Hopp til innhold

Knausgårds overmann

Norske kritikere foretrekker Tomas Espedal framfor Karl Ove Knausgård.

Tomas Espedal

Tomas Espedal under utdelingen av Kritikerprisen 2009 i Litteraturhuset i Oslo.

Foto: Birger Kolsrud Jåsund / NRK

Det ble klart da Kritikerprisen for beste voksenbok ble utdelt kl. 12 i Litteraturhuset i Oslo i dag.

Tomas Espedal

Tomas Espedal mottar Kritikerprisen, et trykk av Øyvind Torseter.

Foto: Birger Kolsrud Jåsund / NRK

Tomas Espedal var nominert med romanen «Imot kunsten», og hadde konkurranse fra Karl Ove Knausgård med «Min kamp 1», Kjartan Fløgstad med «Grense Jakobselv» og Ingrid Storholmen med «Tsjernobylfortellinger».

Les: De nominerte til Kritikerprisen

Knausgård favoritt

Tidligere har Karl Ove Knausgård vunnet både Brageprisen og P2-lytternes romanpris med «Min kamp 1». Disse prisene, pluss begeistrede anmeldelser og massiv oppmerksomhet, ga Knausgård favorittstempelet til å hente hjem Kritikerprisen 2009.

Men norske kritikere mente altså at Tomas Espedal hadde skrevet fjorårets beste voksenbok med romanen «Imot kunsten», som fikk strålende anmeldelse i Bok i P2.

Les: NRKs anmeldelse av "Imot kunsten"

– «Imot kunsten» er stor romankunst og viser Tomas Espedals originale blikk, heter det i juryuttalelsen.

Les: Juryens tale til Tomas Espedal

Se Espedal gå og gå

I slutten av mars kan det bli en ny kamp mellom Tomas Espedal og Karl Ove Knausgård. Begge er nemlig nominerte til Nordisk Råds litteraturpris 2009, men får da solid konkurranse fra sterke forfatternavn som Sofi Oksanen (Finland), Ida Jessen (Danmark) og Steve Sem-Sandberg (Sverige).

Les: De nominerte til Nordisk Råds litteraturpris

Maria Parr

Maria Parr mottar Kritikerprisen, et trykk av Øyvind Torseter.

Foto: Birger Kolsrud Jåsund / NRK

Espedal ble også nominert til Nordisk Råds litteraturpris i 2006 for romanen «Gå. Eller kunsten å leve et vilt og poetisk liv». Her kan du se Espedal gå sammen med Hans Olav Brenner i fjellene i Bergen.

Se: Tomas Espedal i Bokprogrammet

Andre prisvinnere

Kritikerprisen for beste barne- og ungdomsbok gikk til Maria Parr for «Tonje Glimmerdal», som har høstet svært gode anmeldelser.

Hør: NRKs anmeldelse av "Tonje Glimmerdal"

– Er det ett ord som kan karakterisere teksten til Maria Parr, så må det være energi. På samme måte som hovedpersonen i boken, Tonje Glimmerdal, er ladet så hun nesten sprekker, er hver setning og hver lille scene hos Maria Parr konsentrert energi. Årets vinner av kritikerprisen for barn og unge er rett og slett uimotståelig i sin entusiasme, lekenhet og sitt fortelleroverskudd, sa Anne Cathrine Straume, som satt i juryen.

Les: Juryens tale til Maria Parr

Tor Eystein Øverås

Tor Eystein Øverås.

Foto: Birger Kolsrud Jåsund / NRK

Prisen for årets litteraturkritiker gikk til Tor Eystein Øverås, som er anmelder i Klassekampen og Morgenbladet.

– Årets prisvinner behersker den fine grensen mellom det personlige og det private og fremstår dermed som en tydelig kritiker, der livet speiles i litteraturen, og der litteraturen er liv, sa juryen.

Les: Juryens tale til Tor Eystein Øverås

Nytt Knausgård-nederlag

I dag ble også Ungdommens kritikerpris utdelt. Der var også Karl Ove Knausgård nominert for «Min kamp 1». Men også her måtte han se seg slått. Denne gangen var det Jon Øystein Flink som begeistret de unge leserne mest med romanen «Sex, død og ekteskap».

Les: Ungdom liker "Sex, død og ekteskap"

Kulturstrøm

  • Gåte er fornøyd, men spente

    Til NRK sier Gåte at de er fornøyde med plasseringen de har fått i sin semifinale, men at de samtidig er spente på stemningen i salen etter Israels opptreden.

    Tidligere tirsdag ble det kjent at Norge opptrer rett etter Israel i den andre semifinalen i Malmö 9. mai. EBU har fått kritikk fra flere hold for å la Israel delta.

    Jim Ødegård Pedersen, leder folkejuryen Adresse Malmö, tror det kommer til å gå bra. Men sier at Israels bidrag ikke er det enkleste å opptre etter i år. Også han er spent.

  • Madonna avslutter turné med stor gratiskonsert

    Madonna skal holde en enorm gratiskonsert på Copacabana i Rio de Janeiro 4. mai som avslutning på Celebration-turneen som startet i oktober.

    På Madonnas nettside omtales konserten som hennes «største show hittil». Den er en «takk til fansen for å ha feiret musikken hennes i mer enn fire tiår».

    Madonna
    Foto: Evan Agostini / AP