NRK Meny
Normal

Bøker som «fast food»

– Fremtidens bokhandel skal printe bøker på stedet, spår bokhandlergründer Christian Skrede i Eldorado bokhandel. I forlagsbransjen settes det spørsmålstegn ved kvaliteten til slik kortreist litteratur.

Eldorado bokhandel - Aschehougs område

VIL GJØRE LITTERATUREN MER TILGJENGELIG: På Eldorado bokhandel skal litteraturen oppleves. Fra 2019 sverger daglig leder, Christian Skrede, på at blant annet Eldorado vil kunne trykke bøker til kunder på minuttet.

– Jeg kan sverge på at du innen tre år kan du ta ut bøker i bokhandel slik du tar ut penger fra en minibank, sier daglig leder i Eldorado bokhandel, Christian Skrede.

– Bokbransjen er en konservativ bransje, men dette er måten å drive bokhandel på. Det er jeg villig til å spandere et hjerteinfarkt på å få til.

«Print on demand»

Christian Skrede ved Eldorado bokhandel

FREMTIDENS BOKHANDEL? – Vi er en forbaska konservastiv bransje, men vi har et ansvar å spørre oss selv - hvordan skal vi ivareta den fantastiske bredden egentlig? Spør Christian Skrede seg.

Bokhandlergründer Skrede vil gjøre det mulig for bokhandlere å trykke bøker på stedet, og dermed selge litteratur etter behov. I løpet av tre år vil han åpne bokbutikker på knappe 100 kvadratmeter, utstyrt med 15000 titler av ett eksemplar. Bøkene skal lynraskt trykkes og hentes direkte i kassa.

Skredes fremtidsplaner for den norske bokhandlerbransjen tar utgangspunkt i ebokas inntog på markedet. Han beskriver at alle bøker som er tilgjengelige i ebok-format, kan printes opp direkte i butikk, og selges ut til kunden der og da. Ambisjonen er at én bok vil ta ett minutt å printe opp. Slik mener han «print on demand» vil ivareta bredden i litteraturen, kutte risikokost og innkjøpsproblematikk, i tillegg til å gjøre bokhandlerbransjen mer miljøvennlig.

– Både bokhandlere og forlagsbransjen sier i dag at det blir gitt ut for mange bøker, det er en veldig passiv måte å agere på, mener Skrede.

– Vi må stille oss spørsmålet: hvordan vi skal ivareta den fantastiske bredden vi har i litteraturen? Med denne løsningen kan vi printe ut «alle verdens bøker», så lenge den finnes som ebok.

– Blir kvaliteten god nok?

Harald Fougner

DYRE MASKINER: Harald Fougner peker også på at maskinen som gjør print on demand mulig er så dyre i innkjøp at det kan bli vanskelig for enkelte bokhandlere å bruke det aktivt i butikken.

Assisterende forlagsdirektør i Gyldendal, Harald Fougner, applauderer innovasjonsvilje, men peker på at selve ebok-formatet ikke automatisk kan printes som til en tilsvarende pocket av god kvalitet.

– Mange forfattere er opptatt av fremstillingen av boken, der hardcover ofte er viktigst. Skal man kun bruke den faktiske ebokfilen til «print on demand» har ikke den gått gjennom den samme kvalitetskontrollen fila til en pocketbok har, påpeker forlagsdirektøren.

– «Print on demand» brukes jo i dag, men all hovedsak til nettsalg. Der gjør det ikke noe om det tar fire timer å printe en bok, kontra fem minutter. Jeg tror denne teknologien vil brukes mer i fremtiden, og Skrede vil ikke være alene om å tilby den type tjeneste. Det er morsomt om han får det til så bra at han vinner frem i den konkurransen!

Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold