Hopp til innhold

Boken som får barna til å sovne

Den lille kaninen i Carl-Johan Forssén Ehrlins bok vil så gjerne sovne. Det mener forfatteren at småbarna dine også vil, om du leser historien for dem.

Carl-Johan Forssen Ehrlin

Carl-johan Forssén Ehrlin gjør stor suksess med «Kaninen som så gjerne ville sove». I skrivende øyeblikk er den 26 sider lange boken oversatt til hele 40 språk.

Foto: Thomas Espevik

– Jeg tror svært mange har problemer med å få barna sine til å sovne om kvelden, sier den svenske forfatteren Carl-johan Forssén Ehrlin.

Den lille kaninen som så gjerne ville sove

Mye tyder på at han har rett. Etter at han i 2011 gav ut den søvndyssende boken «Kaninen som så gjerne ville sove» på eget forlag, har Ehrlin oppnådd stor suksess. I skrivende stund er den 26 sider lange boken oversatt til hele 40 språk.

Bokens hemmelighet ligger blant annet i den spesielle måten den skal leses på. Leseren får konkrete beskrivelser til stemmebruk, og noen steder skal det også gjespes – høyt og tydelig. Dette, kombinert med at barnet identifiserer seg med kaninen, skal ifølge forfatteren være snarveien til drømmeland.

Den lille kaninen i Carl-Johan Forssén Ehrlins bok vil så gjerne sovne. Det mener forfatteren at småbarna dine også vil, om du leser historien for dem.

Sovner Konrad (4½) når mamma leser fra boka om Kalle Kanin?

Motiveres av å hjelpe

Ehrlin har god tro på at boken fungerer til sitt formål.

– Mange foreldre har tatt kontakt med meg og fortalt at den fungerer. Noen har selvfølgelig sagt at den ikke virker, men de store massene sier at den funker bra, sier Ehrlin, som ofte får tilsendt hyggelige historier fra slitne foreldre:

– Jeg fikk blant annet en takk fra et foreldrepar som før brukte 4-5 timer på å legge sitt barn, men som nå bare brukte 12 minutter. Det gledet meg stort!

At han nå håver inn store pengesummer på boken, er ikke noe Ehrlin tenker på:

– Jeg har ingen anelse om hva jeg har tjent på denne boken. Motivasjonen min ligger i det å kunne hjelpe enda flere, og det er derfor jeg er glad for at den er oversatt til så mange språk.

Harriet Akre

Søvnforskeren Harriet Akre tror at Ehrlins bok kan hjelpe barn til å sovne om kvelden. – Forfatteren har brukt kjente psykologiske teknikker, sier hun.

Foto: Thomas Espevik

– Forfatteren bruker kjente psykologiske teknikker

Øre-nese-hals-spesialist og søvnforsker, Harriet Akre, ved Rikshospitalet i Oslo har lest Ehrlins bok. Hun skjønner godt at fortellingen om Kalle Kanin får barn over hele verden inn i drømmeland.

– Jeg synes innholdet i boken er veldig bra. Forfatteren har brukt kjente psykologiske teknikker, og tilpasser dem til barn.

Akre mener en slik bok kan hjelpe barn til å finne roen, men hun peker også på andre aktiviteter som kan gjøre samme nytte:

– Noen tar et bad før leggetid, andre snakker rolig om hyggelige ting som har skjedd i løpet av dagen. Det viktigste er at man har gode ritualer, at en gjør det samme hver kveld, sier Akre før hun understreker viktigheten av timene bak to lukkede øyne:

– Et barn som sover dårlig kan påvirke hele familien og forsterke de andre problemene man eventuelt måtte ha, både av psykologisk og medisinsk art.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober