Rå, ruvende og rampete dikt

Hun slår ut med armene og sier at hun elsker dikt. Programleder Mona Vetrhus mener dikt er like viktig som vann og sjokolade.

Mona Vetrhus byr på lyrikk
Foto: Erlend Eidsem Hansen / NRK

Mona Vetrhus skal lede Diktafon, et nytt program som starter førstkommende søndag. Det blir Norges eneste riksdekkende radioprogram om dikt.

Inviterer deg til å dikte

Programmet har fått tittelen Diktafon blant annet fordi det vil fange opp poetiske stemmer blant lytterne.

- Vi har lyst til å lage et lekent og levende diktprogram. Derfor ønsker vi oss dikt fra ungdom i alle aldre. Alle som har lyst kan sende oss diktene sine på sms, sier hun.

På trikken, på øret, på nett

I reportasjer vil programlederen trekke med seg folk som er opptatt av dikt ut på gata, ut i byen, ut i hverdagen, og hun tviler ikke på at mange er oppatt av dikt.

- Når folk får tid til å tenke seg om, viser det seg at alle har et dikt i en eller annen form i nærheten av seg. Det kan være i en nettblogg, en låttekst i høretelefonene, på trikken eller en tekst på et kort til en venn. De fleste vet om et dikt som har gjort inntrykk på dem.

Indianar, indianar...

Mona skriver selv på en diktsamling, men kan ikke svare på når den kommer ut. Hjemme, har hun låste kofferter fulle av dikt, mengder av utskrevne kladdebøker fra barndommen og opp.

Finnes det håpløse dikt?

- Det finnes sikkert håpløse dikt, men det kan være et håp i dem også. I en av koffertene ligger et dikt som starter slik:

Indianar, indianar

send eit røyksignal

som seier at vi greier det

Olav H. Hauge rørte 10-åring

I fjerde klasse på barneskolen kom programleder Mona Vetrhus over en lapp som hang på kjøleskapsdøren hjemme. Det var Olav H. Hauges linjer ”Det er den draumen me ber på…”.

Fra da av var hun sikker på at dikt hadde en betydning. En annen av hennes favoritter er poeten Eldrid Lunden.

Ekspertpanel kårer de beste

I programmet skal også et kvalifisert panel kåre det beste av tre dikt innenfor et tema. Her er både klassikere og samtidslyrikk med i vurderingen.

I panelet sitter blant andre Helge Torvund, Gro Dahle, Hans Olav Brenner, Pedro Carmona Alvarez og Vera Kvaal.

Først i ilden er kjærlighetsdiktene. Hvilket dikt som når til topps når det handler om havet, døden eller det bankende hjertet, får du vite i sendingene utover i september, hver søndag kl. 7.03.

- Er ikke det et ekstremt tidspunkt, hvem hører på dikt så grytidlig?

- Jeg anbefaler å stå opp, lage frokost til kjæresten, og lytte på Diktafon, ler Mona.

Men, hun legger til at programmet egner seg kjempegodt til podcast – så du kan få med deg Diktafon akkurat når og hvor det passer deg.

Diktafon i P2 søndager kl. 7.03 og reprise fredager kl. 21.30.

Send dikt til: