Hopp til innhold

Bokvåren preget av 22/7

I vår er det lite skjønnlitteratur på norsk, men flere biografier, krim-debutanter og 22. juli-bøker er på vei. Se en litteraturkritiker og en bokbloggers forventninger til våren.

"Da terroren rammet Norge"

Kjetil Stormark har skrevet boken 'Da terroren rammet Norge'. Boken er blant 22. juli-bøkene som selger mest. Urover våren kommer flere i sitt slag.

Foto: Holm, Morten / Scanpix

Blant de norske bokutgivelsene er det terrorangrepet i Regjeringskvartalet og på Utøya som dominerer. Allerede før jul toppet terror-litteratur salgslistene.

– Hendelser fra fjoråret dukker opp på boklistene i år, og her er flere titler om høyreekstremisme og om 22. juli. Manifest forlag går offensivt til verks med «Akademisk dugnad mot høyreekstremismen», Spartacus forlag stiller med «Høyrepopulismens hemmeligheter» av Ketil Raknes, mens Cappelen Damm stiller med tittelen «Høyreradikalisme». Denne boka er av Anders Ravik Djupskås.

Olavs draumar

Boken Olavs draumar

Foto: Samlaget

– Samme forlag kommer også med 22.7-bøkene «Hjertet mot steinen. En overlevendes beretning» og «Selv om sola ikke skinner» av Stian Bromark, sier litteraturkritiker i NRK, Marta Norheim.

Norheim påpeker at det er lite norsk skjønnlitteratur i bokvåren.

– Det er lite norsk skjønn, som vanlig på vårparten. Men det er med flere fine navn, som Jon Fosse med «Olavs draumar», oppfølgeren av romanen «Andvake». Dessuten vil jeg trekke frem Sigmund Jensens «Taushetens tårn», og Terje Holtet Larsens «Dilettanten».

Flere spennende biografier

Av norsk sakprosa er det verd å merke seg et knippe med biografier og memoarar, mener Norheim.

Marta Norheim

Marta Norheim har merket seg noen av vårens biografier.

Foto: Kaland, Ole / Ole Kaland, NRK

– Gerd-Liv Vallas «Memoarer» skulle egentlig kome i fjor høst, men ble utsatt, og er nå ventet å komme i mars. Mange gleder seg til denne boka, og det er sikkert noen som gruer seg også.

Jens Stoltenberg og Marte Wexelsen Goksøyr i vandrehallen på Stortinget.

Jens Stoltenberg og Marte Wexelsen Goksøyr i vandrehallen på Stortinget.

Foto: NRK

– En helt annen historie får vi trulig i Marte Wexelsen Goksøyrs «Jeg vil leve». Wexelsen Goksøyr er en talefør ung kvinne med Downs syndrom.

Marte Wexelsen Goksøyr er både skuespiller og foredragsholder, og kjemper for likeverd for en minoritet som sjelden høres i offentlige debatter.

Gerd-Liv Valla

Gerd-Liv Vallas bok har blitt tidligere blitt utsatt.

Foto: NRK

En annen historie, som er blitt bok er den 200 år lange historien til familien Andresen, som har stått sentralt i norsk økonomi og samfunnsliv.

– I boka «Andresens» skriver historikeren Knut Sogner om seks generasjoner i Andresenfamilien, som har vært sentral i norsk økonomi og samfunnsliv de siste par hundre årene.

De helt store lar vente på seg

Bloggeren Bokelskerinnen, Elin Brend Johansen undrer seg over hvor få det er av de etablerte forfatterne som kommer med nye bøker på vårparten.

Elin Brend Johansen

Elin Brend Johansen har store forhåpninger til flere av vårens norske krim-debutanter.

Foto: Cappelen Damm

– Når man ser på bokhøsten 2011, som har vært prydet av store, norske navn som Linn Ullmann, Jan Kjærstad, Karl Ove Knausgård, Vigdis Hjorth, Gaute Heivoll og Frode Grytten, for å nevne noen, er det bemerkelsesverdig hvor få av de virkelig store, norske skjønnlitterære forfatterne som utkommer med ny bok denne våren. Det kan synes som om forlagene samler opp disse til høstlistene, sier Elin Brend Johansen.

Når det kommer til norske krimforfattere er ståa imidlertid en helt annen. Med tanke på at påsken inngår i bokvåren er det mange store navn blant krimforfatternes utgivelser.

Stolpesnå

I 'Stolpesnø' går femårige Oda ut for å leke i snøen. Hun kommer aldri hjem igjen.

Foto: Gyldendal

– Hvilke forfattere har du størst forventninger til?

– Jeg har høye forventninger til Alice Hoffman og hennes kritikerroste Duevokterne, som hun har brukt fem år på å skrive. Jussi Adler-Olsen har også bygget opp forventningene mine gjennom sine tre tidligere bøker og jeg gleder meg veldig til å lese Journal 64. Unni Lindell og Tom Egeland har jeg også høye forventninger til.

Krim-debutantenes vår

Bokbloggeren er også spent på årets debutanter.

– Jeg ser alltid fremover og har alltid høye forventninger til et nytt bokår, så i så måte må jeg si at jeg tror bokåret 2012 blir bedre enn 2011. Jeg gleder meg i hvert fall til flere nye leseopplevelser og til å bli kjent med nye forfatterdebutanter.

Parinoush Saniee

Parinoush Saniees bok har vært forbudt to ganger i Iran, men er likevel tidenes mest solgte i landet. Forlag over hele verden utgir boken i år.

Foto: Mauri

– Det er heller ingen tvil om at norske lesere setter pris på historiske romaner og at forlagene er på jakt etter den nye Kate Morton eller Victoria Hislop. Listen over utgivelser med historisk tilsnitt denne våren er påfallende lang.

– Jeg er også spent på «Si at du lyver » av Silvia Henriksdottir, en bok som har skapt mye debatt i Danmark, og «Det som ventet meg», som er Irans mest solgte roman gjennom tidene. Krimdebutene «Stolpesnø», «Presteskapet», «Mørkets ansikt» og «Liras øyne » står også høyt på leselisten min sammen med Ellen Fjestads «Sammen for livet», som vant Schibsteds manuskonkurranse i 2011.

– Jeg tror det kommer til å bli hard kamp om plassene på bestselgerlisten når

Major Pettigrews siste sjanse

I 'Major Pettigrews siste sjanse' overvinner kjærligheten alt.

Foto: Gyldendal

det gjelder oversatt skjønnlitteratur. Det er en rekke sterke titler som «Blomstenes hemmelige språk», «Nattens sirkus »og «Major Pettigrews siste sjanse» som skal kjempe om en plass på listene side om side med sterke krimnavn som Camilla Läckberg, Johan Theorin og Lars Kepler.

Hvilke bøker gleder du deg mest til å lese?

– Jeg teller dagene til Carolina de Robertis «Perla.» Jeg elsket den forrige romanen hennes, «Det usynlige fjellet». Jeg gleder meg også til å lese to bøker som det har vært rift om rettighetene til: «Miraklenes tid » av Karen Thompson Walker og «Frihetens Vinder »av Lois Leveen. Kurt Hanssen skapte mersmak hos meg med sin krimdebut, og jeg gleder meg til å lese «Nattegjest».

– Av faktabøker gleder jeg meg mest til En bokpushers bekjennelser, sier Elin Brend Johansen.

Kulturstrøm

  • Frankrike: bøter og fengsel for skjult reklame hos influensere

    Frankrike har vedtatt en ny lov som innebærer at influensere risikerer både kraftige bøter og fengselsstraff hvis de driver med skjult reklame og svindel.

    Loven innebærer at det blir forbudt å promotere blant annet kosmetisk kirurgi, tobakk og enkelte finansprodukter.

    Influensere risikerer opptil to års fengsel og bøter på over 3 millioner kroner hvis de driver med slik ulovlig markedsføring.

    – Festen er over for dem som tror de kan drive med svindel på internett, sa økonomiminister Bruno Le Maire nylig.