Urban kjærlighet og desperasjon

Debutant Didrik Morits Hallstrøm skriver om tomme svømmebassenger, paralyserte haier og kjærlighet og død i byen.

Forfatter Didrik Morits Hallstrøm

Forfatter Didrik Morits Hallstrøm debuterer i høst med romanen «Du er ikke død før jeg slutter å elske deg».

Foto: Cappelen Damm

Omslaget til boken "Du er ikke død før jeg slutter å elske deg"
Foto: Cappelen Damm

– Det verste som kunne skjedd er om boken hadde endt opp som en slags «utelivsroman». Selv om jeg ofte bruker utesteder og bynetter som miljøer og situasjoner i historien, er det ikke dette det handler om. Det handler om Daniel og Iben, forteller Didrik Morits Hallstrøm til NRK.no.

«Du er ikke død før jeg slutter å elske deg» er en minimalistisk og introvert kjærlighetshistorie om å ha alt og ingenting på samme tid, ifølge forfatteren.

– Vi møter Iben og Daniel som er fryktelig glade i hverandre. Problemet er bare at Iben er død. Fortid og nåtid flettes sammen, når Daniel prøver å leve videre i en by han egentlig hadde forlatt.

LES OGSÅ: Forfatterdebutanter høsten 2011

Flyttet til Volda

Forfatteren, som opprinnelig kommer fra Ekeberg i Oslo, jobbet som DJ, modell og treningsinstruktør før han flyttet fra byen. Nå bor han i Volda, hvor han driver sitt eget design- og reklamebyrå sammen med kjæresten sin.

– At boken blir omtalt som urban litteratur er helt greit for meg. Handlingen foregår jo mye i Oslo. Vanligvis er jeg ganske manisk når det gjelder å klassifisere litteratur, film, musikk og så videre, men på merkelig vis er ikke klassifiseringen så viktig når jeg produserer ting selv. Det får bli opp til leseren selv å avgjøre, mener han.

– En utfordring var å balansere universet i boken. Å beskrive en strippeklubb uten at det ble «tacky» eller spekulativt, uten å miste fokus på hvem som besøker klubben og hva denne personen ønsker å oppnå eller ikke oppnå, alt ettersom.

LES OGSÅ: Har du Norges fineste bokhylle?

– En fin tid

Hallstrøm har jobbet med boken i om lag fem år, bevisst og målrettet i de siste tre av dem.

– Førsteutkastet var et resultat av en samling lapper, notatbøker, tegninger, black russians, flytting inn og ut av leiligheter i Oslo og tilbakemeldinger fra forfatter Bård Torgersen som var lærer på Westerdals når jeg gikk der. De neste fire, fem utkastene var en blanding av kaos, stillhet, mestring og frykt. Så kom Cappelen Damm på banen. Samtidig flyttet jeg til Volda med kjæresten for å starte reklame- og designbyrå. Jeg fikk det jeg tror man kaller roen. Jeg så hvaler. Plukket kantareller. Leste mye. Så ting utenifra. Det var en fin tid.

LES OGSÅ: - Et privilegium å være norsk debutant

– Gjør det for meg selv

Stephen King, Michel Houellebecq, Dennis Cooper, Bret Easton Ellis, Paul Auster, Jens Bjørneboe og William Blake, er forfattere han setter pris på.

– Ellers er jeg veldig glad i novellene til Ingvar Ambjørnsen, også.

Det er en utrolig følelse å jobbe lenge med et prosjekt og endelig få det realisert, mener Hallstrøm. Ellers har han få eller ingen forventninger til det å debutere litterært, verken hva gjelder anmeldelser, salgstall eller oppmerksomhet, forteller han.

– Jeg gjør det her for meg selv og fordi jeg må det. Jeg er takknemlig som har fått muligheten, og er veldig glad for å ha en redaktør, Sigmund Sørensen, som mer enn villig går runde etter runde for å gjøre ting så bra som mulig.

De døde kommer tilbake

Pengene skal brukes til å betale restskatt. Forfatteren er allerede igang med et nytt romanprosjekt.

– Jeg er stolt og veldig motivert. Nå har jeg gjort det én gang. Jeg vet det er mulig. Nå gjelder det bare å gjøre det igjen.

– Jeg fortsetter som vanlig som tekstforfatter i reklame og designbyrået til kjæresten og meg: Kib & Morits. Samtidig har jeg det siste året jobbet på en roman jeg ser frem til å bruke mer tid på. Den blir stor og mørk. Kampen mellom det gode og det onde. Full av ørner og døde mennesker som kommer tilbake. Blokker må vike for trær. Dørvakter må vike for fiskere. Sånn blir det når man flytter fra byen.

LES OGSÅ: Alt om litteratur på NRK.no