Hopp til innhold

Sluk seks romantiske storverk på 24 minutter

Dårlig tid, men lyst til å kjenne kjærlighets-klassikerne i litteraturen? Vi har løsningen.

Klassiske storverk

Romanene «Den store Gatsby», «Jane Eyre», «Stormfulle høyder», «Madame Bovary», «Kristin Lavransdatter».

Foto: NRK-montasje

Lær deg disse seks mursteinene om håpløs kjærlighet i lynfart, så du kan imponere i litterære samtaler uten å ha lest dem. Dette er hentet fra en podkast-serie med forfatter og litteraturviter Janne Stigen Drangsholt og programlederne Per Øystein Kvindesland og Bjørn Olav Skjæveland.

Vi har samlet kjærlighets-klassikerne for deg:

1. «Den store Gatsby» av F. Scott Fitzgerald

I denne podkasten får du vite innholdet i boken som filmen «Den store Gatsby» bygger på. På bildet: Skuespillerne Carey Mulligan og Leonardo DiCaprio. (Foto: SF Norge AS)

Styrtrike Jay Gatsby lever et tilbaketrukket liv i 1920-tallets USA, men holder gedigne fester. Han ønsker å vinne tilbake sin tapte kjærlighet, Daysy, som er gift med en brutal mann.

2. «Kristin Lavransdatter» av Sigrid Undset

Vi forklarer alle tre bindene.

Fortvil ikke om du aldri kom lenger enn til side ti i «Kransen». Hør podkasten og lær deg alle bindene en gang for alle. På bildet: ​​​​​​​«Krirstin Lavransdatter» er populær som spel, her fra en forestilling på Jørundgard i Gudbrandsdalen. (Foto: NRK)

Romantrilogien består av «Kransen», «Husfrue» og «Korset». Handlingen starter når Kristin er ung jente på en gård i Gudbrandsdalen på begynnelsen av 1300-tallet. Hun må gifte seg med sønnen på nabogården, men innleder et forbudt kjærlighetsforhold.

3. «Stolthet og fordom» av Jane Austen

Lurer du på hvordan du får fem døtre og hvorfor Darcy har rotet seg inn i Bridget Jones dagbok? Da er dette noe for deg. Du hører forfatter og litteraturviter Janne Stigen Drangsholt sammen med programlederne i P1-programmet Utakt,Øystein Kvindesland og Bjørn Olav Skjæveland. (Foto: Filmpolitiet)

Lurer du på hvordan du får fem døtre og hvorfor Mr. Darcy har rotet seg inn i Bridget Jones' dagbok? Da er dette noe for deg. På bildet: Keira Knightley i hovedrollen i en av filmatiseringene av boken. (Foto: Filmpolitiet)

Unge Elizabeth Bennet vokser opp i aristokratiske omgivelser i England tidlig på 1800-tallet, hvor gode manerer og ekteskap er vesentlig. Hennes forhold til en rik mann blir fullt av forviklinger.

4. «Madame Bovary» av Gustave Flaubert

Er det en kopi av Don Quijote?

En fransk legefrue føler at livet i provinsen ikke lever opp til forventningene. (Illustrasjon av Albert Fourié/Wikimedia Commons)

Franske Emma Bovary lever på midten av 1800-tallet, og har lest så mange romaner at hun ikke føler seg hjemme i virkeligheten. Hun drømmer om spenning og romantikk, og er utro. Boken måtte gjennom en rettssak om hvorvidt den var umoralsk, før den ble tillat å utgi i 1856.

5. «Stormfulle høyder» av Emily Brontë

Var ikke «Wuthering Heights» en låt med Kate Bush?

Om du kun forbinder «Stormfulle høyder» – på engelsk «Wuthering Heights» – med Kate Bushs låt, kan det være lurt å bruke fire minutter på denne podkasten. På bildet: Top Whitens, nær Haworth i West Yorkshire, England. Stedet som inspirerte forfatteren. (Foto: Vera Kvaal/NRK)

Den fattige gutten Heathcliff blir hentet til en rik herregårdseier for å arbeide, og blir sjelevenn med husets datter Catherine. Men når Catherine blir voksen gifter hun seg med naboen som har høyere status. Det klarer ikke Heathcliff å tilgi henne.

6. «Jane Eyre» av Charlotte Brontë

Romanen er fra 1847 av den engelske forfatteren Charlotte Brontë, først utgitt under pseudonymet Currer Bell. Romanen skildrer en foreldreløs kvinnes oppvekst og voksenliv. Høres det gøy ut? Du hører forfatter og litteraturviter Janne Stigen Drangsholt sammen med programlederne i P1-programmet Utakt, Øystein Kvindesland og Bjørn Olav Skjæveland. (Foto: Mike Hogan/BBC)

Romanen skildrer en foreldreløs kvinnes oppvekst og voksenliv. Høres det gøy ut? Romanen er fra 1847. På bildet: Ruth Wilson som Jane. (Foto: BBC)

Foreldreløse Jane vokser opp hos en følelseskald tante og blir plassert på en fattigslig skole. Når hun vokser til får hun jobb som guvernante – eller privatlærer – på en herregård. Hun forelsker seg i husverten.

Anbefalt videre lesning:

De dødes tjern 25.08.07

De dødes tjern

Foto: NRK

Den morsomme snarveien til 6 mørke klassikere. Du trenger nesten ikke å lese bøkene. Disse humoristiske lyn-oppsummeringene står for seg selv. Les saken

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober