på om jeg skulle by på noe, forteller Graadahl til NRK.no.

For femte år på rad auksjonerte «Nytt på nytt» bort to gjesteplasser i NRKs årlige TV-aksjon. I år gikk plassene for 43.500 og 47.000 kroner, et beløp som går til Nasjonalforeningen for folkehelsen og demensforskning.

Les også: – Hjertet mitt stoppa opp og jeg begynte nesten å gråte

Impulskjøp til 47.000

En som ikke kommer til å glemme denne uken med det første, er 25-åringen fra Fogn i Rogaland. Når NRK.no møter ukens betalende gjester i sminken noen timer før opptak, er det vanskelig å skimte noen tegn til nervøsitet hos Madelaine Gordon Graadahl.

Det til tross for at vinnerbudet på 47.000 kroner i bunn og grunn var en impulshandling.

– Jeg er en impulsiv person, men det blir nok ikke flere impulskjøp i denne prisklassen. Nå er kontoen tom, forteller hun.

Nett-TV: Se tidligere sendte programmer av «Nytt på nytt»

Egentlig hadde hun mest lyst på en dag i studio med produsentduoen Stargate, men innså fort at den drømmen var utenfor rekkevidde da budene allerede lå på over 400.000 kroner. En plass i Norges mest sette TV-program var likevel ikke et dårlig andrevalg. Men står lommeboken i stil med 25-åringens evne til å underholde?

– Jeg vil ikke si jeg er spesielt morsom, men jeg tror jeg blitt sett på som ganske sosial og munter, sier Graadahl.

– Vi merker at du er kvikk. Sånne gjester liker vi, bryter Knut Nærum inn.

Han beroliger henne med å si at de færreste av «Nytt på nytts» gjester er profesjonelle vitsemakere.

Les også: Anne-Kat. til NRK.no: – Glad jeg ble invitert nå

Se et av klippene du ikke får se på TV fredag kveld: (Artikkelen fortsetter under bildet)

Se klippet som ikke kom med i sendinga her.

Jon forklarer Per Sandbergs SMS-historie.

Livredd ordfører

Torkel Myklebust og Ingrid Gjessing Linhave

Torkel Myklebust og Ingrid Gjessing Linhave fant tonen på bakrommet.

Foto: Inger-Marit Knap Sæby/NRK.no

Sammen med «Nytt på nytt»-kollega Ingrid Gjessing Linhave tilbyr han seg å ta gjestene med på en omvisning i studioet der programmet spilles inn. Det hjelper på både gnagende spørsmål og lumske nerver. For selv om Madelaine Gordon Graadahl tilsynelatende tar utfordringen imot med åpne armer, sittende på en pute for å rekke lagleder Nærum til over skuldrene, er situasjonen litt annerledes for Torkel Myklebust.

Ordføreren i rogalandskommunen Suldal ble nemlig pålagt av formannskapet i kommunen å by på en av «Nytt på nytt»-plassene under årets TV-aksjon.

– Jeg sluttet å by i god tid før innspurten. Men så ringte de meg opp på onsdag og sa at det ikke passet så bra for dem som hadde vinnerbudet. Jeg tenkte i grunn at det passet veldig dårlig for meg også, innrømmer ordføreren overfor NRK.no.

Les også: Almaas: – Det er jeg som er stjerna

Planlegger hevn

Han bestemte seg imidlertid for at han ikke kunne avslå tilbudet når de først ringte, selv om Myklebust må innrømme at han har vært livredd av tanken på å sitte i stolen ved siden av Jon Almaas i «Nytt på nytt»-studioet.

– Dette er langt utenfor min komfortsone, men jeg ble litt roligere etter å ha snakket med Ingrid og Knut. Nå må jeg finne en god måte å ta igjen overfor de glupe hodene hjemme i Suldal som kom på denne ideen, forteller ordføreren.

Se et av klippene som ikke vil bli vist på TV: (Artikkelen fortsetter under bildet)

Ordføreren fra Suldal donerte penger til TV-aksjonen for å bli med i Nytt på Nytt.

Her er overtidsparkering et stort problem.

Stargate neste år?

Lite tyder imidlertid på at Torkel Myklebust må gjemme seg bak ordførerkjedet hjemme i Suldal etter fredagens TV-opptreden. Makker Ingrid Gjessing Linhave forsikrer etter opptak om at suldølen klarte seg riktig så bra.

– Ja, det føltes litt lettere ut over skuldrene når jeg først satt der. Det var ganske trivelig, men det er deilig å være ferdig også, medgir Myklebust.

Han innrømmer likevel at han er åpen for nye utfordringer etter ukens «Nytt på nytt»-opptreden.

– Så da får vi kanskje se deg igjen til neste år?

– Nja, vi får vel by på noe annet under neste TV-aksjon, vel?

– Da blir det en drømmedag med Stargate i stedet, slår Ingrid Gjessing Linhave fast.

Nytt på nytt med Madelaine Gordon Graadahl og Torkel Myklebust som gjester

Nytt på nytt-gjestene Madelaine Gordon Graadahl og Torkel Myklebust ble raskt varme i trøyene under kveldens opptak.

Foto: Inger-Marit Knap Sæby/NRK.no

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober