Hopp til innhold

Åtte anbefalte bøker for skilsmissebarn

Åtte barnebøker fra dagens virkelighet som tematiserer den utfordringen en skilsmisse er; når noen bare går sin vei.

To af allting

En av de nominerte til Nordisk råds nye pris for beste barne- og ungdomsbok i 2014 illustrerer godt hvor tøft det kan være for et barn når foreldrene går fra hverandre.

Foto: Faksimile fra "To af allting" / Gyldendal.dk

Når noen bare går sin vei

Klassiker fra 70-tallet.

«Når noen bare går sin vei» av svenske Anna-Greta Winberg var en klassiker blant 70-tallets sosialrealistiske bøker. Etterhvert har det kommet en lang rekke bøker som tar for seg hvordan en skilsmisse oppleves for barn.

Her får du sju utvalgte lesetips som speiler unges virkelighet i dag.

«Kjærleik på pinne frå Ouagadougou»

Kjærleik på Pinne frå Ouagadougou

Rå og oppriktig barneroman.

Rønnaug Kleiva. Barneroman (1999)
Denne forfatteren er ikke redd for å skildre vanskelige følelser, og gjerne de følelsene vi får når vi kjenner oss truet. Det kan bli svært ubehagelig lesing, akkurat som det er ubehagelig for både små og store å forholde seg til at noe brytes opp og forandres. Etter at foreldrene ble skilt, har Katja bodd hos faren mens moren arbeider i Afrika. Faren har fått seg ny kjæreste, og Katja gjør sitt ytterste for å få henne bort. Rått og oppriktig, Kleiva legger ikke fingrene mellom.

«Ulla hit og dit»

"Ulla hit og dit"

Det er lov å være sint i denne bildeboken.

Kari Tinnen og Siri Dokken (ill.). Bildebok (2010)

Ullas mor og far skal skilles. Da blir Ulla potte sur, så klart! Fin bildebok som lar barnet få være sint og lei seg. Ulla vil gjerne at alt skal være som før, men når det ikke går, opplever vi som lesere at det med litt klokskap fra de voksne går an å gjøre hverdagen god likevel. Ulla får en stor personlighet, det skyldes ikke minst avistegneren Siri Dokkens illustrasjoner.

«Engelen i Djevelgapet»

Engelen i Djevelgapet

Astrid (10) kan ikke fordra foreldrenes nye kjærester.

Foto: Cappelen Damm

Levi Henriksen. Barneroman (2012)

Ti år gamle Astrid er en tøff og original jente. Hun kan ikke fordra foreldrenes nye kjærester og ønsker mest av alt i verden at foreldrene skal flytte sammen igjen. Gjennom dramatiske forviklinger får hun lurt kjærestene unna og lokker foreldrene ut på en øde øy. Handlingen spisser seg til, for de dumper midt opp i et kidnappings-drama, og spenningen ligger vel så mye i om hvordan de skal komme seg helskinnet ut av dette, som hvorvidt foreldrene skal finne sammen igjen. Det gjør de for så vidt også, litt oppbyggelig moral og happy ending er kanskje bra i blant?

«To af alting»

To af allting

Om en gutt som ikke vil ha halve av alt.

Hanne Kvist. Bildebok (2013)

En av de danske kandidatene til Nordisk råds pris for beste barne- og ungdomsbok i 2014. Den forskjønnende formuleringen voksne ofte tyr til om at skilsmissen gjør at barnet skal få to av alt heretter, blir kraftig torpedert i denne danske bildeboken. Guttungen i denne boken opplever tvert om at alt som var helt, blir delt. Han får et halvt hus, en halv sofa, en halv TV. Han tar derfor med seg hunden og flytter for seg selv, så kan foreldrene heller komme på besøk til ham! Tankevekkende og original fortelling for de minste – og for foreldre også.

«Frøet»

Charlotte Bråten og Rune Markhus: Frøet

Kanskje er ikke Pappas nye kjæreste bare dum likevel?

Charlotte Bråten og Rune Markhus (ill.) Bildebok (2013)

Bildebok for barnehagebarn om Sandra, som savner moren, når hun ikke er der, og faren, når han ikke er der. Foreldrene til Sandra bor nemlig i hvert sitt hus, faren sammen med "dumme-Marit". En dag skjer noe magisk: Ut av et frø vokser det en hest! Hesten er som en drøm, den åpner for et mulig vennskap mellom Sandra og Marit. Kanskje er ikke Marit så dum likevel?

«God dag, herr Jul!»

God dag herr Jul

Første jul uten Pappa, kan det går bra?

Laura Djupvik og Åshild Irgens (ill.). Illustrert barneroman (2014)

Søstrene Malin og Molla har flyttet med Mamma til et gammelt hus på en ny plass. Pappa har flyttet et annet sted. Dette blir første jul uten Pappa. Går det an å bli ordentlig jul da? En annerledes adventsfortelling i 24 kapitler som tematiserer at julen ikke er så enkel for alle. Et mysterium gir fortellingen fart, skilsmisse-temaet blir underordnet, men ikke desto mindre klokt beskrevet.

«Krigen»

Krigen

Om følelsen av å delta i en krig.

Foto: Cappelen Damm

Gro Dahle og Kaia Nyhus Dahle (ill.). Bildebok (2013)

Gjennom et kraftfullt språk fullt av krigsmetaforer beskriver Gro Dahle hvordan foreldrenes skilsmisse oppleves av Inga, eldstedatteren, som blir gående som en spion mellom moren og faren. Hun blir den som må være flink, den som må passe småbrødrene, den som må holde ut. Følelsen av å delta i en krig beskrives med ordene, smerten kommer til uttrykk gjennom Dahle Nyhus' krasse og modige illustrasjoner. Dette er en bok som kan være inngang til samtaler og diskusjoner om vanskelige emner, ikke bare skilsmisse. Mor og datter Dahle sier noe om at det er lov å være sint, det er vanlig å bli utslitt. Samtidig ligger håpet der, om at det verste en gang vil gå over.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.