Hopp til innhold

Bokhandlerne valgte Fosnes Hansen

Årets Bokhandlerpris er tildelt Erik Fosnes Hansen for boken "Løvekvinnen".

Erik Fosnes Hansen
Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

"Løvekvinnen", som er Erik Fosnes Hansens første roman på åtte år, handler om å være annerledes. Dette er andre gang Fosnes Hansen mottar Bokhandlerprisen. 

- En solid roman, mente NRKs anmelder

 

Første gang han fikk prisen var i 1998, den gang for romanen ”Beretninger om beskyttelse”.

Erik Fosnes Hansen er født i 1965 i New York, og vokste opp i Oslo. Han debuterte i 1985 med romanen ”Falketårnet”, bare 20 år gammel. I 1990 kom ”Salme ved reisens slutt”, om ”Titanic”s undergang. Boken er oversatt til 20 språk og solgt i millionopplag. I 1998 kom ”Beretninger om beskyttelse”. Han har også skrevet en bok om prinsesse Märtha Louise, ”Underveis”, utgitt i 2001.

Vinneren av bokhandlerprisen kåres etter avstemming der alle som arbeider i norsk bokhandel får anledning til å stemme. Bokhandlerprisen deles ut til en norsk forfatter av en av årets bøker innenfor skjønn/generell litteratur og barne- og ungdomsbøker.

Prisen ble delt ut første gang i 1948. Da het den «Takk for boken»-prisen og ble tildelt Sigurd Hoel. Da tradisjonen ble gjenopptatt i 1981, etter tolv års opphold, fikk den navnet «Bokhandlerprisen».

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.