Skrev håndbok for dem med sosial angst

Hva gjør man for å snike seg ubemerket unna sosiale situasjoner man ikke trives i? Forfatteren Bjørn Egil Halvorsen har samlet noen råd han selv bruker, i boken «Nødutganger».

Ubekvem fest

Fester med folk som ikke kjenner hverandre kan være en typisk situasjon mange kan ønske å stikke av fra.

Foto: diane39 / Getty Images

Våren er høysesong for sosiale sammenhenger, som konfirmasjoner, dugnader og andre sosiale sammenkomster.

Om du sliter med motivasjonen for å delta, finnes det måter å slippe unna. Det har forfatter og journalist Bjørn Egil Halvorsen tenkt mye på. Nå har han samlet noen erfaringer om hvordan man ubemerket kan snike deg bort fra slitsomme sosial situasjoner.

Boken «Nødutganger» er en håndbok for dem med sosial angst, eller et snev av det.

– Alltid vært litt stresset

Bjørn Egil Halvorsen

Bjørn Egil Halvorsen har skrevet boken «Nødutganger» med tips og råd for å komme ut av sosiale situasjoner du mistrives i.

Foto: Hilde Bjørnskau / NRK

– Jeg har hatt et snev av sosial angst helt siden jeg var liten. Jeg har vært redd for å rekke opp hånden i klasserommet, vært redd for å bli gjort narr av. Det har forfulgt meg, sier Bjørn Egil Halvorsen til NRK-programmet Ekko.

På fest når det blir kleint, er en typisk situasjon han tar opp i boken. Altså når man blir stående og se ned og sparke i gulvet, lete etter ord, lure på om man rødmer og ikke minst hva andre synes om dette.

– Da bygger det seg opp et slags trykk som fører til et brått ønske om å flykte. Det er en vanskelig situasjon, for fest skal være hyggelig.

– Bli oppløst som et spøkelse

Det gjelder å forsvinne, bli oppløst som et spøkelse, forklarer Halvorsen.

– Det går ut på å finne utgangene, få en liksom-telefon og gå ut i gangen. Der henger jakken, og du går.

Andre ting Halvorsen trekker fram i boken er å gå på toalettet eller et ærend ut i bilen. Da får man i det minste et friminutt. På slektstreff og familietilstelninger, med folk du har lite til felles med utover å være i slekt, fungerer dette.

For å dra tidlig hjem, trengs hvite løgner, forklarer han.

– Hvis lokalet er lite og uegnet til å stikke av fra, sier du for eksempel at barnevakten ikke kunne sitte lenger enn til kl. 22, eller at du skal i et veldig viktig jobbmøte neste morgen.

Sosialt tyranni

Nødutganger

Boken «Nødutganger».

Halvorsen mener vi lever i en tid der det er ekstremt forventet at man er sosial.

– Man skal være velfungerende i åpent landskap, by på seg selv, noen kaller det et sosialt tyranni. Å ikke ønske å være en del av det blir sett på som en karakterbrist. Jeg prøver å vri litt på dette, for man må bryte normene av og til, sier Halvorsen.

Anbefalt videre lesning: