Tre store om rampelyset

Roy Jacobsens suksess, Karl Ove Knausgårds ambisjoner, og Anne B Ragdes
fanskare smaker av størrelse. Men to av dem kvier seg for rampelys. Se sjeldent intervju.

Roy Jacobsen

Roy Jacobsen er en av 'Tre store' i norsk bokverden.

Foto: Josefsen, Jon-Michael / SCANPIX

Se Bokprogrammet på NRK1, i kveld, kl. 22.30

De er store på hver sine måter. Roy Jacobsen, Anne B. Ragde og Karl Ove Knausgård er alle tre forfattere som ruver i det norske boklandskapet på hvert sitt vis. Men møtet med rampelyset opplever de alle som en ekstrem kontrast til arbeidet med å skrive bøkene.

Selvopptatt eller edel?

Karl Ove Knausgård

Karl Ove Knausgård svarer her på hvorfor han skriver om sine nærmeste.

Foto: Åserud, Lise / Scanpix

Karl Ove Knausgård har skrevet 2500 sider om sitt eget liv. Mengden kan få enhver til å undre seg. Er han verdens mest selvopptatte mann eller har han edlere motiver for å skildre det han tenker på når han vasker opp og skifter bleier?

Til Bokprogrammet sier forfatteren at han beskytter seg mot offentligheten ved å unngå å åpne avisene, men fordi det denne gangen har vært vondt å skrive med utgangspunkt i det private, gir han bl.a i dette intervjuet - eksklusivt for nettet:

SE det ærlige intervjuet i nett-tv:

Knausgård 1:5

Knausgård 2:5

Knausgård 3:5

Knausgård 4:5

Knausgård 5:5

Jacobsen vender tilbake

Roy Jacobsen

Roy Jacobsen får strålende kritikker, men kvier seg for neste lansering.

Foto: Josefsen, Jon-Michael / SCANPIX

Roy Jacobsen kvier seg ved tanken på en ny lanseringsrunde.

I høst har Jacobsen har høstet fantastiske kritikker og salgsuksess for sin siste bok ”Vidunderbarn” - en ny roman om oppvekst på 60-tallet. Siden den kom ut i midten av august er den trykket opp i 67 000 eksemplarer og tre opplag. I Bokprogrammet forteller forfatteren om hvordan dette virker på ham når .

Igjen skriver Jacobsen om 60-tallet. Hva er det med dette tiåret? Hvorfor var det så sjelsettende at han enda skriver bøker fra den epoken? Det spør også Bokprogrammet om.

Forfattere skriver i ensomhet, men dagen da boken lanseres er de fritt vilt. Jacobsen sier kontrasten til hverdagen som skrivende forfatter er stor.

Ragde som fritt vilt

Forfatter Anne B. Ragde

Anne B. Ragde.

Foto: Anne Liv Ekroll / NRK

Dersom man er en kjent forfatter med en stor skare av fans, og i tillegg skriver eksplisitt om sex, går medieverdenen stort sett alltid helt amok.

Bokprogrammet har fulgt Anne B Ragde gjennom lanseringsdagen i Trondheim for boken "Nattønsket". Sjekk hvordan hun takler det.

Ragde som fritt vilt

Møt "Tre store" i Bokprogrammet -

i kveld kl. 22.30 på NRK 1

* Les flere saker om LITTERATUR

* Diskuter litteratur-saker med NRKbok på Twitter.