Hopp til innhold

Fem bøker om flyktningekatastrofen

Det er ikke til å undres over at italienske forfattere er langt mer opptatt av den dødelige flyktningestrømmen over Middelhavet enn sine norske kolleger. Simon Stranger og Øyvind Vågnes er hederlige norske unntak. Her er fem bøker om den farefulle ferden over havet fra Afrika til Europa.

Enaiatollah Akbari og Fabio Geda

Enayatollah Akbari fra Afghanistan brukte seks år på flukten fra hjemlandet til Italia. Fortellingen om reisen har blitt bok. «I havet er det krokodiller» er skrevet sammen med journalisten Fabio Geda.

Foto: Kjell Jørgen Holbye

«De som ikke finnes» av Simon Stranger

De som ikke finnes av Simon Stranger
Foto: CAPPELEN DAMM

Flammende trilogi som starter med «Barsakh», om tenåringen Emilie fra rike Norge som møter båtflyktningen Samuel fra Vest-Afrika når hun er på ferie på Grand Canaria. Hun har anoreksi, han er døden nær av sult. I denne tredje og siste boken er Samuel kommet som illegal flyktning til Norge, men her blir han en av dem som ikke finnes. Realistisk og hardslående fortellinger for ungdom, som ikke går av veien for å polarisere. Siste bind er nominert til Nordisk råds pris for beste barne- og ungdomsroman 2015.

«Sone Z» av Øyvind Vågnes

Sone Z

Stilistisk og kjølig observerende norsk framtidsroman om dronepilot DeGarve, som hver dag sender sitt flyvende overvåkende øye over byen. Fast post er området rundt den høye muren mot havet, som gjør veien inn til land nesten uframkommelig for flyktningene. Menneskene der nede fanges uunngåelig opp som små hvite skygger gjennom det varmesøkende kameraet og har en iskald skjebne i vente.

«I havet er det krokodiller» av Fabio Geda og Enayatollah Akbari

I havet er det krokodiller

Afghanske Enayatollah brukte seks år på flukten fra hjemlandet til Italia. Den utrolige flukten til fots gjennom iskalde fjellpass, sammenklemt i overfylte busser eller livredd over havet i åpen båt blir beskrevet i et samarbeid med den italienske journalisten Fabio Geda. Fortellingen viser frem en nærmest umenneskelig overlevelsesvilje - og en stor porsjon flaks - på veien mot en mulig ny fremtid.

«Ikke si at du er redd» av Guiseppe Catozzella

Giuseppe Catozzella: Ikke si at du er rett

Det er umulig ikke å bli skamfull over verdens urettferdighet om man leser dokumentarromanen av den italienske journalisten Giuseppe Catozzella. Den forteller historien om den somaliske sprinteren og OL-håpet Samia Yusuf Omar - om hvordan hun endte sitt korte liv i Middelhavet som båtflyktning på vei til Europa.

«Little Bee» av Chris Cleave

"Little Bee" av Chris Cleave

Brutal fiksjons-fortelling om den nigerianske flyktningen Little Bee, som vi møter på et asylmottak i England. Boken konkretiserer et dramatisk møte mellom overklasse-turister fra fredelige England og jagede ungjenter i et gerlijaherjet land. Skremmende historie som utfordrer vår ansvarsfølelse. Hva skal til for at vi, som ikke kjenner krigen og sulten på kroppen, er villige til å redusere på vår egen trygghet og velstand for å hjelpe andre?

Kulturstrøm

  • Tre norske er nominert til Nordisk Råds barn- og ungdomslitteraturpris

    Grøssaren «Udyr» av Ingvild Bjerkeland og høgtlesingsboka «Oskar og eg» av Maria Parr og illustratør Åshild Irgens nominert frå Noreg.

    I tillegg er Saia Stueng frå Karasjok nominert for ungdomsromanen «Hamburgerprinseassa – Eallá dušše oktii» i kategorien for det samiske språkområdet.

    Totalt 14 nordiske biletebøker, barnebøker og ungdomsromanar nominerte til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris 2024.

    Fleire av dei nominerte tek for seg eksistensielle spørsmål om livet og døden. Eit anna tema som går att er menneska sin relasjon til naturen.

    Vinnaren vert offentleggjort 22. oktober.

    Montasje forfatterportrett Maria Parr og coveret til barneboka Oskar og eg
    Foto: Samlaget/Jula Marie Nagelstad
  • Tungtvann feirer 25-årsjubileum i Operaen

    I år er det 25 år siden Tungtvann slapp sin første EP «Reinspikka Hip Hop».

    Det feirer de med å opptre på Operaen i Oslo.

    15. september blir det nemlig nordnorsk rap på menyen i hovedstadens storstue. Kringkastingsorkestret (KORK) blir også med på feiringen.

    I tillegg er hiphop-profiler som Petter, Jaa9 & OnklP, Lars Vaular, Oscar Blesson, Tyr, Grim Pil og Rambow invitert til jubileet.

    – Med den line-upen vi har så lurer jeg på om operaen er stor nok til å huse oss, sier Jørgen Nordeng i en pressemelding.

    – Sånn rent publikumsmessig, understreker han.

    Nordnorske Tungtvann er regnet for å være de første til å lykkes med rap på norsk.

    – Da vi begynte var det for å bevise at det gikk an. Vi følte at det meste vi hadde hørt av norsk rap ikke hørtes ut som hiphop, sier Nordeng.

    Arrangementet er i regi av Bodø2024.

    – Grunnen til at vi ønsker å gjøre det i Oslo, som den eneste produksjonen vi gjennomfører der, er at dette fenomenet funker på norsk takket være nordlendinger. Da gir det mening å ta det til hovedstaden, forteller programsjef Henrik Sand Dagfinrud

    Tungtvann opptrer på operaen 15. september
    Foto: Tarjei Krogh
  • Fleire artistar droppar Eurovision-arrangement

    Artistane Dotter og Titiyo skulle opptredd i Eurovision Village, men har no trekt seg. Det melder NTB.

    Eurovision Village er det offisielle festivalområdet knytt til Eurovision i Sverige. Der skal det vere fleire konsertar og arrangement frå 4. til 11. mai. Fleire av dei som skal opptre har trekt seg frå arrangementa.

    Bookingansvarleg for Titiyo skriv at «logistiske årsaker» er årsaka til at artisten ikkje speler. Dotter har fått fleire oppfordringar til å boikotte Eurovision på Instagram, fordi Israel deltek, skriv NTB.