Bøker på hjul

Bokbussen er kåret til ukas kulturminne. Siden 1948 har den lånt ut bøker til folk som ikke bor i de mest folkerike områdene rundt i landet.

Bøker på hjul
Foto: Erik Baanerud

Bibliotekbussens funksjon var å være en kunnskapsformidler i bygdene. I dag er det ikke bare bøker, men også lydbøker og filmer om bord i bussen.


Ideen om bokbuss kommer fra England, USA og Sverige. Tanken var å gi et tilbud til dem som ikke hadde noe folkebibliotek i nærmeste omkrets, eller et tilbud til dem som ikke hadde et godt utbygd skolebibliotek. Noen år etter bussene kom bokbåter


Moderne busser

Bokbuss
Foto: Erik Baanerud

Den første bokbussen gikk i Østfold og Vestfold. De andre områdene i landet kom til etter hvert. I dag er bussene moderne og spesialbygde for sitt bruk. De er ikke gamle ombygde by- eller landeveisbusser. De første bokbussene var det nok så som så med. Den første bussen som gikk i Buskerud brukte ei kokeplate som motorvarmer.

Dagens busser er utstyrt med det mest moderne innen data. Bibliotekbussene har for øvrig alltid vært utstyrt som et moderne bibliotek. Den gangen bøkene var registrert på kort, hadde også bokbussene det.

Lånere.

Selv i en moderen tid hvor de fleste har biler, er det fortsatt behov for bokbussen. På hvert sted den kommer er det alltid mange som møter opp for å låne bøker.

Kulturstrøm

 • Palmesus-gründer lager ny festival

  Heine Strømme har allerede booket tre artister til sin nye festival Sommerbris, skriver fvn.no. Di Derre, Stavangerkameratene og Ina Wroldsen skal opptre på den allsangvennlige festivalen som finner sted på Odderøya i Kristiansand i 2020.

  Heine Strømme, tidligere markedsføringsansvarlig for Oktoberfest Chateu Neuf
  Foto: Vegard Nekstad
 • Elina Krantz selger Stand up Norge

  Eier Elina Krantz selger humorselskapet Stand up Norge. Stand up Norge driver blant annet Latter i Oslo, og har en rekke av landets mest kjente komikere i stallen. Krantz startet selskapet i 1997, og selger det nå til All Things Live, melder DN.

  Elina Krantz
  Foto: Heiko Junge / NTB scanpix