Fem bøker om den fineste og tøffeste tiden

Tror du at du er den eneste som går rundt med blødende brystvorter? Her er bøkene om alt som ikke er fullt så rosenrødt med barsel og babyer.

Amming med tenner, Line Severinsen

BLØDENDE: Når babyen har begynt å få tenner, så kan ammingen føles som den reneste tortur. Fra boken «Full pupp» av Line Severinsen.

Foto: Line Severinsen / Illustrasjon, Kos og kaos

Småbarnsmødre snakker ut om livet med baby – i diktform, med humor og illustrasjoner.

– Det er kjempekult! Nå blir jeg så gira og glad!

Småbarnsmor, komiker og dønn ærlige Sigrid Bonde Tusvik har selv snakket pip åpent om hvordan underlivet hennes revnet med både første- og andremann.

– Det koster meg ingenting å snakke om dette. Ingen er tjent med at folk går rundt og tisser på seg og går inn i dype depresjoner fordi de ikke har noen å dele med, sier komiker Sigrid Bonde Tusvik.

Sigrid Bonde Tusvik

Sigrid Bonde Tusvik i 2014 med sin førstefødte.

Foto: Kirsti Kraft / NRK

At flere nå velger å snakke om alt det som ikke er pastellfarget med graviditet, fødsler og småbarnsliv synes hun er fantastisk.

– Alt man hører om, er jo hvor fint det er. Når det nå kommer diktbøker om dette, så kan man jo sitte med de blødende brystvortene sine og skjønne at det er flere som har det sånn, sier Tusvik entusiastisk.

Her er bøkene som gjør at ting kanskje ikke føles så håpløst lenger:

1. Om kolikk og blod fra puppene

Omslag: Barsel/Kristin Storrusten/Tiden Norsk Forlag

Diktene handler om alt fra å arve klær i vanvittige mengder, om å ikke ville være sammen med babyen sin, om nettbrett og Elsa i Frost, om rotehus, plastelina mellom tærne – og babyplager som strengt tatt evolusjonen burde tatt seg av.

Kristin Storrusten er tobarnsmor og skjønnlitterær debutant med diktboken «Barsel» utgitt på Tiden Norsk Forlag (2017).

Tenk at evolusjonen har latt kolikk passere
Får deg til å tvile på opplegget, eller

Fra «Barsel» av Kristin Storrusten

2. Om å bare passe crocs og om sprutbæsj på genseren

Og om det å få dun over på steder på kroppen som aldri har hatt hårvekst.

Illustrasjonene til Line Severinsen tok verden (og da mener vi verden!) med storm på Instagram. Severinsen er utdannet animatør og tegningene hun laget da hun ble gravid ble raskt en internasjonal suksess. Nå har det blitt til to bøker: «Gratulerer, du er gravid» og «Full pupp - om søvnmangel, gulping og verdens herligste følelse» (Aschehoug).

Omslag: Line Severinsen/Full pupp/Aschehoug

Med få ord, men med beskrivende tegninger viser hovedpersonen frem hverdagssituasjoner som mange nok kan kjenne seg igjen i. For eksempel det å se for seg en fødsel med regnbuer og enhjøringer, men ende opp med å hyle etter bedøvelse. Illustrasjoner som viser at morgenkvalmen slett ikke begrenser seg til morgentimene, graviditetsgløden som aldri kommer og det å aldri være alene på do.

LES OGSÅ: Stor økning i bruken av epidural

3. Om nye tidsregninger

Omslag: Cathrine Grøndahl/Jeg satte mitt håp til verden/Gyldendal

Hele verden må skisses opp på nytt når man får barn og det er det diktboken til Cathrine Grøndahl handler om. Boken «Jeg satte mitt håp til verden» kom ut i 2009 (Gyldendal) og handler om å leve i tidssoner som styres av melk og søvn, og at det kan føles som om man lever i en vaskemaskin.

Diktene handler om kjærlighet, om kropp, lykke og om barnehagesavnet.

Jeg henger over stolen,
blør i dusjen
og gråter på rommet
Kroppen er en pære
som lyset har forlatt
Men se på ham!

Utdrag fra diktet «Jeg henger over stolen», Cathrine Grøndahl

4. Om idyll og kollaps

Barna blir større. De blir det. Og da skal man gjerne tilbringe kvalitetstid med dem. Hadde man bare ikke vært så innmari trøtt! Jade Nordahl jobber til vanlig i NRK, men legger ut tegnede glimt fra hverdagslivet på instagramkontoen sin.

Omslag, Kvalitetstid, Jane Nordahl

Fra før har Nordahl gitt ut boken «Et år i ammetåka» om det å være sliten og nybakt mamma, og i år kom boken «Kvalitetstid» (Spartacus) som skildrer hvor fort det kan gå fra tindrende lykke til fullstendig kollaps på grunn av eiesyke toåringer som ikke vil dele. Eller bare et bilde av det å våkne med en breddfull bleierumpe i ansiktet.

5. Om å elske barna sine, men av og til hate å være mamma

Omslag, La mamma bæsje i fred, Malin Meekatt Birgersson

I fjor kom boken «La mamma bæsje i fred» (Panta forlag), skrevet av svensken Malin Meekatt Birgersson.

Boken består av tekster fra bloggen hennes, hvor hun skriver om alt fra å true barnet sitt til å pusse tennene, om å bli tisset på og følelsen av hundre prosent verdiløshet fordi andre mammaer ser ut til å klare alt - og samtidig har perfekte interiørblad-hjem.

Kulturstrøm

 • Eksterne inn i Nobelpris-komité

  For å gjenopprette tilliten til Nobelprisarbeidet har nå fem eksterne litterære fagfolk fått spørsmål om velge neste års nobelprisvinner i litteratur, skriver SVT. De fem som er spurt om å arbeide sammen med fem medlemmer fra Svenska Akademien er: Forfatterne Gun-Britt Sundström og Kristoffer Leandoer, litteraturkritikerne Rebecka Kärde og Mikaela Blomqvist samt oversetteren Henrik Petersen. – Valget av nye, frittstående deltakere innebærer at det skapes avstand til forrige års hendelser, skriver Lars Heinkensten som leder Nobelstiftelsen i en pressemelding. Les deg opp på hvorfor Nobelprisen i litteratur ikke ble delt ut i år i saken under:

 • True Blood-musikalen nærmer seg

  Pilotepisoden til musikal av «True Blood» ble vist på Vulture-festivalen i Los Angeles i helga. Serieskaper Alan Ball røpte at musikalen skiller seg fra boken. – I musikalen er ikke folk klare, så vampyrene ender med å vende tilbake til skapet. Komponist er Nathan Barr. Rollen som Sookie skal spilles av Anna Paquin, som i tv-serien. (NTB)

  Anna Paquin
  Foto: Matt Sayles / Ap
 • Ny kulturmelding etter 15 år

  Fredag kommer den nye kulturmeldingen, formulert etter at Kulturdepartementet fikk innspill på møter i hele landet i fjor. – Meldingen skal se på konsekvenser av blant annet teknologisk utvikling, globalisering, demografiske endringer, samfunnsøkonomiske realiteter og nye forvaltningsstrukturer, heter det på Kulturdepartementets nettside. (NTB)

  Arendalsuka 2018
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix