Hopp til innhold

Barndomsdrømmen

Roy Normann har drømt om å bli forfatter siden han var en liten gutt.

Roy Normann

Roy Normann debuterer med diktsamlingen 'Reseptor'.

Foto: Oktober forlag/Finn Ståle Felberg

Og nå går drømmen i oppfyllelse. I mai debuterer han på Oktober forlag. Billedkunstneren har skrevet diktsamlingen «Reseptor».

Se kunsten til Roy Normann

Fortell om debutboken din.
– Som tittelen «Reseptor» antyder så handler diktsamlingen om sansing og sanselighet i møte med verden, om bittesmå sanseinntrykk som forstørres og koagulerer i tekst.

Når tenkte du første gang at du ønsket å bli forfatter?
– Jeg likte å skrive og leve meg inn i mine egne historier som barn. Siden har jeg skrevet i perioder og mer regelmessig de siste fem årene.

Fortell om din vei frem til å bli forfatter.
– I løpet av de siste årene så har jeg sendt inn etpar manus som jeg har fått bra tilbakemeldinger på. Så har jeg skrevet litt mer og ifjor så ble et manus antatt.

Hvordan føltes det da du fikk vite at du ble antatt?
– Å bli antatt var virkelig morsomt da det er noe jeg har drømt om siden barndommen.

Hvem er dine litterære forbilder?
– Her kunne jeg nevne mange. Det er mange samtidige poeter fra Norge og Sverige som Anna Hallberg og Aase Berg, og jeg liker også mange franske poeter som for eksempel Jacques Roubaud. Av eldre litteratur så liker jeg for eksempel John Cage som er mest kjent som komponist, men også skrev fantastisk poesi.

Fortell om din siste store leseropplevelse.
– Dette er en diktsamling jeg stadig vender tilbake til, men som er like fin hver gang: Emmanuel Hocquards «En by eller en liten øy».

Mange drømmer om å bli forfattere. Hva er dine tips til forfatterspirer?
– Å stole på seg selv og det man ønsker å formidle, og ikke gi seg!

En av fjorårets diktdebutant, Audun Mortensen, prøver å leve lengst mulig på bokhonoraret. Hva slags planer har du for ditt bokhonorar?
– Jeg har ikke en stor plan for hva jeg skal bruke det til, men jeg tenker å kjøpe noen flotte bøker, samt å reise langt!

Hvilken forventninger har du til det å debutere?
– Det blir veldig fint å kunne bli lest av flere, samt å forhåpentligvis få mange tilbakemeldinger!

Kulturstrøm

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK