Hopp til innhold

Bokprisene har skutt i været

Prisen på bøker har økt over dobbelt så mye som prisene ellers i Norge de siste ti årene.

Tidenes norske bok
Foto: Scanpix / SCANPIX

Den kraftige bokprisveksten kommer frem i en fersk analyse Bokdatabasen har gjort av alle bokutgivelser i Norge fra 1996-2006.

Edmund Austigård i bokdatabasen kan fortelle om en prisvekst på bøker som er langt større enn for andre varer.

- En roman fra 1996 med listepris på 200 kr, vil i dag koste 318 kr, sier han.

På samme tid har gjennomsnittsvaren bare steget fra 200 til 248 kr.

Dobbel vekst

Og selv om man trekker fra rabattene mange bokhandlere nå gir på nye bøker, er bokprisveksten fortsatt nesten dobbelt så høy som den generelle prisveksten.

- Fagprosa, sakprosa og skjønnlitteratur har sammen en prisvekst på 59 prosent. Dette er listepris, altså før rabatter, kampanjer osv. Konsumprisveksten i denne perioden har vært på 24 prosent, sier han.

- Avhengig av hjernekapital 

Likevel er ikke Austigård så sikker på om bokprisene er urimelig høye.

- Forlagene er helt avhengig av hjernekapitalen, altså lønnsutgiftene som drivere. Det er vanskelig å få produsert bøker i Kina for det norske markedet. Så det man ser som en naturlig årsak her, er lønnsutviklingen, sier han.

- Fornuftig pris

Gyldendals markedsdirektør Jørgen Klafstad kunne ikke vært mer enig. Klafstad mener bestemt at bokprisene ikke har steget for mye.

- For oss i Gyldendal er det viktig å forstå hva leserne mener om prisutviklingen, og vi registrerer en tilfredshet. Det norske folk er villige til å betale for kvalitet og bredde. Det tror vi på, og derfor tror vi også at vi sammen med aktørene i salgskanalene kan finne et pris som er fornuftig, sier Klafstad.

 

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.