Nå leser vi bøker om de gamle

Romaner om eldre gjør det godt for tiden. Nå er de ikke bare komiske, bøkene handler vel så mye om å realisere drømmer og starte på nytt.

Eldre mennesker

Romaner med godt voksne hovedpersoner, som ikke bare er enten om humor eller sykdom, blir mer og mer vanlig.

Foto: Colourbox

De siste årene har det florert av romaner med godt voksne i hovedrollene. Bestselgeren «Hundreåringen som klatret ut gjennom vinduet og forsvant» var bare en forsmak på trenden. Svenske Jonas Jonasson brukte humor i fortellingen om mannen som stakk av fra gamlehjemmet og la ut på en begivenhetsrik reise.

Nå tas eldre menneskers følelsesliv mer på alvor. Nå går det ikke bare i humor, alt fra sykdom og desillusjon, til håp og mot til å følge drømmene sine, går igjen i romanene med eldre som hovedpersoner fra de siste par årene.

Etta og Otto og Russell og James

«Etta og Otto og Russell og James»

«Etta og Otto og Russel og James» av Emma Hooper.

82 år gamle Etta har aldri sett havet. En dag tar hun en rifle, litt sjokolade og sine beste sko og begynner på den 3232 km lange turen gjennom landlige Canada og mot havet. Mannen Otto får ventetiden til å gå på kjøkkenet, der han lager dyr av pappmasjé og mat etter Ettas velbrukte oppskrifter. Deres gode venn og nabo Russell bestemmer seg imidlertid for å følge etter Etta, sin store kjærlighet.

Britt-Marie var her

«Britt-Marie var her»

«Britt-Marie var her» av Fredrik Backman
Britt-Marie på 63 har akkurat forlatt livet som husmor og gift i 40 år, og begynner å søke jobb. Hun får bare napp hos et lokalt fotballag som er så hardt rammet av finanskrisen, at de vil la hvem som helst få den ledige jobben som trener. Britt-Marie hater fotball, men når hun begynner å date en politimann, er det ingen vei tilbake.

Bare et menneske

«Bare et menneske»

«Bare et menneske» av Kristine Næss
Bea Britt er 52 år, forfatter og mor til to voksne barn. Hun bor i farmorens hus i Oslo, der faren hennes vokste opp.

En dag blir det lett i hagen etter en 12 åring som har forsvunnet. Når sekken hennes blir funnet hos Bea Britt, blir hun vitne i saken.

Romanen handler ikke først og fremst om selve forsvinningen, men handler vekselvis om farmorens liv og Beate – en ung jentes liv.

Kristine Næss er nominert til Nordisk råds litteraturpris for romanen.

Ingen savner Edward Niema

«Ingen savner Edward Niema»

«Ingen savner Edward Niema» av debutanten Eivind Larssen
Førtidspensjonisten Edward Niema savner kona som nettopp er død. Hun styrte for det meste alt i ekteskapet deres. Nå må Edward ta tak selv og bli hovedperson i sitt eget liv igjen.

«Mormor hilser og sier unnskyld» av Fredrik Backman
Mormor er åtte-åringen Elsas eneste venn. Mormoren har vært kirurg, nå kjører hun bil uten å ha førerkort og står naken på balkongen sin med paintballgeæret sitt. Folk mener hun er gal. Før hun dør, gir hun Elsa en bunke brev der hun ber naboene om unnskyldning.

«Den ærlige bedrageren» av Tove Jansson
Anna er en eldre, rik og upraktisk barnebokforfatter som bor alene i et stort hus. Når en yngre kvinne flytter inn for å hjelpe med daglige gjøremål, overtar hun snart styringen og vil sette en stopper for at folk forsøker å snyte den gamle damen.

I morgen forsvinner jeg litt til

«I morgen forsvinner jeg litt til»

«I morgen forsvinner jeg litt til» av Laila Sognnæs Østhagen
Den eldre kvinnen Signe har levd et langt liv. Nå opplever hun at barndomsminner griper inn i tilværelsen hennes på sykehjemmet hvor hun bor. Dessuten mener hun å dra kjensel på noen av menneskene der, men husker bare ikke hva de heter.

«Jeg bekjenner» av Jaume Cabré
Den eldre mannen Adrià er rammet av Alzheimers og ser tilbake på livet. Som med hovedpersonens sykdom, hopper historien fra det ene til det andre, og frem og tilbake i tid. Fortellingen gir også et godt innblikk i Spanias historie.

Jeg bekjenner

«Jeg bekjenner»

«Gangster-bestemor» av David Walliams.
Barneboken forteller om en gutt og hans bestemor. Bestemoren vil ikke spille Scrabble, all maten hun lager smaker kål, og hun promper mye. Så viser det seg at bestemoren lever et dobbeltliv som en av verdens største smykketyver og at drømmen er å stjele Storbritannias kronjuveler fra Dronningen.

«Dager i stillhetens historien» av Merethe Lindstrøm
Dette er historien om et pensjonert ektepar, Eva og Simon,som gradvis slutter å snakke sammen og mye av grunnen for dette er at Simon i mindre og mindre grad snakker. Han glir lenger og lenger inn i demensens tåke eller er det kun av ren vilje han har sluttet å snakke? Romanen fikk Nordisk Råds litteraturpris i 2012 .

Laster Twitter-innhold

Vi ba om lesetips til bøker med eldre mennesker som hovedperson på Twitter. Har du flere gode bøker å anbefale?

Bøker med eldre i hovedrollen

Bruk #lNRKesetips for å tipse oss om dine favorittbøker.

Kulturstrøm

 • Fant svært langhus ved Halden

  Ved Gjellestad i Halden har man funnet et langhus på nær 60 meter med georadar. Langhuset er blant de største i Norden.

  I tillegg har forskerne fra Norsk institutt for kulturminneforskning (NIKU) funnet en rekke andre bygninger og graver. De mener funnene tyder på at stedet har vært et maktsentrum i jernalder og vikingtid, skriver de i en pressemelding.

  Funnene er gjort i nærheten av der man fant Gjellestadskipet i 2018 (NTB).

 • Rockefeller-eier tapte millioner

  Konsertarrangører og utesteder er blant dem som merker at pandemien langt fra er over. Statlig støtte må på bordet, krever en av de store aktørene.

  Hans A. Lier er styreleder i Auditorium AS, som driver Rockefeller, John Dee og Sentrum Scene i Oslo. Han forteller NTB om et omsetningstap på 4,5 millioner kroner i løpet av helga, til tross for at arrangøren fikk gjennomført et par nedskalerte show.

  – Kulturbransjen har vært nede for telling mer enn noen annen bransje. Vi har vært stengt i rundt ti måneder siden pandemien startet. Og vi har fått lov innimellom til å ha arrangementer med 20, 50, 100 og 200 tilskuere, med støttemidler i bunnen. Det har vi ingenting av nå, absolutt ingenting. Og det gjør krisen mye verre, sier han.

  (NTB)