Hopp til innhold

Vant verdens største barnebokpris

Den nederlandske forfatteren Guus Kuijer vant ALMA-prisen – verens største barne- og ungomslitteraturpris.

Guus Kuijer

Guus Kuijer er en av Nederlands mest kjente forfattere.

Foto: Jaco Klamer

Alma-prisen er på fem millioner svenske kroner, noe som gjør den til verdens største internasjonale barne- og ungdomspris.

– Jeg er svært takknemlig for prisen. Jeg har forhåpninger om at prisen kommer til å styrke barnelitteraturens posisjon både i Nederland og resten av verden, sier Guus Kuijer.

Juryen begrunner med sin avgjørelse med at forfatteren er både fordomsfri og intellektuell, han er opptatt av både moderne problemstillinger og de store livsspørsmålene. Juryen begrunner også med at forfatteren viser stor respekt for barn, og tar avstand fra intoleranse og undertrykkelse.

I Lindgrens ånd

Prisen deles ut til en forfatter eller illustratør som fremmer den avdøde forfatteren Astrid Lindgrens humanistiske tankegang, og holder høy kvalitet over lang tid. Kandidater til prisen blir nominert fra hele verden, og bøkene trenger ikke å være oversatt.

Guus Kuijer debuterte som barnebokforfatter i 1975, og har gitt ut 43 bøker. Han er oversatt til over ti språk, blant annet svensk, engelsk og tysk. Ingen av bøkene er oversatt til norsk.

184 kandidater fra 66 land var nominert til litteraturprisen til minne om Astrid Lindgren. Selve prisen blir delt ut i Stockholm i slutten av mai.

Shaun Tan, ALMA

Shaun Tan fikk ALMA-prisen i 2011.

Foto: FREDRIK SANDBERG / Afp

I fjor vant australske Shaun Tan. Produksjonen hans omfatter et tyvetalls bøker, blant andre «Fortellinger fra ytre utkant», «Det røde treet »og «Den bortkomne tingen».

Fra Norge var ni forfattere og illustratører nominerte. De ni er Gro Dahle, Harald Rosenløw Eeg, Fam Ekman, Stian Hole, Ragnar Hovland, Gry Moursund, Bjørn Sortland, Øyvind Torseter og Svein Nyhus.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober