Hopp til innhold

– Jeg leste bøker for å lade opp til kamp

Fotball er noe som bare ligger i oss helt naturlig, mener tidligere proffspiller og trener Arild Stavrum, som er aktuell med barneboken «Maradonas magi».

Tidligere fotballproff og trener, Arild Stavrum har de siste årene gitt ut flere bøker. Nå har han skrevet sin første barne- og ungdomsbok, "Maradonas magi". Se Stavrum lære bort balltriks i klasserommet til 9.-klasssingene på Groruddalen ungdomskole.

– Jeg er opptatt av å fortelle hvor viktig det er å lese, uansett hva du driver med. Som gammel fotballspiller kan jeg si at bøker har vært en viktig del av livet mitt, og at jeg har brukt det aktivt for å bli en bedre fotballspiller. Her er Arild Stavrum på Groruddalen skole, hos klasse 9GH for å skru opp interessen for både fotball og lesing.

Arild Stavrum har med seg både en stor bag med fotballer oppi, og han skifter i all hast fra t-skjorte til spillerskjorte med Maradonas navn på ryggen. Han entrer klasserommet på Groruddalen ungdomsskole med en entusiasme i stil med det å ankomme fotballstadion. Møtet med 14-åringene skal bli noe helt annet enn en vanlig skoletime. «Jeg vil at alle skyver pultene sine bakerst», forklarer den tidligere proffspilleren og treneren.

Støyen gir gjenklang i rommet når 25 elever sleper og drar pultene over gulvet. En stor skinnende gulvflate snart tjene som fotballbane, men først setter alle seg i en halvsirkel. Stavrum dribler ballen og stiller seg i midten, med prosjektoren rettet mot tavlen. Det skal handle om både fotball og litteratur, for det er dette Stavrum brenner for.

– Jeg er litt smånervøs for å stå foran dere, for det er litt vanskelig å legge ballen på nakken slik jeg skal prøve nå, sier Arild Stavrum og balanserer ballen.

Arild Stavrum har alltid vært veldig interessert i både bøker og fotball.

– Det kom av at jeg både leste og spilte mye fotball. Så bare fikk jeg en ambisjon om at jeg skulle klare å få til å skrive en bok. Det begynte jeg med helt på slutten av fotballkarrieren, og fullførte da jeg var ferdig med å spille. Det å skrive bøker og det å spille fotball er to totalt forskjellige yrker, likevel dreier det seg litt om å ha den samme driven ved å prøve å få til noe. Dette tror jeg at jeg har med meg fra idretten.

Bøker før kamp

Maradonas magi

Arild Stavrum startet fotballkarrieren på laget Clausenengen i Kristiansund. I sin nye bok «Maradonas magi» spiller også de unge kameratene Mikke, Hans og Shearer på et fotballlag ved samme navn.

Foto: Cappelen Damm

Ifølge ham er fotball og bøker en fin kombinasjon for å finne balansen i livet.

– Jeg har definitivt brukt bøker for å slappe av, for fotballen er utrolig krevende tankevirksomhet hvis det går litt dårlig eller er en veldig viktig kamp du skal spille. Da er det lett å bare tenke fotball, og bøker er en veldig fin måte å koble av fra det som er viktig eller farlig, for å si det sånn. Det å leve seg inn i en fiktiv verden kan være utrolig bra mentalhygiene.

– Hva har du lest før en viktig kamp?

– Det er alt mulig forskjellig, alt fra krim til dikt.

– Er det noe som er spesielt bra for å forberede seg til kamp?

– Jeg synes det er veldig bra hvis det er bøker som jeg trenger å forestille meg ting. Den klassiske gamle krimlitterære helten min er Elmer Leonard som i liten grad beskriver personer i bøkene. Det er opp til leseren selv å kunne forestille seg hvordan vedkommende ser ut. Han bruker et veldig enkelt og direkte språk som stiller krav til leserens fantasi, og da må man være konsentrert om boka.

– Noe jeg selv er opptatt av

Stavrum har siden 2008 skrevet bøkene « 31 år på gress », « Golden Boys » og «En sommer med fotball». Den siste boken kom ut tidligere i år og er en svært personlig bok om da kona fikk kreft.

– Etter at jeg skrev den boken, som er veldig personlig, hadde jeg lyst til å gjøre noe som var kun morsomt. Jeg ville lage noe som var akkurat slik jeg skulle ønske å ha lest da jeg selv var ung – en historie jeg kunne kose meg med å finne på, og med å lage. Jeg håper at det skinner gjennom at jeg virkelig har kost meg gjennom skriveprosessen, sier Arild Stavrum.

