Hopp til innhold

Vår siste store helt

Knut Hamsun skrøt boka opp i skyene, og den inspirerte Lars Monsen til å reise Canada på tvers. Helge Ingstads «Pelsjegerliv» virket dessuten så sterkt på programskaper Hans Olav Brenner, at han tror han var førstemann på den nord-canadiske prærien.

Hans Olav Brenner leser Helge Ingstad

Hans Olav Brenner med sin gamle utgave av Helge Ingstads villmarksopplevelser i Nord-Canada.

Foto: Hilde Bruvik / NRK

Tvedestrand by har mange antikvariater. En varm sommer for noen år siden besøkte jeg ett av dem, og plukket opp ei bok som skildrer en ung manns kamp for tilværelsen i femti minusgrader.

Helge Ingstad

Helge Ingstad inspirerer fortsatt til villmarksliv, med boken klassikeren «Pelsjegerliv».

Foto: Scanpix

Helge Ingstads «Pelsjegerliv» er en skildring av forfatterens opplevelser som førstereis pelsjeger i Nord-Canada på slutten av 1920-tallet. Den gang hadde kartet fortsatt hvite flekker. Ville og tamme indianere var gangbar retorikk, og Ingstad hadde store drømmer om å oppleve det opprinnelige og urørte.

Eventyr fremfor trygghet

Historien om Helge Ingstads pelsjegerliv er blant annet historien om et oppbrudd. Tjuesju år gammel bryter han opp fra sikker sakførerpraksis i Levanger, for å realisere drømmen om den store reisen. I NRKs radioarkiver finnes foredrag og intervjuer med Ingstad som spenner over mer enn seksti år. Gang på gang får han spørsmål om hvorfor han valgte å ofre tryggheten for eventyret.

Helge Ingstads datter, Benedicte Ingstad, er aktuell med biografi om sin egen far. I bind en, «Eventyret», tilbakeviser hun at farens entydige drøm var å reise mot nord, slik det ofte har blitt fremstilt. Det handlet mer om en generell utferdstrang, som mer eller mindre tilfeldig førte forfatteren til iskalde områder helt nord i Canada. Benedicte Ingstad forteller om bokas ikonske status i familien, og at hun lenge vegret seg for å lese den.

Et stykke forlagshistorie

«Pelsjegerliv» er norsk forlagshistorie. Ingrid Ryvarden var Helge Ingstads siste redaktør i Gyldendal forlag. Hun forteller at nettopp «Pelsjegerliv» ble en viktig bok for å etablere Gyldendal som et selvstendig norsk forlag etter hjemkjøpet fra Danmark noen år før. Boka har blitt utgitt i nærmere 20 utgaver og har solgt et sted mellom 130 000 og 150 000.

Mitt eget eksemplar fra antikvariatet i Tvedestrand er fra andreopplaget som kom i 1937.

En annerledes bestefar

Eirik Sandberg Ingstad er Helge Ingstads barnebarn. Til daglig jobber han som prosjektleder i NRKs underholdningsavdeling. Morsomt nok får han alltid ansvar for programmer med minusgrader. Slik som Lars Monsens villmarksserier.

Han skildrer bestefaren som en annerledes bestefar som fortalte eventyrlige historier ved peisen. Han husker særlig historiene om tåa som måtte skjæres av på grunn av koldbrann, og sulten da villreinen uteble.

Forut for sin tid

«Pelsjegerliv» er en episk anlagt bok, hvor naturskildringene aldri blir klisjefylte. Boka viser en øm, humoristisk og selvutleverende forfatter. Ingrid Ryvarden mener Ingstad med denne boka foregriper moderne trender i sakprosaen, hvor målet nettopp er å iscenesette seg selv i fortellingen. Hun sier også at boka både har pageturner-kvaliteter, og at man skal være veldig sur for ikke å bli sjarmert av fortellingen.

Jeg skriver under på den analysen. Løp til nærmeste antikvariat, eller få tak i den nye utgaven av boka.

Villmarkskjendisen

Villmarkskjendisen Lars Monsen, ble inspirert til å dra Canada på tvers.

Foto: Rune N. Andreassen

Kulturstrøm

  • Gåte er fornøyd, men spente

    Til NRK sier Gåte at de er fornøyde med plasseringen de har fått i sin semifinale, men at de samtidig er spente på stemningen i salen etter Israels opptreden.

    Tidligere tirsdag ble det kjent at Norge opptrer rett etter Israel i den andre semifinalen i Malmö 9. mai. EBU har fått kritikk fra flere hold for å la Israel delta.

    Jim Ødegård Pedersen, leder folkejuryen Adresse Malmö, tror det kommer til å gå bra. Men sier at Israels bidrag ikke er det enkleste å opptre etter i år. Også han er spent.

  • Madonna avslutter turné med stor gratiskonsert

    Madonna skal holde en enorm gratiskonsert på Copacabana i Rio de Janeiro 4. mai som avslutning på Celebration-turneen som startet i oktober.

    På Madonnas nettside omtales konserten som hennes «største show hittil». Den er en «takk til fansen for å ha feiret musikken hennes i mer enn fire tiår».

    Madonna
    Foto: Evan Agostini / AP