Hopp til innhold

En av disse får Romanprisen

En av disse seks forfatterne har skrevet den beste romanen i 2015. Her er bøkene som er på kortlisten til P2-lytternes romanpris – lesernes egen litteraturpris.

Kortlisten til Romanprisen

Thorvald Steen, Lars Saabye Christensen, Ida Hegazi Høyer, Marit Eikemo, Geir Gulliksen og Linn Ullmann har alle gjort seg bemerket for sine romaner i år.

Tipp hvem som vinner P2-lytternes romanpris

Blant de tolv romanene på langlisten til Romanprisen har NRKs fagjury plukket ut disse seks norske romanene fra bok-året 2015. Nå er det opp til helt vanlige lesere som utgjør lytterjuryen , å kåre vinneren.

«Magnet» av Lars Saabye Christensen

Magnet av Lars Saabye Christensen

Vi følger paret Jokum og Synne fra de møter hverandre som studenter i Oslo på syttitallet, til et liv i San Francisco med fotograf-jobbing. Dette er en kjærlighetsroman om et forhold som mangler likevekt, og handler om både tid, kunst og jetlag.

Jokum var som vanlig den siste på lesesalen. Han studerte litteraturvitenskap, grunnfag. Han trodde han skulle bli forfatter. Det ble han ikke. Han ble fotograf. Dette var i april, 1975. Det var til og med en fredag. Han måtte gjøre ferdig kollokvieoppgaven om Franz Kafkas Prosessen. Men det måtte jo de andre i gruppen også og de var ferdige med den for lengst.

Utdrag fra «Magnet»

«Historie om et ekteskap» av Geir Gulliksen

Geir Gulliksen: "Historie om et ekteskap"

Boken handler om moderne samliv og om det er mulig å forstå hva som skjer når noen slutter å elske hverandre. Den åpner med at ekteparet Timmy og Jon forsøker å forstå hva som skjedde. Hun kan ikke forklare det, så da forsøker han å sette seg inn i sin kones følelser og fortelle med sine egne ord.

Det var bare en ting som aldri måtte skje (... ) Ved de sjeldne, men likevel betydningsfulle anledningene da jeg skulle ønske meg noe, slike ønsker jeg ikke trodde på, men likevel tok svært alvorlig (...) - da ønsket jeg meg alltid at Timmy og jeg alltid skulle holde sammen, at ingen andre skulle komme mellom oss. Altså må jeg ha vært redd for det, mer redd for det enn noe annet, allikevel? Jeg holdt det for meg selv, ja, mer enn det, jeg holdt det skjult for meg selv også, slapp det bare frem ved disse lekfullt ladete anledningene.

Utdrag fra «Historie om et ekteskap»

«Fortellingen om Øde» av Ida Hegazi Høyer

Ida Hegazi Høyer Fortellingen om Øde

Romanen handler om hvor smått det menneskelige er i kontrast til naturen. Vi møter tannlegen Carlo som trekker ut alle tennene sine og forlater et komfortabelt liv i mellomkrigstidens Europa. Han bosetter seg på en øde øy i Stillehavet, men her får han uvelkomment besøk.

En ting gjorde han før han dro. Foruten de nødvendige praktikaliteter en slik sorti krever; salg av unødige eiendeler, innkjøp av nødvendige eiendeler, skilsmisse, avskjeder og krumspring – kun én ting. Dr. Ritter var nemlig ingen hvilken som helst lege. Han var lege med dental-spesialisering, altså tannlege, og var det en ting han visste, var det nettopp hvor mye bryderi det kunne bli med tennene.

Utdrag fra «Historien om øde»

«Det usynlige biblioteket» av Thorvald Steen

Thorvald Steen: det usynlige biblioteket

Forfatteren utforsker hvordan verdensherskeren Aleksander den store og hans læremester Aristoteles var, gjennom en oppdiktet etterlatt elskerinnes perspektiv. Steen stiller spørsmål til hvilke historiske kilder som skaper våre forestillinger om fortiden.

Bryr gudene seg egentlig om meg? Har jeg bare vært selvopptatt og innbilsk i min tro på at de vil hjelpe når avmakten griper meg? Jeg har vært overbevist om at de vil tenne et lys når mørket omringer meg, og lede meg til klarhet.

Utdrag fra «Det usynlige biblioteket»

«De urolige» av Linn Ullmann

De Urolige av Linn Ullmann

Linn Ullmanns sjette roman er biografisk, fortalt fra synsvinkelen til forfatteren slik hun husker oppveksten med foreldrene som skilte lag da hun var tre år. Deretter levde hun elleve måneder av året med mor som stadig var på reise og en sommermåned med far – en godt voksen mann med ni barn.

Jeg var hans barn og hennes barn, men ikke deres barn, det var aldri oss tre; når jeg blar gjennom haugen av bilder som ligger på bordet foran meg, finnes det ingen fotografier av oss tre sammen. Hun og han og jeg.

Den konstellasjonen finnes ikke.

Utdrag fra «De urolige»

«Alt inkludert» av Marit Eikemo

Alt inkludert av Marit Eikemo

Når Agnes og datteren Maja flytter inn med kun hver sin koffert, blir husverten forundret. Vi får ikke vite forhistorien deres. De bare står der og venter på å bli sluppet inn. I huset, i nabolaget, inn til menneskene.

Anmeldelsen: Eikemo slår til igjen

– Når kjem flyttelasset ditt? sa han.
– Eg har ikkje noko flyttelass. Eg har bare dette, sa eg og peikte mot dei to koffertane.
– Berre det?
Han såg granskande på meg.

Utdrag fra «Alt inkludert»

Tipp vinneren av P2-lytternes romanpris, og bli med i trekningen om å få alle de seks nominerte romanene. Bruk Facebook , kommentarfeltet nedenfor, eller bruk epost nrkbok@nrk.no.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober