Hopp til innhold

Boken som får barna til å sovne

Den lille kaninen i Carl-Johan Forssén Ehrlins bok vil så gjerne sovne. Det mener forfatteren at småbarna dine også vil, om du leser historien for dem.

Carl-Johan Forssen Ehrlin

Carl-johan Forssén Ehrlin gjør stor suksess med «Kaninen som så gjerne ville sove». I skrivende øyeblikk er den 26 sider lange boken oversatt til hele 40 språk.

Foto: Thomas Espevik

– Jeg tror svært mange har problemer med å få barna sine til å sovne om kvelden, sier den svenske forfatteren Carl-johan Forssén Ehrlin.

Den lille kaninen som så gjerne ville sove

Mye tyder på at han har rett. Etter at han i 2011 gav ut den søvndyssende boken «Kaninen som så gjerne ville sove» på eget forlag, har Ehrlin oppnådd stor suksess. I skrivende stund er den 26 sider lange boken oversatt til hele 40 språk.

Bokens hemmelighet ligger blant annet i den spesielle måten den skal leses på. Leseren får konkrete beskrivelser til stemmebruk, og noen steder skal det også gjespes – høyt og tydelig. Dette, kombinert med at barnet identifiserer seg med kaninen, skal ifølge forfatteren være snarveien til drømmeland.

Den lille kaninen i Carl-Johan Forssén Ehrlins bok vil så gjerne sovne. Det mener forfatteren at småbarna dine også vil, om du leser historien for dem.

Sovner Konrad (4½) når mamma leser fra boka om Kalle Kanin?

Motiveres av å hjelpe

Ehrlin har god tro på at boken fungerer til sitt formål.

– Mange foreldre har tatt kontakt med meg og fortalt at den fungerer. Noen har selvfølgelig sagt at den ikke virker, men de store massene sier at den funker bra, sier Ehrlin, som ofte får tilsendt hyggelige historier fra slitne foreldre:

– Jeg fikk blant annet en takk fra et foreldrepar som før brukte 4-5 timer på å legge sitt barn, men som nå bare brukte 12 minutter. Det gledet meg stort!

At han nå håver inn store pengesummer på boken, er ikke noe Ehrlin tenker på:

– Jeg har ingen anelse om hva jeg har tjent på denne boken. Motivasjonen min ligger i det å kunne hjelpe enda flere, og det er derfor jeg er glad for at den er oversatt til så mange språk.

Harriet Akre

Søvnforskeren Harriet Akre tror at Ehrlins bok kan hjelpe barn til å sovne om kvelden. – Forfatteren har brukt kjente psykologiske teknikker, sier hun.

Foto: Thomas Espevik

– Forfatteren bruker kjente psykologiske teknikker

Øre-nese-hals-spesialist og søvnforsker, Harriet Akre, ved Rikshospitalet i Oslo har lest Ehrlins bok. Hun skjønner godt at fortellingen om Kalle Kanin får barn over hele verden inn i drømmeland.

– Jeg synes innholdet i boken er veldig bra. Forfatteren har brukt kjente psykologiske teknikker, og tilpasser dem til barn.

Akre mener en slik bok kan hjelpe barn til å finne roen, men hun peker også på andre aktiviteter som kan gjøre samme nytte:

– Noen tar et bad før leggetid, andre snakker rolig om hyggelige ting som har skjedd i løpet av dagen. Det viktigste er at man har gode ritualer, at en gjør det samme hver kveld, sier Akre før hun understreker viktigheten av timene bak to lukkede øyne:

– Et barn som sover dårlig kan påvirke hele familien og forsterke de andre problemene man eventuelt måtte ha, både av psykologisk og medisinsk art.

Kulturstrøm

 • Flere er blitt svindlet på billettkjøp

  Flere har den siste tiden opplevd å bli svindlet ved kjøp av festivalbilletter på Facebook.

  Festivalsjef for Palmesus i Kristiansand Leif Fosselie sier pågangen for å få tak i billetter til helga har vært større enn noensinne, og advarer mot at antall falske profiler og falske billetter har økt.

  Brita Hansen i Agder politidistrikt sier det kan være utfordrende å løse slike svindelsaker og at folk løper en risiko når de handler andre steder enn gjennom de offisielle nettstedene.

  Palmesus 2016
  Foto: NRK Sorlandet
 • Abonnementsbasert Snapchat rulles ut

  Amerikanske Snap innfører en abonnementsversjon av Snapchat for å øke selskapets inntekter. Tjenesten rulles ut i flere land, men ikke i Norge.

  Betalingsversjonen får navnet Snapchat+ og skal koste om lag 40 kroner i måneden. Den skal gi tilgang til fordeler som ikke finnes i gratisversjonen, heter det i en uttalelse fra den California-baserte eieren Snap. Blant annet dreier det seg om prioritert teknisk hjelp og tilgang til nye tjenester før de blir tilgjengelig for andre.

  Abonnementsordningen rulles ut i Australia, Storbritannia, Canada, Frankrike, Tyskland, New Zealand, Saudi-Arabia, De forente arabiske emirater og USA, opplyser selskapet. (NTB)

  Sosiale medier
  Foto: Beate Oma Dahle / NTB