«Maradonas magi» handler om de tre fotballinteresserte kompisene Mikke, Hansa og Shearer, som alle er i begynnelsen av tenårene. De reiser på ferie til Barcelona, Roma og Napoli.

– Jeg har flere ganger tenkt på å skrive en bok for yngre lesere, men det har ikke blitt noe av det.

Idèen ble til da han helt tilfeldig så en video på YouTube der Diego Maradona og Lionel Messi skårer mål på akkurat samme måten.

– Da begynte fantasien min å spille inn på at her lå det noe magisk bak. Jeg tenkte på hvor kult det hadde vært hvis en vanlig gutt – som jeg var en vanlig gutt fra Kristiansund – kunne oppdage hva som var hemmeligheten bak dette.

Magisk Maradona

I den nye boken kommer de tre bestekameratene over selve kapteinsbåndet til fotballegenden Maradona. Dette håper de skal hjelpe fotballaget deres til å kunne vinne serien.

– Det bygger seg opp mot at de skal komme til Napoli, som er Maradonas hjemby nummer to. Han kommer fra Buenos Aires, men er Napolis store helt. Jeg fikk også inspirasjon da jeg var i Napoli, og ble tilbudt på gaten å kjøpe en kopi av Maradonas drakt. Dette var 25 år etter at han hadde spilt i Napoli, så jeg skjønner hvor stor han er når de fremdeles selger drakten hans på gata. Derfor ville jeg at guttene i boken min skulle innom der for å få tak i den magien som finnes etter ham

Selv er Stavrum en stor beundrer av den berømte fotballspilleren.

– Han er et stort idol. Jeg var 14 år i 1986, da Maradona hadde det som er den beste turneringen som en fotballspiller noen gang har hatt. Det er noe jeg aldri glemmer, og det gjorde nok meg til en enda større fotball-fan, og slik har det holdt seg for meg siden da. VM blir aldri det samme som det var i 1986, for min del og for min generasjon. Det tror jeg er ganske sikkert.

Stavrum har allerede planer om å skrive en ny barne- og ungdomsbok om de tre kameratene.

– Jeg kan røpe at handlingen i neste bok kommer helt sikkert til å flyttes til Buenos Aires. Jeg kan også røpe at det blir både Maradona og videre magi i den.

Arild Stavrum og 9. klassinger på Groruddalen skole

– Det er veldig mange idretter der du trenger utrolig mye utstyr, som da ekskluderer mange. Fotballen er så inkluderende at i verdens fattigste land spilles det fotball overalt. Det er noe av den store, store sjarmen med det, sier Arild Stavrum. Her har han laget 'fotballbane' i klasserommet på Groruddalen ungdomskole.

Foto: Hilde Bjørnskau / NRK

– Fotball er overalt. Det er verdens største og mest utbredte sport. Det er vanskelig å si hvorfor, men en del av det er at du trenger ingenting egentlig, bare en ball og en flate å spille på, i motsetning til en del andre idretter. Jeg mener, det er jo ingen som begynner med stavhopp som liten.

– Les bøker

Arild Stavrum snakker med skoleelevene om hvor viktig det er med fysisk avkobling hvis du er sliten av å lese til prøver. Det kan kan få deg til å lese bedre etterpå. De to tingene går veldig ofte hånd i hånd, sier Stavrum.

– Hvordan synes du responsen var inne i klasserommet?

– Enkelte er litt beskjedne og enkelte er ivrige, og så er det gøy å spille fotball. Jeg syns det var en deilig gjeng og bra med respons.

Fotballstjernen og forfatteren har reist rundt på flere skoler, i både Oslo og sist uke i Haugesund, for å formidle leseglede til unge.

–Les! Les bøker, samme hva det er, for du vil oppdage en ny verden og du vil ha godt av det i alle sammenhenger, men vær aktiv også. Prøv å få til begge deler, er det han ønsker å formidle.

Stavrum mener unge bør kutte ned på mobil- og nettbruken, og heller gjøre mer varierte ting.

– Jeg tror vi er i en periode nå der det er viktig å fokusere på både lesing og fysisk aktivitet, og at ikke data`n tar helt over, sier Arild Stavrum.

  • Se også:
    Litteratur og fotball møtes i kveldens Bokprogrammet. Hva kan bøker om fotball avdekke om den folkekjære idretten? Vi kjenner alle til spillet på banen, men hva med spillet rundt? Vi møter tre forfattere med hver sin tilknytning til sporten og hver sin innsikt i drømmene og kynismen som preger spillet utenfor banen. Programleder Siss Vik.(11:14)

    Arild Stavrum i Bokprogrammet (Sendt 2012)

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.