Hopp til innhold

Skikkelig om skilsmisse

Barnebokdebutantene Kari Tinnen og Siri Dokken tar skilsmissebarn på alvor. Begge bygger på egen erfaring.

Siri Dokken og Kari Tinnen

Siri Dokken og Kari Tinnen er fornøyd med debutboken 'Ulla hit og dit'

Foto: Anne Cathrine Straume

Ta en reklamedame - som også er tekstforfatter og har jobbet med barne-TV - og rist henne godt sammen med en politisk avistegner og illustratør. Hva får du da? En engasjert og poetisk barnebok om "Ulla hit og dit", en liten jente som får livet snudd på hodet av foreldrenes skilsmisse. Slik åpner boken:

Rundt jul skjer det tre viktige ting i Ulla Nilsen Olsen sitt liv.

1. Hun mister en tann.

2. Hun brekker en arm.

3. Mamma og pappa flytter fra hverandre.

Og nå er hun potte sur så klart.

Fra "Ulla hit og dit", Gyldendal

Selvopplevd

- Jeg er skilsmissebarn selv, så dette er et tema jeg kan noe om, sier barnebokdebutant Kari Tinnen til Bok i P2.

Les: Her kan du høre Bok i P2

Hun har bakgrunn fra reklamebransjen, har jobbet i Barne-TV, og har alltid skrevet. Da hun fant ut at det er mange flere bøker om død og sorg enn om skilsmisse her i landet, var saken klar:

- Tenk hvor mange skilsmissebarn det er i Norge. Og så er dette et tema det nesten ikke skrives noe om! Jeg ville vise at det er flere som opplever dette, og at det går an å komme gjennom forandringer. Det er bakgrunnen for "Ulla hit og dit", sier Tinnen.

Politisk avistegner

Ulla hit og dit

Ulla opplever at foreldrene skilles.

Foto: Illustrasjon fra "Ulla hit og dit", Gyldendal

Da teksten var klar, var utfordringen å finne en illustratør som kunne levendegjøre Ulla. Kari Tinnen ba selv om at forlaget kontaktet Dagsavisens politiske tegner Siri Dokken.

- Hun har en velig fin strek og et godt blikk. Ikke minst kan hun skildre sårbare mennesker som noe mer enn ofre.

Og Siri Dokken ble glad for oppgaven:

- Det at Ulla får lov til å være sint og får lov til å ha de følelsene hun faktisk får når foreldrene går fra hverandre, var det som gjorde at jeg sa ja til denne jobben. Det er ikke så stor forskjell på det å illustrere en barnebok og det å være politisk avistegner som man skulle tro. Min inngang til alt jeg gjør er at folk er folk; alle er sårbare og i blant patetiske og hjelpeløse. Men arbeidsmetodene er svært forskjellige, og det var den største utfordringen: denne barneboken måtte jeg gå inn i over en lang periode, det ble noe mer enn kjappe leveranser som hele tiden skal være ferdig, sier hun til Bok i P2.

Ingen klær som matcher

Dokken sier hun fikk full frihet av forfatteren til å utforme boken som hun ville. Men én ting var de enige om:

- Vi mente begge at Ulla var en sånn type som kler på seg selv. Ergo har hun ikke klær som matcher. Det var vi enige om før karakterene ble tegnet. Da fikk jeg tilbake en type som stemte. Og det var godt, sier Kari Tinnen, som innrømmer at hun var veldig spent på resultatet.

Siri Dokken mener hun har boltret seg i farger i forhold til hva hun er vant med:

- Ulla opplever dramatiske ting, og da er det naturlig å bruke mørke farger. Det er natt og stjernehimmel, for eksempel. Men dette er jo ingen deprimerende bok. Ulla er heldig med foreldrene sine, tross alt, sier Dokken, og legger til at slutten - som altså ikke ender med at alle blir sammen igjen - likevel er rosenrød.

Ulla hit og dit 2

Siri Dokken har fått hjelp av sin egen datter til barnetegningene på Ullas vegg...

Foto: Illustrasjon fra "Ulla hit og dit", Gyldendal

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober