Endelig gjennombrudd i USA

Etter mange år som en av Norges viktigste forfattere, slår Vigdis Hjorth gjennom i USA denne høsten.

Vigdis Hjorth på vei ut av gul taxi i New York

TRAVEL: Vigdis Hjorth på vei til signering i en bokhandel på Manhattan.

Foto: Kari Joynt / Cappelen Damm

Karl-Ove Knausgård har opplevd det – til gagns. Dag Solstad har opplevd det – i godt voksen alder. Å slå igjennom på det amerikanske litterære markedet er få norske forfattere forunt. Men nå er det Vigdis Hjorth sin tur.

«Arv og miljø» av Vigdis Hjorth på engelsk

ORDSPILL: «Will and Testament» er blitt den engelske tittelen, i oversetter Charlotte Barslunds språkdrakt.

Foto: Verso Books

Hjorth er ubestridt en av våre viktigste forfattere. Hun skriver lett og medrivende om komplekse temaer. Lesere og kritikere er enige om at bøkene hennes er gode og viktige. Men sukess i utlandet har latt vente på seg. Det skjer nå med romanen «Arv og miljø».

Her hjemme ble det store kontroverser rundt romanen da den kom i 2016. Familien mente Vigdis Hjorth hadde lagt boken for tett på sin egen familie. Søsteren Helga svarte med å skrive sin versjon av historien i romanform.

Nå leses boka av uhildete anmeldere som aldri har hørt navnet Vigdis Hjorth før. Og romanen består testen. Den ene anmelderen etter den andre har tatt fram honnørord i sine dommer.

Den gjeveste av alle kom på mandag: The New Yorker har «Will and Testament» som hovedanmeldelse.

– Det er høyst uvanlig for en norsk forfatter, sier rettighetsredaktør Marius Hjeldnes hos Cappelen Damm Agency.

Anmelderen Lauren Collins mener at «...Hjorth skriver fryktløst om de kompliserte båndene mellom overlevende og overgripere,...»

Hvor mye den positive anmeldelsen vil bety for salget av boka er for tidlig å si, mener Hjeldnes, men viktigere er statusen det gir:

– Magasinet har et kvaltitetsstempel veldig få andre magasin er forunt. Navnet Vigdis Hjorth er herved godt plassert i amerikansk litterær offentlighet.

Romanen har også vært dukket opp på lister over spesielt anbefalte bøker i Paris Review og New York Times.

I godt selskap

Fra før er boka nominert til den prestisjetunge National Books Award for oversatte bøker. Der figurerer Hjorths bok sammen med Nobel-aktuelle navn som Olga Tokarczuk og László Krasznahorkai.

- Vi i Cappelen Damm ble stolte og veldig glade over nominasjonen, men for å være helt ærlig, så ble jeg ikke overrasket over at «Arv og miljø» kom med på langlista på ti finalister til prisen, sier Hjeldnes.

– Vigdis Hjorth har et langt og godt forfatterskap bak seg, men den boka har en særegen kraft i seg, både i språk og form og innhold.

Romanen er solgt til 20 land, men positiv mottagelse i USA og England har mye å si for bokas muligheter i resten av verden, forklarer den litterære agenten.

Først tar hun Manhattan....

Denne uka er Vigdis Hjorth i New York for å promotere boka si.

Vigdis Hjorth blir intervjuet i New York

NEW YORK STATE OF MIND: Med Empire State som bakgrunn blir Vigdis Hjorth intervjuet på det norske konsulatet.

Foto: Det norske konsulatet i New York

Programmet har bydd på mottagelse på den norske konsultatet, intervju og signering i bokhandel, samt andre pressemøter. Og ballen ruller videre:

  • 8. oktober får vi vite om «Will and Testament» har kommet videre på kortlista til National Book Award.
  • 14. oktober kommer oppslag i The New York Times. Deres journalist møtte Vigdis Hjorth i Oslo før hun dro til USA.
  • Det er også første dag av den viktige bokmessa i Frankfurt, der Norge er gjesteland i år. Vigdis Hjorth en av forfatterne i fokus der.
  • 24. oktober skal Hjorth videre til London Literature Festival og bli intervjuet på scenen sammen med Linda Broström Knausgård.
  • Detter kommer «Arv og miljø» ut i Frankrike og Spania.

Så gjenstår det å se om dette også blir et gjennombrudd for hele Hjorths forfatterskap, slik vi har sett det skje med Anne B. Ragde etter Neshov-serien.