Skriver om sine personlige problemer

Norskættede Siri Hustvedt er blitt en sentral forfatter i New Yorks litterære miljø. Hennes egne personlige plager er gjennomgangstema i flere av bøkene hennes.

Siri Hustvedt

Siri Hustvedt er en anerkjent forfatter både i USA og internasjonalt.

Foto: Erlend Aas / Scanpix

Siri Hustvedst romaner har mange fellestrekk med hennes egne livserfaringer. I boken «Shakin Woman», som er hennes nyeste bok, forteller hun åpent om sine personlige plager med skjelvetokter og migreneanfall.

Dette er en blanding av selvbiografi og vitenskapelig undersøkelse, der forfatteren leter etter historiene bak sine fysiske plager. Selv mener hun at det var terapeutisk å skrive boken.

- Shaking woman er en historie om mine egne nerver. Skjelvingen var noe jeg prøvde å behandle, men det å skrive boken hjalp meg til å tenke gjennom lidelsen min, og ta kontroll med skjelvingen, sier Siri Hustvedt til Hans Olav Brenner i Bokprogrammet.

- Hjelper det når det blir en historie av det?

- Det i seg selv er ikke nødvendigvis terapeutisk, men det å skrive boken var som en kur. Jeg visste ikke helt hvor jeg skulle da jeg begynte å skrive, sier hun.

I tett samarbeid med psykisk syke

«Shaking woman», som foreløpig ikke er oversatt til norsk, er et dypdykk i både psykoanalyse og nevrologi.

Siri Hustvedt

Siri Hustvedt i sitt arbeidsværelse i Brooklyn.

Foto: NRK

Hustvedt lot seg verve som skrivelærer for psykisk syke for å prøve å forstå hva det vil si å få en endelig diagnose. Hun fikk være tilknyttet en psykiatrisk klinikk en periode, og der hun kom i kontakt med mange forskjellige psykiske lidelser.

- Jeg er ingen psykolog, men det var en viktig erfaring for meg å møte folk som har fått en diagnose. Først da skjønte jeg hvor komplekse lidelsene deres var. Det viser seg at det alltid er noen sider som folk gjemmer bort, og slik gjør de det vanskelig både for seg selv og de rundt dem. Jeg kom fram til at det er terapi i å snakke om dette, sier Hustvedt.

Anerkjent i amerikansk litteratur

Det er først og fremst hennes fire romaner, «Med bind for øynene», «Lily Dahls fortryllelse», «Det jeg elsket» og «Når du ser meg», som har sikret Siri Hustvedt internasjonal suksess og en sentral posisjon blant moderne amerikanske forfattere.

Boken "Reading to you" var den første hun publiserte noen gang, og i 500 eksemplarer. Nå er den lille boken blitt svært verdifull.

- En liten bokhandel i New York tok inn tre eksemplarer av boken. Hver gang jeg gikk inn i butikken, tittet jeg på bøkene som stod utstilt. Plutselig en dag var en av dem borte. Jeg tenkte at nå har en fremmed har lest boken min - ikke min mor eller far eller mine venner. Det var en milepæl som forfatter, sier Siri Hustvedt.