Hopp til innhold

Fem bøker om flyktningekatastrofen

Det er ikke til å undres over at italienske forfattere er langt mer opptatt av den dødelige flyktningestrømmen over Middelhavet enn sine norske kolleger. Simon Stranger og Øyvind Vågnes er hederlige norske unntak. Her er fem bøker om den farefulle ferden over havet fra Afrika til Europa.

Enaiatollah Akbari og Fabio Geda

Enayatollah Akbari fra Afghanistan brukte seks år på flukten fra hjemlandet til Italia. Fortellingen om reisen har blitt bok. «I havet er det krokodiller» er skrevet sammen med journalisten Fabio Geda.

Foto: Kjell Jørgen Holbye

«De som ikke finnes» av Simon Stranger

De som ikke finnes av Simon Stranger
Foto: CAPPELEN DAMM

Flammende trilogi som starter med «Barsakh», om tenåringen Emilie fra rike Norge som møter båtflyktningen Samuel fra Vest-Afrika når hun er på ferie på Grand Canaria. Hun har anoreksi, han er døden nær av sult. I denne tredje og siste boken er Samuel kommet som illegal flyktning til Norge, men her blir han en av dem som ikke finnes. Realistisk og hardslående fortellinger for ungdom, som ikke går av veien for å polarisere. Siste bind er nominert til Nordisk råds pris for beste barne- og ungdomsroman 2015.

«Sone Z» av Øyvind Vågnes

Sone Z

Stilistisk og kjølig observerende norsk framtidsroman om dronepilot DeGarve, som hver dag sender sitt flyvende overvåkende øye over byen. Fast post er området rundt den høye muren mot havet, som gjør veien inn til land nesten uframkommelig for flyktningene. Menneskene der nede fanges uunngåelig opp som små hvite skygger gjennom det varmesøkende kameraet og har en iskald skjebne i vente.

«I havet er det krokodiller» av Fabio Geda og Enayatollah Akbari

I havet er det krokodiller

Afghanske Enayatollah brukte seks år på flukten fra hjemlandet til Italia. Den utrolige flukten til fots gjennom iskalde fjellpass, sammenklemt i overfylte busser eller livredd over havet i åpen båt blir beskrevet i et samarbeid med den italienske journalisten Fabio Geda. Fortellingen viser frem en nærmest umenneskelig overlevelsesvilje - og en stor porsjon flaks - på veien mot en mulig ny fremtid.

«Ikke si at du er redd» av Guiseppe Catozzella

Giuseppe Catozzella: Ikke si at du er rett

Det er umulig ikke å bli skamfull over verdens urettferdighet om man leser dokumentarromanen av den italienske journalisten Giuseppe Catozzella. Den forteller historien om den somaliske sprinteren og OL-håpet Samia Yusuf Omar - om hvordan hun endte sitt korte liv i Middelhavet som båtflyktning på vei til Europa.

«Little Bee» av Chris Cleave

"Little Bee" av Chris Cleave

Brutal fiksjons-fortelling om den nigerianske flyktningen Little Bee, som vi møter på et asylmottak i England. Boken konkretiserer et dramatisk møte mellom overklasse-turister fra fredelige England og jagede ungjenter i et gerlijaherjet land. Skremmende historie som utfordrer vår ansvarsfølelse. Hva skal til for at vi, som ikke kjenner krigen og sulten på kroppen, er villige til å redusere på vår egen trygghet og velstand for å hjelpe andre?

Kulturstrøm

 • Pogues-bassist er død

  Darryl Hunt, bassist i punkbandet The Pogues, er død. Han ble 72 år gammel.

  Bandet skriver på Twitter at de er tristere enn ord kan uttrykke etter at Hunt døde i London mandag, skriver nyhetsbyrået PA.

  Hunt ble født i engelske Hampshire 4. mai 1950. Han ble en del av The Pogues i 1986 og var blant annet med på albumet «If I Should Fall From Grace», som inkluderer deres mest kjente låt, den moderne juleklassikeren «Fairytale of New York».

  Bassisten var en del av besetningen til og med det siste albumet «Pogue Mahone», som kom i 1996. Han er kreditert som låtskriver på en rekke sanger.

  (©NTB)

 • Vestli ny Tono-direktør

  Karl Vestli (53) blir ny administrerande direktør i Tono når Cato Strøm gir seg etter 33 år i stillinga, skriv Tono i ei pressemelding.

  Vestli kjem frå stillinga som divisjonsdirektør for strategi i Direktoratet for e-helse. Han har tidlegare jobba i Schibsted, Aftenposten og Dagens Næringsliv.