Vant årets pinligste bokpris

Forfatter Manil Suri får prisen for årets verste skildring av en sex-scene i en roman.

Manil Suri

Forfatter Manil Suri ble 3. desember tildelt prisen «Bad Sex in Fiction Award».

City of Devi

Den tvilsomme utmerkelsen går til «City of Devi».

Foto: Presse

Forfatteren vinner prisen takket være en trekant-scene som utspiller seg mens millionbyen Mumbai er truet av en atombombe, skriver The Guardian.

Flaut og pinlig

Det er det britiske magasinet Literary Review som står bak kåringen. Hvert år siden 1993 har de delt ut prisen «Bad Sex in Fiction Award». Prisen går, som navnet hentyder, til den forfatteren som de mener har skrevet den dårligste sex-scenen i en roman.

I alt åtte romaner konkurrerte om å vinne årets kanskje minst flatterende litterære utmerkelse. Alle vinner-kandidatene har til felles at de har skrevet romaner med det juryen mener er dårlig fortalte erotiske øyeblikk.

Vil bedre kvaliteten

Skjønt bøkene er blottet for pornografiske beskrivelser, inneholder de alle så flaue avsnitt at de ble nominert.

Grunnen til at denne prisen i det hele tatt gis ut, er et ønske om å sette fokus på usmakelige og overfladiske seksuelle beskrivelser i moderne romaner. Hensikten med å trekke fram de dårlige skildringene, er med andre ord et håp om at det kan gjøres bedre i fremtiden.

Årets pinligste litteraturpris ble delt ut på den fasjonable klubben The In & Out som ligger i St James i London 3. desember. I fjor gikk prisen til forfatteren Nancy Huston for romanen «Infrared».

Mange typer kjærlighet

Årets vinnertekst er hentet fra Suris tredje roman The City of Devi. Her beskrives eksplosjoner, supernovaer, galakser, atomkjerner samt kropper som er låst sammen. Les hele originalteksten her.

Manil Suri - som tidligere har blitt nominert til flere gjevere priser - bor i USA, hvor han er professor i matematikk ved University of Maryland. Han kunne ikke delta på kveldens premieutdeling, men en representant fra forleggeren Bloomsbury aksepterte den spesielle utmerkelsen på vegne av forfatteren.

– Ved å ta imot denne prisen oppfordrer vi alle til å danne sin egen mening om Manil Suris The City of Devi. Som Tolstoy sa i Anna Karenina: Det finnes like mange typer kjærlighet som det fins hjerter, sa forleggeren i følge The Guardian.