Hopp til innhold

Bokvåren preget av 22/7

I vår er det lite skjønnlitteratur på norsk, men flere biografier, krim-debutanter og 22. juli-bøker er på vei. Se en litteraturkritiker og en bokbloggers forventninger til våren.

"Da terroren rammet Norge"

Kjetil Stormark har skrevet boken 'Da terroren rammet Norge'. Boken er blant 22. juli-bøkene som selger mest. Urover våren kommer flere i sitt slag.

Foto: Holm, Morten / Scanpix

Blant de norske bokutgivelsene er det terrorangrepet i Regjeringskvartalet og på Utøya som dominerer. Allerede før jul toppet terror-litteratur salgslistene.

– Hendelser fra fjoråret dukker opp på boklistene i år, og her er flere titler om høyreekstremisme og om 22. juli. Manifest forlag går offensivt til verks med «Akademisk dugnad mot høyreekstremismen», Spartacus forlag stiller med «Høyrepopulismens hemmeligheter» av Ketil Raknes, mens Cappelen Damm stiller med tittelen «Høyreradikalisme». Denne boka er av Anders Ravik Djupskås.

Olavs draumar

Boken Olavs draumar

Foto: Samlaget

– Samme forlag kommer også med 22.7-bøkene «Hjertet mot steinen. En overlevendes beretning» og «Selv om sola ikke skinner» av Stian Bromark, sier litteraturkritiker i NRK, Marta Norheim.

Norheim påpeker at det er lite norsk skjønnlitteratur i bokvåren.

– Det er lite norsk skjønn, som vanlig på vårparten. Men det er med flere fine navn, som Jon Fosse med «Olavs draumar», oppfølgeren av romanen «Andvake». Dessuten vil jeg trekke frem Sigmund Jensens «Taushetens tårn», og Terje Holtet Larsens «Dilettanten».

Flere spennende biografier

Av norsk sakprosa er det verd å merke seg et knippe med biografier og memoarar, mener Norheim.

Marta Norheim

Marta Norheim har merket seg noen av vårens biografier.

Foto: Kaland, Ole / Ole Kaland, NRK

– Gerd-Liv Vallas «Memoarer» skulle egentlig kome i fjor høst, men ble utsatt, og er nå ventet å komme i mars. Mange gleder seg til denne boka, og det er sikkert noen som gruer seg også.

Jens Stoltenberg og Marte Wexelsen Goksøyr i vandrehallen på Stortinget.

Jens Stoltenberg og Marte Wexelsen Goksøyr i vandrehallen på Stortinget.

Foto: NRK

– En helt annen historie får vi trulig i Marte Wexelsen Goksøyrs «Jeg vil leve». Wexelsen Goksøyr er en talefør ung kvinne med Downs syndrom.

Marte Wexelsen Goksøyr er både skuespiller og foredragsholder, og kjemper for likeverd for en minoritet som sjelden høres i offentlige debatter.

Gerd-Liv Valla

Gerd-Liv Vallas bok har blitt tidligere blitt utsatt.

Foto: NRK

En annen historie, som er blitt bok er den 200 år lange historien til familien Andresen, som har stått sentralt i norsk økonomi og samfunnsliv.

– I boka «Andresens» skriver historikeren Knut Sogner om seks generasjoner i Andresenfamilien, som har vært sentral i norsk økonomi og samfunnsliv de siste par hundre årene.

De helt store lar vente på seg

Bloggeren Bokelskerinnen, Elin Brend Johansen undrer seg over hvor få det er av de etablerte forfatterne som kommer med nye bøker på vårparten.

Elin Brend Johansen

Elin Brend Johansen har store forhåpninger til flere av vårens norske krim-debutanter.

Foto: Cappelen Damm

– Når man ser på bokhøsten 2011, som har vært prydet av store, norske navn som Linn Ullmann, Jan Kjærstad, Karl Ove Knausgård, Vigdis Hjorth, Gaute Heivoll og Frode Grytten, for å nevne noen, er det bemerkelsesverdig hvor få av de virkelig store, norske skjønnlitterære forfatterne som utkommer med ny bok denne våren. Det kan synes som om forlagene samler opp disse til høstlistene, sier Elin Brend Johansen.

Når det kommer til norske krimforfattere er ståa imidlertid en helt annen. Med tanke på at påsken inngår i bokvåren er det mange store navn blant krimforfatternes utgivelser.

Stolpesnå

I 'Stolpesnø' går femårige Oda ut for å leke i snøen. Hun kommer aldri hjem igjen.

Foto: Gyldendal

– Hvilke forfattere har du størst forventninger til?

– Jeg har høye forventninger til Alice Hoffman og hennes kritikerroste Duevokterne, som hun har brukt fem år på å skrive. Jussi Adler-Olsen har også bygget opp forventningene mine gjennom sine tre tidligere bøker og jeg gleder meg veldig til å lese Journal 64. Unni Lindell og Tom Egeland har jeg også høye forventninger til.

Krim-debutantenes vår

Bokbloggeren er også spent på årets debutanter.

– Jeg ser alltid fremover og har alltid høye forventninger til et nytt bokår, så i så måte må jeg si at jeg tror bokåret 2012 blir bedre enn 2011. Jeg gleder meg i hvert fall til flere nye leseopplevelser og til å bli kjent med nye forfatterdebutanter.

Parinoush Saniee

Parinoush Saniees bok har vært forbudt to ganger i Iran, men er likevel tidenes mest solgte i landet. Forlag over hele verden utgir boken i år.

Foto: Mauri

– Det er heller ingen tvil om at norske lesere setter pris på historiske romaner og at forlagene er på jakt etter den nye Kate Morton eller Victoria Hislop. Listen over utgivelser med historisk tilsnitt denne våren er påfallende lang.

– Jeg er også spent på «Si at du lyver » av Silvia Henriksdottir, en bok som har skapt mye debatt i Danmark, og «Det som ventet meg», som er Irans mest solgte roman gjennom tidene. Krimdebutene «Stolpesnø», «Presteskapet», «Mørkets ansikt» og «Liras øyne » står også høyt på leselisten min sammen med Ellen Fjestads «Sammen for livet», som vant Schibsteds manuskonkurranse i 2011.

– Jeg tror det kommer til å bli hard kamp om plassene på bestselgerlisten når

Major Pettigrews siste sjanse

I 'Major Pettigrews siste sjanse' overvinner kjærligheten alt.

Foto: Gyldendal

det gjelder oversatt skjønnlitteratur. Det er en rekke sterke titler som «Blomstenes hemmelige språk», «Nattens sirkus »og «Major Pettigrews siste sjanse» som skal kjempe om en plass på listene side om side med sterke krimnavn som Camilla Läckberg, Johan Theorin og Lars Kepler.

Hvilke bøker gleder du deg mest til å lese?

– Jeg teller dagene til Carolina de Robertis «Perla.» Jeg elsket den forrige romanen hennes, «Det usynlige fjellet». Jeg gleder meg også til å lese to bøker som det har vært rift om rettighetene til: «Miraklenes tid » av Karen Thompson Walker og «Frihetens Vinder »av Lois Leveen. Kurt Hanssen skapte mersmak hos meg med sin krimdebut, og jeg gleder meg til å lese «Nattegjest».

– Av faktabøker gleder jeg meg mest til En bokpushers bekjennelser, sier Elin Brend Johansen.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober