Wiese ny sjef på Litteraturhuset

Dagbladet-kommentator Andreas Wiese overtar sjefsjobben på Litteraturhuset.

Video Debatt om jødehat

SUKSESS: Litteraturhuset åpnet i 2007, og har blitt et sentralt samlingssted for offentlig debatt.

Foto: Nyhetsspiller

Andreas Wiese

SKIFTER JOBB: Dagbladets kommentator Andreas Wiese skifter beite.

Foto: Heiko Junge (utsnitt) / Scanpix

I mai ble det kjent at Aslak Sira Myhre trekker seg fra jobben som mangeårig sjef for Litteraturhuset for å gå til jobben som sjef for Nasjonalbiblioteket.

Nå er hans erstatter klar.

– En utrolig jobb

Wiese har vært ansatt som journalist i Dagbladet siden 1993, og er tilknyttet Dagbladets kulturavdeling og lederavdeling. Han har dekket og kommentert norsk teater og kulturliv i en årrekke, og har vært aktiv i debatten om media og offentlighet.

Wiese sier at det er utrolig hvordan Litteraturhuset på så kort tid har klart å få den statusen det har.

– Staben og Aslak har gjort en utrolig jobb med å gjøre Litteraturhuset til et sentralt sted for offentlig samtale, debatt og litteratur. Det er med en viss ydmykhet jeg tar fatt på denne jobben, sier han til NRK.

Laster Twitter-innhold

Økonomisk omstilling

Styreleder Anne Carine Tanum trekker fram Wieses brede kompetanse fra kulturfeltet.

– Han kjenner huset godt og vi har stor tro på at han vil kunne utvikle huset videre som institusjon de neste årene. I tillegg har han både økonomifaglig bakgrunn og ledererfaring, sier hun.

Litteraturhuset, som åpnet i 2007, er drevet av Stiftelsen Litteraturhuset, som ble dannet av Institusjonen Fritt Ord.

Fra og med i år legger huset opp til å ha en årlig inntekt på 25 millioner kroner. Halvparten av dette skal komme fra egen drift, mens de jobber for å få inn resten fra staten, Oslo kommune, Fritt Ord og private sponsorer.

Andreas Wiese sier at huset nå er inne i en overgangsfase når det gjelder finansiering.

– Fritt Ord har gjort en kjempejobb med finansieringen av huset, og vi er fortsatt avhengige av hjelp fra dem. Men framover blir vi mer avhengige av å få inn støtte fra Oslo kommune, staten og andre bidragsytere. Huset har allerede blitt så viktig i samfunnet at jeg tror at alle ser at dette er noe vi må finansiere videre, sier Wiese.