Bølgen vinner ikke Oscar

Den norske filmen «Bølgen» er ute av kampen om å vinne Oscar-statuetten for beste fremmedspråklige film. – Skuffende at vi ikke kom videre, sier regissør.

Bølgen

IKKE LENGER NORSK OSCAR-HÅP: Den norske filmen om flodbølgekatastrofen som rammer Geiranger, er ikke en av de ni filmene som går videre i kampen om å vinne en Oscar-statuett for beste fremmedspråklige film.

Foto: Nordisk Film Distribusjon AS

Roar Uthaug

SKUFFA MEN FATTET: Roar Uthaug regisserte Bølgen. Han er skuffa, men likevel fornøyd med all oppmerksomhet filmen har fått.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Det amerikanske filmakademiet har presentert listen over ni filmer som går videre til en ny runde. «Bølgen» er ikke blant dem.

– Det er skuffende at vi ikke kom videre, samtidig har vi fått veldig mye godt utav det vi har vært med på så langt, sier regissør Roar Uthaug.

– Fått masse oppmerksomhet i hele verden

Uthaug regisserte katastrofefilmen som inneholder noen av de dyreste enkeltscenene som er laget i norsk film.

– Vi har blitt trukket frem i mange av de største bransjebladene og nettstedene som en av de 15–20 shortlista filmene, og vi har fått masse oppmerksomhet i hele verden, sier han, som for tiden jobber med manuset til en nu Tomb Raider-film.

Filmanmelder: – Ikke overrasket

Den norske filmen er ute, men den danske filmen «Krigen», regissert av Thomas Lindholm og finske Klaus Härös film «Fekteren» er fremdeles med i kampen om Oscar-statuetten.

Filmanmelder i NRK, Birger Vestmo, er ikke overrasket. Han forklarer det, blant annet, med at Bølgen er en sjangerfilm.

Birger Vestmo - Filmpolitiet

IKKE OVERRASKET: Filmanmelder i NRK, Birger Vestmo, er ikke overrasket over at Bølgen ikke nådde opp.

Foto: NRK / Erlend Laanke Solbu

– Vanligvis legger ikke Oscar-akademiet så stor vekt på sjangerfilmer, sier han, og fortsetter:

– I kampen om å bli nominert i denne klassen var det andre filmer som åpenbart hadde sterkere sjanser til å komme videre, blant annet danske «Krigen», jordanske «Theeb», belgiske «The brand new Testament», og ikke minst min favoritt: den ungarske« Son of Saul». Det er alle filmer med historier som kanskje regnes som langt sterkere enn i den norske Bølgen, sier han.

Hva ser de etter?

– Vanskelig å si, men de er ute etter de sterkes, spesifikke historiene som kanskje har en sterk lokal vinkling men en global følelse. Vi ble nominert for «Kontiki», som handler om nordmenn og en flik av norsk historie, men samtidig har den en tematikk som alle i verden kan identifisere seg med.

Norsk Oscar-håp

Bølgen ble plukket ut som Norges Oscar-håp i september.

– «Bølgen» framstår som et spennende og originalt valg. Den har sterke filmatiske kvaliteter, sa lederen av den norske Oscar-komiteen, Sindre Guldvog fra Norsk filminstitutt, den gangen.

Folk står og ser på en datamaskin

UTE AV DANSEN: Bølgen får ikke Oscar.

Foto: Fantefilm fiksjon

Det amerikanske filmakademiet var altså ikke enige, og nå er den norske filmen om flodbølgekatastrofen som rammer Geiranger ute av Oscar-dansen.

Den beste fremmedspråklige filmen blir kåret i to faser. I den første fasen ble hundrevis av filmer sett av filmakademiets medlemmer mellom oktober og desember.

Den endelige avgjørelsen faller under Oscarutdelingen, som er den 14. februar neste år.

Kulturstrøm

 • «Friends» gjenforenes etter 25 år

  Skuespillerne bak TV-serien «Friends» skal gjenforenes for innspilling av en ny episode i anledning seriens 25-årsjubileum, melder AFP. Serien som ble vist fra 1994 til 2004, fikk en rekke priser og er én av de mest suksessrike i TV-historien.

  Friends fikk Emmy i 2002: David Schwimmer, Lisa Kudrow, Matthew Perry, Courteney Cox, Jennifer Aniston og Matt LeBlanc
  Foto: LEE CELANO / AFP/NTB Scanpix
 • Karnevalet i Rio starter fredag

  Flere millioner turister og fastboende er ventet til karnevalet i Brasil. Folkefesten varer seks dager til ende. Én av de store attraksjonene er konkurransen mellom byens sambaskoler i den berømte paraden.

  Sambadansere under fjorårets karneval i Rio.
  Foto: CARL DE SOUZA / AFP
 • Vil ikke hindre riving av Y-blokka

  Fylkesmannen vil ikke hindre riving av Y-blokka. Det er klart etter behandlingen av klagen mot Oslo kommune. Kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup sier til NRK at de samtidig har mottatt varsel om det kommende søksmålet mot staten, og har ingen ytterligere kommentarer til saken.

  Y-blokka
  Foto: NRK / NRK