Roman om dyster bie-død ble årets bok

– Da jeg begynte å skrive om temaet, ble jeg skremt. Jeg har ønsket å vekke de samme følelsene hos leserne, sier forfatter Maja Lunde. Hun har skrevet boken «Bienes historie» fordi hun selv er redd for framtiden.

Maja Lunde

Maja Lundes roman «Bienes historie» handler om en dyster framtid uten de livsviktige innsektene, og «alle» vil lese den.

Foto: Hilde Bjørnskau / NRK

I «Bienes historie» skriver Maja Lunde om en dyster framtid for all verdens land, når biene er utryddet.

Siden boken ble utgitt, har forfatteren fått høre fra flere at de nå ser på verden på en annen måte enn de gjorde før.

– Dette er det som gleder meg aller mest, sier Maja Lunde.

En dyster fremtid

Bienes historie

«Bienes historie» skildrer menneskenes første spede forsøk på å holde bier, via dagens industrielle landbruk og til en fremtid hvor biene er døde.

Juryen begrunner prisen med at romanen forteller tre sterke historier om relasjoner mellom foreldre og barn, om sorg, og om menneskenes sårbarhet.

Handlingen i romanen er satt til tre ulike epoker. I 1852 møter vi en biolog i England, når det moderne landbruket skyter fart. I 2007 opplever birøktere i USA tomme bikuber, og ingen vet hvor biene blir av. Begrepet «biedød» dukker opp. Sprøytemidler får mye av skylden for at det har gått galt i naturen i Lundes historie, som går fram til året 2098.

– Selv i teknologiens tidsalder har bøker den unike egenskapen at de kan ta oss med på en reise i tid og rom. I bienes historie blir vi tatt med på en slik reise, fra menneskenes første forsøk på birøkting til en fremtid der biene er borte som følge av våre handlinger.

– Maja Lundes historie er på mange måter en hstorie om sårbarhet, både om menneskenes og naturens sårbarhet. Det er skremmende om at i naturens kretsløp er vi mennesker kanskje mer til skade enn til gagn, sier kulturminister Thorhild Widvey som delte ut prisen.

Rørt av engasjement

– Jeg er enormt takknemlig og ydmyk over å motta Bokhandlerprisen. Jeg blir like glad hver gang noen forteller meg at de elsker «Bienes historie», og det at så mange litteraturkyndige lesere nå har gitt sin stemme til min roman, gjør denne prisen til noe helt spesielt. At temaet for boken dessuten har engasjert og truffet så bredt, gjør meg virkelig rørt, sier Maja Lunde.

«Bienes historie» er allerede solgt til 12 land: Tjekkia, Danmark, Nederland, Finland, Frankrike, Tyskland, Ungarn, Italia, Polen, Sverige, Spania, Tyrkia. Boken er også på langlisten for P2-lytternes romanpris 2015 .

Maja Lunde og Thorhild Widvey

Maja Lunde skriver om en global katastrofe i «Bienes historie», som er oversatt til en rekke språk. I dag fikk hun tildelt Bokhandlerprisen for romanen, her av kulturminister Thorhild Widvey på prisutdelingen for årets Bokhandlerpris, på Litteraturhuset i Oslo.

Foto: Hilde Bjørnskau / NRK

Maja Lunde debutere som voksenroman-forfatter med «Bienes historie» i år, etter flere bøker for barn.

Lunde forteller at hun har planer om å skrive flere bøker med tema i skjæringspunktet mellom mennesker og natur.

– Men det er alt jeg kan si foreløpig, sier hun lurt.

Disse var nominert i år:

I fjor gikk prisen til Lars Mytting for «Svøm med dem som drukner». . Året før ble den tildelt Cecilie Enger for «Mors gaver» .

Siste nytt fra NRKs nyhetsredaksjon med magasin, sport og vær.

Maja Lunde i Dagsrevyen:– Klimabildet er det store bildet, men det dreier seg også om hva som skjer i vår egen hage.

Kulturstrøm

 • Nye verdensarv-steder utnevnt

  Byen Nice, Tlaxcala-katedralen i Mexico, chilenske mumier og et gammelt solobservatorium i Peru er blant stedene som har fått verdensarvstatus. Unescos verdensarvkomité, som er samlet til årsmøte i Fuzhou i Kina, ga tirsdag også verdensarvstatus til historiske jødiske sentre i Tyskland og til en del av grensen til det romerske imperiet.

  Mumieskulptur i Chile - Centro Gestion Chinchorro.
  Foto: CARLOS CHOW / AFP / NTB
 • Journalister angrepet i Kina

  - Over helga har et innlegg i sosiale medier, fra en del av Det kinesiske kommunistpartiet, oppfordret borgere til å poste informasjon om hvor BBC-medarbeidere som dekket flommene i Henan-provinsen befant seg, skriver BBC News' presseteam på Twitter.

  BBC forteller at journalister fra andre medehus har blitt konfrontert av en «sint folkemengde» på jakt etter BBCs medarbeidere.

  - Den kinesiske regjering må umiddelbart handle for å stanse disse angrepene, som fortsetter å sette utenlandske journalister i fare, skriver BBC.

  BBC News Press Team
  Foto: Utklipp fra Twitter
 • Pink hyller strandhåndballjentene

  Den amerikanske artisten Pink skriver på Twitter at hun er stolt av det norske kvinnelaget i strandhåndball, som har protestert mot trusepåbudet under konkurransene. Hun mener at det internasjonale håndballforbundet bør bøtelegges for sexisme, og tilbyr seg å betale den ilagte boten.

  Pink skriver om norsk strandhåndball på Twitter
  Foto: Skjermdump fra Twitter

Flere kulturnyheter