Bøker du bare må lese

Liker du ikke å lese bøker sier du? - Her er en liste med bøker som vil fenge også deg, sier bokinspirator Liv Gade.

Bøker
Foto: Heidi Rode / NRK

Før i tiden jobbet Liv Gade i bank, men så tok hennes interesse for bøker helt av. Resultatet ble at hun sluttet med bankbøker og nå jobber som landets eneste bokinspirator. Vi ba henne anbefale et knippe bøker for folk som egetlig ikke liker å lese:

 

Liv Gade
Foto: Heidi Rode / NRK

1. Cecilie Samartin: Senor Peregrino

En vakker, velskrevet bok med alle de gode følelsene. Det finnes tragedier både i livet og litteraturen - denne er helt fri for det. Du blir litt salig og helt rolig av denne boken. Den gjør folk lykkelig. Min absolutte yndlingsbok!

2. Marit Gran Ilseng: Stian og jeg (barnebok)

Dette er en krimbok for barn mellom seks og tolv år. Boken er velskrevet, lærerik og fryktelig spennende. Den har gode illustrasjoner, og ungene elsker dem.

3. Cecilie Enger: Himmelstormeren

En sterk bok om en av Norges mest fascinerende kvinner - nemlig den glødende aktivisten Ellisif Vessel. Vessel levde på begynnelsen av 1900 tallet i Kirkenes. Hun kunne levd et beskyttet og behaglig liv, men valgte å kjempe for de som hadde minst, nemlig landets arbeiderklasser. En lavmælt, vakker bok om et lite stykke Norgeshistorie.

 

Cecilie Enger: Himmelstormeren. Gyldendal 2007
Foto: Gyldendal

4. Henrik Langeland: Francis Meyers lidenskap

En godbit for alle som er glad i bøker. Her stuper vi inn i et litterært miljø på Blindern og møter selvfølgelig professor i litteratur Francis Meyer. En mann i sin beste alder - som menn alltid er.

Dette er en herlig, lettlest og morsom bok.

5. Khaled Hosseini: Tusen strålende soler

Dette er en viktig bok om Afghanistan, hvor du lærer masse om landet og menneskene.

En bok som provoserer, som setter i gang noe i deg. Du blir sint, glad og opprørt, det er da du virkelig føler at du lever.

6. Jo Nesbø: Snømannen

En intens triller av dimensjoner, denne boken er fryktelig spennende. Du blir sugd inn og kommer ikke ut igjen før det hele er over - og da er du temmelig utmattet. Denne boken fikk Bokhandlerprisen i 2007.

7. 1001 bøker du må lese før du dør

Boken er satt sammen av en gruppe forfattere, anmeldere og vanlige bokelskere sånne som oss.

Dette er et referanseverk over bøker som har påvirket verden og våre liv, den inneholder flotte bilder, filmplakater og sitater. Her står mange av bøkene du har lest - og bøker du kommer til å lengte etter på lese. Den boken kommer til å følge meg - resten av mitt liv.

8. Diane Setterfield: Den trettende fortelling

En gammeldags roman som blir sammenlignet med "Jane Austin" og "Stormfulle høyder". Boken er en hyllest til den store 1800-tallsromanen og gir deg en reise tilbake i tid. Den er intens og spennende hele veien.

Kulturstrøm

 • – Hemmelig storfilm er ikke Bond

  Lørdag ble det meldt at det er gjort klart til opptak til den nye James Bond filmen på Sæbø den kommende uka. Nå avkreftes ryktene. – Jeg kan avkrefte at det er «James Bond»-produksjonen som er på plass i Sæbø, sier linjeprodusent i True North, Per Henry Borch, til Dagbladet. Han ønsker ikke å si noe mer til avisa om hvilken spillefilm som skal lages Ørsta og Rauma de kommende dagene, men bekrefter at den er av et internasjonalt kaliber. Etter det NRK erfarer dreier det seg om en Marvel-film med Scarlett Johansson.

  Film Box Office, Scarlett Johansson
  Foto: AP
 • Topshop legger ned USA-butikker

  Den britiske kleskjeden Topshop legger ned alle elleve butikker i USA, skriver CNN. Dette kommer etter at eierselskapet Arcadia Group forrige uke søkte om konkursbeskyttelse. Selskapet oppgir økt konkurranse fra nettbutikkene som en av grunnene til at de trekker seg ut av USA.

  BRITAIN-ECONOMY-INFLATION-RETAIL
  Foto: NIKLAS HALLE'N / Afp
 • Andre kjønnsroller i vikingtiden

  Marianne Moen ved Universitetet i Oslo har gått gjennom 218 vikinggraver i Vestfold og funnet ut at minst like mange menn som kvinner er begravd med blant annet nøkler og kjøkkenutstyr, skriver forskning.no. Dette betyr at kjønnsrollene i vikingtiden ikke var like ulikt fordelt som man tidligere har antatt.

  Vikinggrav
  Foto: Illustrasjon: Arkikon